Хисарският народен оркестър с ръководител Събо Нейчев.

Автор: Няма коментари Сподели:

http://www.vbox7.com/play:cda882e037

                       https://www.youtube.com/watch?v=DZFqz4kquqg

                                       СЪНУВАМ МУЗИКА

                                                                   Ирина Кирилова

        Преди повече от половин век в Хисаря беше създаден  Хисарският народен оркестър с ръководител Събо Нейчев.

    Събо живя една тревожна младост, защото баща му беше емигрант в Западна Германия и не можеше да се върне в Родината. Това амбицираше Събо Нейчев да твори и да създава музика. Според него най- хубавите хора и ръченици е композирал именно тогава.

     Събо Нейчев познава силата на българската народна музика. В това се е убедил, когато за първи път напуска страната и отива да види баща си в чужбина. Няма да забрави как засвирили той – с кларинета, а Димитър Андонов с акордеона песента „Стар Димо на чардак седеше”. Хората станали, хванали се на хоро, баща му повел хорото и всички  български емигранти играели и плачели.

     През оркестъра на Събо Нейчев са минали Теодосий Спасов, Иван Хайджийски, Миньо Георгиев и много други прочути музиканти. С оркестъра е пяла Недялка Керанова, ненадмината и до днес според Събо Нейчев, Бинка Добрева, Иванка Иванова, Росица Иванова, Иванка Великова, Пенка Павлова и много други известни, гласовити певици.

    В музиката на Събо Нейчев има много виталност, много жизненост, много темпо. И до днес той се чуди как хубаво звучат неговото „Паничерско хоро”, Паничерска ръченица”, „Герганино хоро” и още много, много други композиции. Радва се, че  около четиридесет хора са записани в Българското национално радио. Музиката му се ражда насън. Става сутрин, тананика мелодията и знае от къде да започне, за да се оформи всичко по време на репетиция с оркестъра.

    Ръководителят на Хисарския народен оркестър цени изключително високо българския фолклор. Има една случка, която потвърждава това. Бил в Америка , в Ню Йорк. В един голям парк засвирили с  акордеонист от Хасково български хора и ръченици. Събрали се много хора и всички питали от къде са. Тогава той разбрал, че въздействието, което оказва фолклорът на България, го  няма в никоя друга музика  по света. Затова иска да каже на родителите да насочват децата си към пеене , танцуване , свирене на народна музика. Само така ще се запази българският дух и песните и свирните ще останат вечни.

     Някога, преди много години Събо Нейчев започва с кавал – един истински народен инструмент. И днес хваща кавала, за да си спомни първите стъпки в музиката, и все се надява, че някой ден при него ще дойдат деца, които искат да  усвоят занаята на кавалджията. 

    Иначе, попитате ли го кои са най- добри свирачи на кларинет, Събо Нейчев ще ви каже:

 Професор Петко Радев и Иво Папазов – Ибряма.

                                                                                                                   Тракийски Свят

Предишна статия

Читателите отговарят и задават въпроси!

Следваща статия

Създателят на първия български болид Sin R1 Росен Даскалов

Други интересни