„ТРАКИЙСКИ СВЯТ“ СТИГНА И ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С МИГ

18 Юни, 2020
9 коментара

     Народният представител от НФСБ от групата на „Обединени партриоти“- Петър Петров е заместник – председател на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на еврофондовете. Той бе така любезен да отговори на въпросите, поставени от сайта „Тракийски свят“ във връзка с Местната инициативна група. Ето какво каза:

   „На 14 април излезе едно решение на Министерския съвет във връзка с пандемията да бъдат пренасочени неусвоените средства за многофондовото финансиране на Местните инициативни групи към нуждаещи се министерства. Те са четири: Министерство на икономиката, Министерство на науката и образованието, Министерството на околната среда и Министелството на социалната политика. Още следващата седмица самият аз започнах атака срещу това решение, тъй като прецених, че то влиза в разрез с едно решение на комисията по земеделие и храни. Там аз бях внесъл  писмо, в което предлагах в никакъв случай да не се пипа системата на МИГ. Напротив: според мен тя трябва да бъде разширявана и да бъде запазен капацитетът, който се създава там. Поставих въпроса в парламентарната група. Те ми казаха, че това е безнадеждна работа, щом има  решение на МС. Тогава тръгнах и проведох срещи с всичките възможни министри и ресорните отговорници. В резултат на това, преди десет дни излезе една обратна заповед, но аз продължих да ходя.

Ето какво постигнах! В петък се срещнах с г-жа Десислава Танева. Докладвах и резултатите, защото самата тя в предварителен разговор ми каза, че не може да оспорва министерско постановление. Тогава лично говорих с вицепремиера Томислав Дончев и той написа едно писмо, с което върна обратно нещата. Оказа се, че с изключение на социалното министерство, другите министерства са съгласни и  няма да си изтеглят парите от Местните инициативни групи. Самите Местни инициативни групи, обаче, трябва да бъдат активни и да влязат в преговори или със Стефан Спасов , или чрез преки връзки с Управляващите органи да могат да се защитят проектите  и да докажат, че имат нужда от пари. Това трябва да бъде добре обосновано. Особено добре трябва да се обосноват пред Министерството на социалната политика, където заместник- минитърът Десислава Русинова оказва голям отпор. Могат да се вземат 50 процента от парите, но трябва да има добри обосновки.

     Министър Танева каза в нашия разговор да не пипат в тоя критичен период ръководствата на Местните инициативни групи, защото парите ще бъдат загубени. Освен това ръководствата трябва да са готови за  бързи справки,за бърза информация за Управляващите органи, ако им ги поискат, защото иначе ще  загубят парите. С една дума: има писмо, но това писмо е свързано с условия: съответните Местни инициативни групи да усвоят парите до края на годината. Ако получа сведение за нещо, което би спъвало работата на хисарската Местна инициативна група, ще взема мерки да не стане каквото и да е разместване в системата в този критичен момент. Ще загубите милиони левове, ако имате скандални истории около МИГ. Ако в МИГ имат някакви притеснения, нека ми се обаждат, за да мога да направя допитване до съответния министър. Аз самият съм внесъл в комисията по земеделие и храни записка, която е разпратена навсякъде, и в нея е отразено в този критичен момент да не се пипа нищо. Не знам как е при вас, но изпълнителните директори са хора, които владеят материята. А тя е много сложна, защото обхваща 19 мерки. Ако дойде някакъв  случаен човек, просто МИГ ще загуби парите. Човекът трябва да е опитен. Ако той не разбира всички тези мерки, взаимовръзките им, условията за кандидастване, допустимост, многофондовото финасиране, което пък е свързано с тези четири министерства, просто не може да стане работата. При вас имате използаване на електронната система за проследяване ИУСН 2020 и ако няма специалст, който да оказва помощ как да се внасят в системата информациите и проектите, тя просто отхвърля проектите.“

        Народният представител Петър Петров влезе в залата, а аз се надявам, че той ще намери време да прескочи до Хисаря, за да се запознае с инж. Пенка Ганева, която го очаква, и държи общината да си предаде проектите и да си получи парите. Добре би било да разговаря с изпълнителния директор Лазар Лазаров, с експерта Иванка Богунска и председателя на УС Мария Мустакова. Тогава би си изградил правилна позиция какво става в МИГ, на кого до къде стигат знанията и компетентността и да разбере има ли грешки в ръководството на тази неправителствена организация, създадена, за да работи за хората.

               ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                                                 Ирина Кирилова

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Йоан
18 Юни, 2020 | 02:08
Напиши отговор
Оценка: -14  +28
ВОЗ официално призна, че пандемия няма, били сгрешили! Преди месец Трамп им спря финансирането! Хора, събудете се най - сетне! Преди време погребахте човек в затворен ковчег, че било много страшно и без близките хора да присъстват на погребението! Някой нещо да ми каже? Ганева като и наредят отгоре да се удави, дали ще го направи? Вие в кой Свят живеете? Спите!!!
Анонимен
#2 от Копаме
18 Юни, 2020 | 13:58
Напиши отговор
Оценка: -44  +45
Едно баба Рина знае и пак за МИГа бае.
Анонимен
#3 от Баба ти Рина
18 Юни, 2020 | 15:03
Напиши отговор
Оценка: -13  +51
И сега те е яд, че благодарение на този сайт, парите ще бъдат дадени от министерствата на общината, пък и на малкия бизнес. Гледай да не объркаш пак нещо! Пък вземи най- после да зададеш някой сериозен въпрос: например защо докладните за сесията закъсняват толкова дни.
Анонимен
#4 от САВЕЦКА USA
19 Юни, 2020 | 10:37
Напиши отговор
Оценка: -27  +16
.................ТОЯ САИТ Е МНО НЕЖЕН НЕЖЕН НЕЖНИЕ И СРАМЕЖЛИФ !......ЛИПСФА МУ И БАИБА ИФКА С ГУУЛЕМИТЕ ОШИ УТ ЗОФИИСКИЯ ПИКЕЗ НА НИДЕЛКО ПУЖАРНИКАРСКАТА КОФА И ЛЕГЕН НА ВИНЕТУ УТ БАНКЯ СТАТЕ ОФ ФАИЕРМЕН ЛИБЕРТИ НАЧИ МАЛКИО ТЕХАС !...... А НИ ПРОСТИ ЛИТЕРАТИУР БУЛГАРСКИЯ ЯЗЬИК !.......УРА ДРУГАРИ !......ЦВЕТКЕ БАЦО ТА ВИКА !.....
Анонимен
#5 от БоЯнг
19 Юни, 2020 | 17:13
Напиши отговор
Оценка: -4  +15
Маската събувам, Анцуга обувам. Отивам на чашмата, знаеш ми играта. Слънцето напече, лято идва вече. Мярка за култура ... (Няма довърша, да не ме помислите за прост)
Анонимен
#6 от БоЯнг
19 Юни, 2020 | 17:17
Напиши отговор
Оценка: -3  +14
Второстишие ...същото. Маската събувам, Анцуга обувам. Отивам на чашмата, знаеш ми играта. Слънцето напече, лято идва вече. Мярка за култура ... (Няма довърша, да не ме помислите за прост) . За повече среща на Ергенския камък, точно в там.всеки ден.
Анонимен
#7 от Сайта
20 Юни, 2020 | 08:18
Напиши отговор
Оценка: -1  +11
Още има да бае за МИГ този сайт, защото стават грозни работи там. Има кой да пише за кръв, наркотици и мвр
Анонимен
#8 от До 7 Сайта
20 Юни, 2020 | 13:01
Напиши отговор
Оценка: -227  +227
Грозни, грозни????колко да са грозни? Секретаря им е красива, дори изглежда интелигентно.
Анонимен
#9 от Нахут
20 Юни, 2020 | 19:53
Напиши отговор
Оценка: -5  +14
Потомък съм на татари и калайджии знаят ме кату Нахудмангал радвам се че сам зиганин и ше кандасвам по марка за спасяването ромите при вас. Има шест дете умни иска стипендии за хърват или пуне кебриж.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.