МНОЗИНСТВОТО В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ РАЗДЕЛИ ХОРАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ

07 Февруари, 2020
4 коментара

     Никакво върното решение от Областния управител не можа да сломи упорството на мнозинството в хисаркия Общински съвет. Макар, че д-р Дани Каназирева бе написала, че актът на съветниците за данъците на две фирми е незаконосъобразен, че в член 8, ал.6 от Закона за местните данъци и такси Общинският съвет може  да освобождава пенсионери, социално слаби граждани и дружества с голяма обществена значимост на територията на общината, и пита кои икономически и социални фактори довеждат облекчение единствено на субекти, въведени в експлоатация 2013 година, това не стресна 13 съветници от ГЕРБ, СДС- АБВ, БСП.  Лидерът на социалистите – Пенчо Шапков не дойде на тази важна сесия, на която се отменя решение, закрива се социална придобивка  и се гласува бюджета. 

          Докладната на инж. Найден Павлов бе написана по най - завъртяния начин: 

 „Наред с изложените от Областния управител аргументи, в решение № 693 от 22 януари 2019 година Общинският съвет е реализирал правомощия, но не изменяйки наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси. В този смисъл може да се приеме, че текстът не е отреден в Наредбата. Ето защо, при условие, че не е  проведено съответното производство по изменение на подзаконов административен акт, не следва решения от този тип да се изменя и текстът на разпоредбата по чл. 10, ал. 2 от наредбата. Привилегията, определена с решение 693 от 22 януари 2019 година, намира приложение и към момента, доколкото ЗМДТ няма ограничения по отношение на вида на акта, с който се въвежда привилегията.”

Колкото и аргументи да извади съветникът от СП „Български път” – Гатьо Султанов – бивш председател на Общинския съвет, обясненията на адвоката на Общинския съвет бяха такива, че предизвикаха Султанов да заплаши, че това решение ще отиде в Административния съд . Сега  всеки от гражданите ще си плаща определените промили такса смет, а дъщерята на Кощилаков и Куковски ще плащат една пета от определената такса за населеното място, в което са предприятията им.

      Ива Вълчева, която свика събрание в Миромир поради предложението на инж. Пенка Ганева да бъде затворена баня „Банчето”, разказа за събранието и отказа да гласува за затварянето. Тя зададе въпрос колко е загубата от горското, колко е загубата като години наред не работи градския плаж, колко е загубата от  стадиона, но думите останаха да висят в пространството. Никой не отговори.

Против затварянето на банята гласува  Ива Вълчева и двама  съветници от СП „Български път”- Гатьо Султанов и инж. Ненко Костов.  Съветниците от нейната БСП -  Рахова, Мустакова и Марковска гласуваха с въздържам се.

     Община Хисаря има бюджет за 2020 година. Рамката на бюджета е 11  946  522 лв.  Държавната отговорност е 6 785 522 лв., а общинската – 4 484 939 лв. Дофинансирането на държавната дейност с местни приходи е 676 021 лв. Той беше приет, а на зададения въпрос включен ли е в бюджета вестник, кметът отговори, че  общината няма да има вестник.

     От дневния ред беше отложена точката за структурата на ЧОСР. Не бил минал срокът за качването му в сайта на общината и на обявлението му на  таблото на входа.

    Две нови докладни бяха дадени на съветниците в последния момент. 

Всеки нов председател обещава, че ще дава докладните седмица преди сесията и все има належащи въпроси, та се налага да се внасят минути преди началото на сесията.

Така без да са проучили материала, съветниците са длъжни да гласуват.

                                                                 Тракийски Cвят

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Внимание!
07 Февруари, 2020 | 15:45
Напиши отговор
Оценка: +19
Градският плаж е отворен и разбит, и едва ли ще заработи някога вече...
Анонимен
#2 от Ваня
07 Февруари, 2020 | 16:01
Напиши отговор
Оценка: -1  +21
Плажът разбит, стадионът - празен, местни приходи идват само от данъци, но като се е рекло, че ще се прави надлез...това ли е най- важното за два влака, бе общинари?
Анонимен
#3 от Гражданин
07 Февруари, 2020 | 17:38
Напиши отговор
Оценка: -19  +8
Четири години никой не попита старите управници защо не работи стадиона и плажа. Дайте им една година. Пък отидете на сесия слушайте и питайте.
Анонимен
#4 от Кирилова
07 Февруари, 2020 | 17:55
Напиши отговор
Оценка: -1  +33
Питах достатъчно, но г-жа Дойкова не желаеше да отговаря. И.....спечели 299 гласа на изборите. И сега започнах да питам. И чакам отговори. Важното е, че мога да пиша, разнищвайки въпроса, защото при мен няма видео, има ДУМИ.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.