Днес е Лазаров ден!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image titleЛазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. 

Image title

Бог казва „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се чества на осмия ден преди Великден. Понеже Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Image title

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии, обикновено лазарките са момичета на възраст от 6 до 12 години

Image title

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.„

Image title

Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Image title

http://www.trud.bg

Предишна статия

Бутафорните възстановки вместо история ни предлагат шашмалогия с кебапчета!

Следваща статия

Москва недоволства от оръжейни доставки за Сирия през България!

Други интересни