ВКС: ЧЕЗ е вземало неправомерно пари от абонати, подали възражение

Автор: Няма коментари Сподели:

Дружеството е въвело неравноправни клаузи в общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че електроразпределителното дружество “ЧЕЗ Разпределение България” АД незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано.

Това съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която заведе колективен иск срещу ЧЕЗ.

Дружеството е въвело неравноправни клаузи в общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата.

Едната клауза гласи, че “подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума”.

Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.

По силата на решението на ВКС в срок от два месеца дружеството следва да премахне цитираните неравноправни клаузи от Общите си условия.

Експертите на КЗП напомнят, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

В момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП.

В началото на годината пък имаше проблем за хиляди клиенти на електроразпределителното дружество “Енерго Про” във Варна и Русе, които се оплакаха от свръхвисоките си сметки, след като получиха по две фактури наведнъж.

Източник: Vesti.bg

Предишна статия

Световната банка: Българите плащат твърде много за лекарства

Следваща статия

Погнаха телефонните измамници в Пловдив

Други интересни