„ТРАКИЙСКИ СВЯТ“ СТИГНА И ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С МИГ

Автор: Няма коментари Сподели:

     Народният представител от НФСБ от групата на „Обединени партриоти“- Петър Петров е заместник – председател на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на еврофондовете. Той бе така любезен да отговори на въпросите, поставени от сайта „Тракийски свят“ във връзка с Местната инициативна група. Ето какво каза:

   „На 14 април излезе едно решение на Министерския съвет във връзка с пандемията да бъдат пренасочени неусвоените средства за многофондовото финансиране на Местните инициативни групи към нуждаещи се министерства. Те са четири: Министерство на икономиката, Министерство на науката и образованието, Министерството на околната среда и Министелството на социалната политика. Още следващата седмица самият аз започнах атака срещу това решение, тъй като прецених, че то влиза в разрез с едно решение на комисията по земеделие и храни. Там аз бях внесъл  писмо, в което предлагах в никакъв случай да не се пипа системата на МИГ. Напротив: според мен тя трябва да бъде разширявана и да бъде запазен капацитетът, който се създава там. Поставих въпроса в парламентарната група. Те ми казаха, че това е безнадеждна работа, щом има  решение на МС. Тогава тръгнах и проведох срещи с всичките възможни министри и ресорните отговорници. В резултат на това, преди десет дни излезе една обратна заповед, но аз продължих да ходя.

Ето какво постигнах! В петък се срещнах с г-жа Десислава Танева. Докладвах и резултатите, защото самата тя в предварителен разговор ми каза, че не може да оспорва министерско постановление. Тогава лично говорих с вицепремиера Томислав Дончев и той написа едно писмо, с което върна обратно нещата. Оказа се, че с изключение на социалното министерство, другите министерства са съгласни и  няма да си изтеглят парите от Местните инициативни групи. Самите Местни инициативни групи, обаче, трябва да бъдат активни и да влязат в преговори или със Стефан Спасов , или чрез преки връзки с Управляващите органи да могат да се защитят проектите  и да докажат, че имат нужда от пари. Това трябва да бъде добре обосновано. Особено добре трябва да се обосноват пред Министерството на социалната политика, където заместник- минитърът Десислава Русинова оказва голям отпор. Могат да се вземат 50 процента от парите, но трябва да има добри обосновки.

     Министър Танева каза в нашия разговор да не пипат в тоя критичен период ръководствата на Местните инициативни групи, защото парите ще бъдат загубени. Освен това ръководствата трябва да са готови за  бързи справки,за бърза информация за Управляващите органи, ако им ги поискат, защото иначе ще  загубят парите. С една дума: има писмо, но това писмо е свързано с условия: съответните Местни инициативни групи да усвоят парите до края на годината. Ако получа сведение за нещо, което би спъвало работата на хисарската Местна инициативна група, ще взема мерки да не стане каквото и да е разместване в системата в този критичен момент. Ще загубите милиони левове, ако имате скандални истории около МИГ. Ако в МИГ имат някакви притеснения, нека ми се обаждат, за да мога да направя допитване до съответния министър. Аз самият съм внесъл в комисията по земеделие и храни записка, която е разпратена навсякъде, и в нея е отразено в този критичен момент да не се пипа нищо. Не знам как е при вас, но изпълнителните директори са хора, които владеят материята. А тя е много сложна, защото обхваща 19 мерки. Ако дойде някакъв  случаен човек, просто МИГ ще загуби парите. Човекът трябва да е опитен. Ако той не разбира всички тези мерки, взаимовръзките им, условията за кандидастване, допустимост, многофондовото финасиране, което пък е свързано с тези четири министерства, просто не може да стане работата. При вас имате използаване на електронната система за проследяване ИУСН 2020 и ако няма специалст, който да оказва помощ как да се внасят в системата информациите и проектите, тя просто отхвърля проектите.“

        Народният представител Петър Петров влезе в залата, а аз се надявам, че той ще намери време да прескочи до Хисаря, за да се запознае с инж. Пенка Ганева, която го очаква, и държи общината да си предаде проектите и да си получи парите. Добре би било да разговаря с изпълнителния директор Лазар Лазаров, с експерта Иванка Богунска и председателя на УС Мария Мустакова. Тогава би си изградил правилна позиция какво става в МИГ, на кого до къде стигат знанията и компетентността и да разбере има ли грешки в ръководството на тази неправителствена организация, създадена, за да работи за хората.

               ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                                                 Ирина Кирилова

Предишна статия

Президентът Румен Радев в село Доброславци…

Следваща статия

Не схванахте ли толкова години, че Веселина Томова таван няма?!

Други интересни