70 години ли са върха на младостта?

Автор: Няма коментари Сподели:

Отделно

Премълчавана сензация: Интелигентността достига върха си през 70-те.

„Човек, който не е направил голям принос към науката до трийсетгодишна възраст, никога повече няма да направи такъв“, каза веднъж Алберт Айнщайн.

Колко грешеше!

Само през последните години рекордът за „възраст“ на Нобеловата награда беше счупен два пъти: през 2018 г. наградата за физика беше присъдена на 96-годишния Артър Ашкин; година по-късно наградата за химия беше получена от 97-годишния пионер на старите литиево-йонни батерии Джон Гудинаф. И двамата учени по това време продължават активна научна работа, опровергавайки максимата, че науката е дело на младите.

И това не е изключение от правилото. Днес учените откриха невероятни факти:

ЧОВЕК ДОСТИГА МАКСИМАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ КЪМ 70 ГОДИНИ!

И под това твърдение се крие строго научна доказателствена база, която ще ви разкрием в това видео. И в същото време нека да разберем кой и защо е създал термините „възраст на оцеляване“ и ни е убедил, че старост и лудост са почти едно и също нещо. Ако темата е интересна, не забравяйте да вдигнете палеца и приятно гледане.

Оказва се, че с напредването на възрастта количеството на миелин в мозъка нараства, достигайки максимум на 60-80 години. Това вещество насърчава бързото преминаване на сигнали между невроните.

Всъщност „интелектуалният и творчески потенциал на възрастните хора е огромен“, казва Алла ОСИПОВА, професор в катедрата по обща и образователна психология в Академията по психология и педагогика на Южния федерален университет, доктор по психология.

Преценете сами:

– големият физиолог Иван Павлов създава фундаменталния научен труд “Двадесет години опит…” на 73 години, а “Лекции за работата на мозъчните полукълба” – на 77 години.

– Композиторът Елиът Картър доживява 103 години. Той завършва някои от известните си произведения на 88-годишна възраст. А първата си опера написва на 89 г.!

– Волтер, Бърнард Шоу, Бунин, Лев Толстой продължават да творят в напреднала възраст, Гьоте написва последната част от Фауст на осемдесет и две, Исак Нютон написва предговора към своите Принципи на осемдесет и три, Тициан продължава да работи върху картините си до деветдесет и девет години, а Микеланджело Буонароти беше на осемдесет и седем години, когато куполът на базиликата Свети Петър беше издигнат по негов проект!

Модерен пример. Американката Анна Моузес, съпругата на обикновен фермер, започва да рисува на 70-годишна възраст. Нейните платна за народно изкуство стават популярни в цялата страна и тя доживява до 101 години, като продължава да рисува до последния си ден.

Между другото, средната възраст на Нобеловите лауреати е 62 години, а средната възраст на президентите на 100-те най-големи корпорации в света е 63 години.

Но може би това са някои уникални хора, които са просто изключение от правилото? Очакваме вашите коментари по този въпрос.

Има две гледни точки.

Първата е, че хората стават по-мъдри с възрастта.

Втората: старите хора попадат в детството.

Оказва се, че и двете са верни.

Проучване, проведено от професора по психология в Харвардския университет Дъглас Пауъл, установи, че повече от 30% от всички хора в напреднала възраст поддържат абсолютна яснота на ума. Пауъл установи, че до 33% от хората над 80 години се справят добре с по-младите хора със задачи, вариращи от математика до логика!

Но това не е всичко. Ето още 3 важни извода от това проучване:

Хората над 60 имат по-гъвкаво мислене!

https://bgprevedi.com/are-70s-top-of-the-youth-36449-2/

 

Предишна статия

Набор дамской сумочки!

Следваща статия

Технология, от която зависи ВСИЧКО – защо е невъзможно да се правят МИКРОЧИПОВЕ в отделна държава?

Други интересни