Хванаха бензиностанция в Пловдив, която ни цака с горивото

Автор: Няма коментари Сподели:

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева  вчера участва в проверка и препломбиране на бензиностанция на ул. “Цар Калоян” в Пловдив заедно с ръководството и експерти от Български институт по метрология (БИМ). 

Препломбирането започна по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски. При проверката бе установено, че едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел, отчита по-голямо количество от реалното. 

При зареждане в нивомер от 20 литра беше установено, че колонката отчита 100 милилитра повече от реалното. Колонката беше спряна и обозначена със знак Х съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията, продаваща бензин, беше препломбирана. 

Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11 000 бензино и газоколонки.

Препломбирането започна, след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60 л. в резервоар за 50 л. 

По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение, имат 14 дни за подаване на заявление за поставяне на нова пломба.

Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Полицията в Пловдив с нов шеф след казуса, огласен от Цацаров

Следваща статия

Селото се събужда, ръст на туристи по мегдани и пътеки

Други интересни