Направете добър бизнес план! Как животновъдът Петър Петров разбира помощта от Европа?

Автор: Няма коментари Сподели:

https://agri.bg/agro-tv/mlad-fermer-za-osp-napravete-dobre-biznes-plana-si

Едва 11 % от всички земеделски стопанства в Европейския съюз (ЕС) се управляват от фермери на възраст под 40 години. На помощ за справяне с това предизвикателство идва Общата селскостопанска политика (ОСП), която подпомага младите хора не само да подобрят конкурентоспособността на своето стопанство, но и да гарантират развитие и успех на бизнеса си за в бъдеще.

Концепция: Семейните ферми да са в центъра на хранителната трансформация

Петър Петров е един от онези млади хора, които не се спират пред трудностите. Неговото стопанство се намира в габровското село Съботковци. Там той разполага с ферма, комплекс с къщи за гости и мандра по Наредба 26. Всичко това Петър реализира заедно със своя баща – Илия, който пък е сърцето на фермата.

Стопанството на семейство Петрови не е традиционната животновъдна ферма. Те правят много повече. Една от основните им цели е да предадат своите знания и да доставят качествена храна до трапезата на хората. В тази своя мисия те започват от най-важното – децата.

“Вече 5-6 години работим с детски градини, начални училища и университети. Университетите са насочени по-скоро към туристическата част, докато началните училища и детските градини – към земеделие, животновъдство, бит и култура на българите.

Учителите имат годишен план как да си разпределят учебната програма и в теми, които са застъпени във фермата, успяват да намерят начин да доведат децата. Ние се опитваме да им разкажем неща, които те вече са учили, да им покажем нагледно как се случват, за какво става въпрос и т.н.

Идеята за прякото образоване на най-малките се заражда отдавна в Петър. Моментът, който се оказва решаващ за осъществяване й, е когато той отива на обучение в САЩ. Там вижда как земеделски и животновъдни кооперативи насочват вниманието си много сериозно именно към популяризиране на фермерския живот сред децата.

По този начин Петър и неговото семейство се надяват да успеят да накарат най-малките да възприемат животновъдството и земеделието като потенциална тяхна професия.

“Хубаво е да знаете откъде идва храната и какво ядете. Давам пример. Всички обичаме пържени картофи. За да ги направите, са ви необходими две неща – мазнина, най-добре е да е свинска мас или някаква растителна мазнина, и картофи. Евентуално и сол за овкусяване. Всичко останало, написано на една опаковка, което се слага в промишлената храна, не е полезно за вашето здраве. Така е с всеки продукт. Старайте се да консумирате истинска храна!”, каза бащата на Петър – Илия Петров.

Има обаче и нещо още по-съществено!

“Според мен е важно да могат да оценяват труда, който се влага в производството на тази храна. Да оценяват колко по-качествено е био или екосъобразното производство на една храна, за да могат след това да я подбират. И когато едно дете поиска от родителя си да му купи не чипс, снакс или нещо подобно, а ябълка, това би дало отражение и в национален мащаб като превенция срещу различни болести”, добави още Петър.

Според него цялата ОСП трябва да бъде насочена към семейните ферми, които са пазители на наследството ни.

“Хубаво в ОСП на ЕС е, че дава възможност на фермерите – било то нови или вече стартирали, да получат средства по инвестиционните програми, за да можем да настигнем европейските си колеги”, категоричен е той.

Петър уточнява, че подпомагането е една начална помощ и няма как да покрие всички разходи на фермера. Затова съветва бъдещите земеделци да си направя добре сметката.

“Направете си добре бизнес плана! Само тогава ОСП и инвестиционните мерки могат да ви бъдат от помощ!”, заключи Петър Петров.

Плановете на Петър и Илия за тяхното семейно стопанство са да разширят производството си, като в момента произвеждат масло, извара, два вида сирене и кашкавал. В плановете им влиза също приготвянето на бутилирано пастьоризирано мляко и производството на кисело мляко с марката Боженски чифлик.

Информационната кампания “ОСП работи за нас: Много повече от политика!” се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

https://agri.bg/agro-tv/mlad-fermer-za-osp-napravete-dobre-biznes-plana-si

Предишна статия

Преки извършители на тоя 33-годишен геноцид са БКП, БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ, ДБ, ПП, ИТН…

Следваща статия

Присъединяването към Русия на четири територии от състава на Украйна бележи началото на нов етап от хибридната война на НАТО с Руската федерация

Други интересни