Уморени и изтощени, бежанците заляха Сърбия

Автор: Няма коментари Сподели:

Над 5 000 бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан пристигнаха с влакове, автобуси и таксита от македонския град Гевгели в южния сръбски град Прешево, след като македонските власти деблокираха границата с Гърция.

Този приток на бежанци, който е рекорден за последния месец в Прешево, доведе до почти извънредно положение в града, пише сръбският вестник „Данас“.

Бежанците са по улиците, в ресторантите, приемният център беше под обсада. Там се изпращат все по-повече храна и вода. Сред имигрантите има много жени, деца и бременни, които изглеждат уморени след двудневното чакане на гръцко-македонската граница при Гевгели.

В непосредствена близост до граничния пункт с Македония в село Миратовац е открит лагер за настаняване на бежанците. Издигнати са девет големи палатки. Самите бежанци също издигат палатки, които носят със себе си.

Сръбският министър на отбраната Братислав Гашич каза, че има недостиг на питейна вода, нужна е и повече храна, тъй като през следващите 2-3 дни се очаква силен наплив на бежанци от Македония.

В Миратовац се очаква да пристигне още един лекарски екип от Военната болница в Ниш, за да бъде оказана медицинска помощ на всички нуждаещи се. А такива вчера не бяха малко, пише изданието.

Умората, жаждата и гладът са налегнали колоните хора, някои изглеждат съвсем изнемощели. Най-малко 4 000 бежанци има в полето до селото, където е направен приемният лагер, а близо 1000 са в приемния център в Прешево.

Броят на бежанците се увеличава с всеки изминал час, от Македония пристигат нови и нови влакове, и автобуси. Много бежанци пристигат и пеша.

В тази ситуация е засилено присъствието на жандармерията с бойни автомобили.

Министър Гашич обясни обаче, че досега не е имало нито един инцидент. „Виждате, че тези хора изглеждат безпомощни и абсолютно изтощени“, каза той.

След получаване на необходимите документи от сръбските власти имигрантите имат осигурен превоз към Белград.

При сбиване между бежанци в Белград пък вчера е бил тежко ранен един афганистанец. Той е бил намушкан с нож в корема в парка край автобусната гара.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Погнаха телефонните измамници в Пловдив

Следваща статия

По бръснача! Филм.

Други интересни