Хисарският народен оркестър с ръководител Събо Нейчев.

20 Юли, 2016
2 коментара

http://www.vbox7.com/play:cda882e037

                       https://www.youtube.com/watch?v=DZFqz4kquqg

                                       СЪНУВАМ МУЗИКА

                                                                   Ирина Кирилова

        Преди повече от половин век в Хисаря беше създаден  Хисарският народен оркестър с ръководител Събо Нейчев.

    Събо живя една тревожна младост, защото баща му беше емигрант в Западна Германия и не можеше да се върне в Родината. Това амбицираше Събо Нейчев да твори и да създава музика. Според него най- хубавите хора и ръченици е композирал именно тогава.

     Събо Нейчев познава силата на българската народна музика. В това се е убедил, когато за първи път напуска страната и отива да види баща си в чужбина. Няма да забрави как засвирили той – с кларинета, а Димитър Андонов с акордеона песента „Стар Димо на чардак седеше”. Хората станали, хванали се на хоро, баща му повел хорото и всички  български емигранти играели и плачели.

     През оркестъра на Събо Нейчев са минали Теодосий Спасов, Иван Хайджийски, Миньо Георгиев и много други прочути музиканти. С оркестъра е пяла Недялка Керанова, ненадмината и до днес според Събо Нейчев, Бинка Добрева, Иванка Иванова, Росица Иванова, Иванка Великова, Пенка Павлова и много други известни, гласовити певици.

    В музиката на Събо Нейчев има много виталност, много жизненост, много темпо. И до днес той се чуди как хубаво звучат неговото „Паничерско хоро”, Паничерска ръченица”, „Герганино хоро” и още много, много други композиции. Радва се, че  около четиридесет хора са записани в Българското национално радио. Музиката му се ражда насън. Става сутрин, тананика мелодията и знае от къде да започне, за да се оформи всичко по време на репетиция с оркестъра.

    Ръководителят на Хисарския народен оркестър цени изключително високо българския фолклор. Има една случка, която потвърждава това. Бил в Америка , в Ню Йорк. В един голям парк засвирили с  акордеонист от Хасково български хора и ръченици. Събрали се много хора и всички питали от къде са. Тогава той разбрал, че въздействието, което оказва фолклорът на България, го  няма в никоя друга музика  по света. Затова иска да каже на родителите да насочват децата си към пеене , танцуване , свирене на народна музика. Само така ще се запази българският дух и песните и свирните ще останат вечни.

     Някога, преди много години Събо Нейчев започва с кавал – един истински народен инструмент. И днес хваща кавала, за да си спомни първите стъпки в музиката, и все се надява, че някой ден при него ще дойдат деца, които искат да  усвоят занаята на кавалджията. 

    Иначе, попитате ли го кои са най- добри свирачи на кларинет, Събо Нейчев ще ви каже:

 Професор Петко Радев и Иво Папазов – Ибряма.

                                                                                                                   Тракийски Свят

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от .-0
20 Юли, 2016 | 22:13
Напиши отговор
Оценка: +6
Браво, Събо! Да свириш до 100 години.
Анонимен
#2 от Мария Карамфилова
21 Юли, 2016 | 11:53
Напиши отговор
Оценка: +9
Със Събо Неичев,съм работила преди промяната.Какви забави ставаха тогава пред санаториума на "КАМИЛИТЕ и НОВАТА БАНЯ".Моите родители ме водиха с тях и аз малкото момиченце скачах на кръшните български хора,изпълнявани от Събо Нейчев,Митко Андонов,Иван Узунов и други.Тогава хората умееха да се веселят и да се радват на малките неща.Сега обаче какво виждаме,алчност,злоба,ненавист,трупане на несметни богатства, заграбване на чужди имоти по нечестен начин.След погребалната кола никой нищо не носи на онзи свят.Събо Нейчев,е нашия Дико Илиев.Едно от любимите ми хора е "ДУНАВСКОТО ХОРО"Бати Събо дано някой ден да се случи да ме поздравиш с него.Поклон пред тебе и дълги години да ни радваш с твоята музика.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.