Кръгът „Зайкови” даде 700 000 000 лева на близката до ГЕРБ фирма „Трейс” с метрото

Автор: Няма коментари Сподели:

Инж. Кирил Зайков, зам.-изпълнителен директор на „Метрополитен София“ и синът му – инж. Николай Кирилов Зайков, служител на „Трейс“, превъртяха 700 млн. лева държавна пара през софийското метро в полза на „касичката на ГЕРБ“, каквато реално е строителната фирма, разкри Narod.bg.

Бащата е от едната страна на финансовия поток, наследникът му – от другата. Единият дава парите, другият ги усвоява… 

Това е основната работа на кръга „Зайкови” – съвсем удобно да насочва милионите към „Трейс Груп Холд” АД, която е строител №1 в метрото. 

В дружеството на олигарха на Баце проф. Николай Михайлов синчето Зайков работи още студентската скамейка.

Босът на „Трейс“ Николай Михайлов

Публикацията ни ще бъде подадена до европейския прокурор №1 Лаура Кьовеши и до офиса на Европейска служба за борба с измамите OLAF, които да разследват доколко председателят на комисията по избор на изпълнител на софийското метро Кирил Зайков е избрал точно фирма „Трейс”, в която работи синът му, при крещящ конфликт на интереси.

Прелюбопитно е да научим дали законосъобразно и прозрачно се харчат средствата на европейските данъкоплатци и дали това не става на базата на роднински връзки и тлъсти суми в разрез с изискванията за честна конкуренция.

Абсурдно звучи, но почти абонирана за спечелване на търгове за изграждане на софийското метро (гордостта на Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов) е именно компанията „Трейс”. Как става това – на основата на честно състезание или на принципа „аз на теб – ти на мен”?

Съвсем неслучайно почти неизменен председател на търговете за определяне на фирми-изпълнители в метрото е инж. Кирил Зайков, зам.-шеф на „Метрополитен София”.

Татко Зайков до този момент е определил „Трейс” и свързани с нея фирми да спечелят обществени поръчки за изграждане на подземната железница за над 700 милиона лева, разкри отлично информиран източник на Narod.bg, настоял за анонимност.

Изниква въпросът защо точно тази фирма, любима толкова много на Бойко Борисов?

Отговорът е много прост – от студентската скамейка отрочето на инж. Зайков – инж.  Николай Кирилов Зайков, е на работа в холдинговата структура с тлъста заплата от над 10 000 лева на месец.

Собственикът на „Трейс“ е един от придворните олигарси на Бойко Борисов

Именно синът Николай Зайков беше ръководител на проекта на „Трейс“, която построи пропадналия в началото на 2021-а участък между метростанциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“.

През него върви цялата информация за евентуален проблем в документацията на „Трейс”, подменяне на документи в процедурата и в крайна сметка – тлъстите комисионни към председателя на комисията – неговият баща.

Фандъкова и Братоев са наясно със схемата, но си траят, защо ли?

Кметицата Йорданка Фандъкова и шефът на метрото Стоян Братоев са наясно този фрапиращ конфликт на интереси, въпросът е защо си траят?

Narod.bg                                         https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

МУТАФОВА НА 100

Следваща статия

ВРЕМЕ Е ДА ПРИЗНАЕМ ПРОВАЛА!(ОТВОРЕНО ПИСМО на Professor Ehud Qimron, ръководител на катедрата по микробиология и имунология в университета в Тел Авив)

Други интересни