Антибългарските политици пречат на църквата да говори

Автор: Няма коментари Сподели:

”Атаката срещу БПЦ е огромна и целенасочена от страна на онези, които искат тя да стои ”забутана” в ъгъла и да мълчи”. Това казва богословът Александър Иванов.

Александър Иванов е от Карнобат. Богослов по образование. Винаги с твърда позиция по важни и маловажни въпроси. Известен е сред обществото и в медийното пространство с дръзките си изказвания спрямо лошото, което се случва между нас.

– Г-н Иванов, дефицитни ли са вярата и милосърдието в нашето болно време?

– Здравейте! Че вярата в Бога е дефицитна виждаме още в Свещ. Писание: “Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?” (Лук. 18:8). А иначе масово хората си вярват в сатанисти, като Ванга и Дънов, в суеверия и тем подобни… Жалко е, защото погубват душите си! Празна е вярата ѝм. Що се отнася до милосърдието, то е дефицитно само в морален аспект. В материално отношение човек все още не е забравил тази добродетел да бъде милосърден и да помага според възможностите си.

– Един приятел казва, че обича да влиза в църква в делничен ден, защото тогава там са истинските християни. По празниците вижда в църквата само лицемерие и парадьорство? Прав ли е? Как ще го коментирате?

Не е прав! В храма се ходи не заради хората, а заради Бога и себе си. Освен това, неходенето на богослужение в неделя граничи с непочитане на Христовото Възкресение, което отбелязваме в неделя, а това е и грубо нарушение на четвъртата Божия заповед. Всеки, дошъл в храма, е каещ се грешник, който лекува душевните си болести и недъзи. Който търси в храма праведници – сбъркал е мястото. Праведниците са изписани по иконостаса и стените. Останалите сме ние – окаяните богомолци и свещенослужители, които се стараем да придобием доколкото можем тяхната праведност.

– Статистики показват, че към Бог се обръщат все по-малко младежи. Какъв е техният път към храма?

– Вярно е! Все по-малко младежи се обръщат към Бога и тук е мястото на образованието, което да ги просвещава в Православната вяра. Църквата достатъчно говори и проповядва. За съжаление днешното образование само учи, но не възпитава, и затова родителите имат голямото задължение да правят онова, което образованието не иска да прави. Тоест да ги учат на основите на вярата, на кратките молитви, на любов към Бога и ближния, на състрадание и милосърдие; да ги водят на богослужения и да участват в Тайнствата.

– Църквата май трябва да излезе от мълчанието и пасивната си позиция по въпроси, касаещи българското общество?

– Разбира се, че трябва! Антибългарските политици и нашето общество обаче не ѝ го позволяват. Когато Църквата се намеси в някой обществен въпрос, който засяга нейните пасоми, хората веднага въстават. Атаката срещу БПЦ е огромна и целенасочена от страна на онези, които искат тя да стои “забутана” в ъгъла и да мълчи. Когато се обади – “не е нейна работа да се меси”. Когато мълчи – “тя е спален вагон и не се произнася”. Хем ги боли, хем ги сърби. Е, щом българите не искат Църквата да се грижи за тях, нека се скитат “немили-недраги”. Не осъзнават какво си причиняват. Въпреки всичко вратите на храма винаги ще бъдат отворени за всеки един човек.

– За Коледа пак ще влезем в църквите. Глупост ли е да искаме от Бога здраве и пари?

– Здравето и парите Бог ни ги е дал. Парите ще ги получим с труда си (срв. Бит. 3:19). Здравето си го имаме, просто не го ценим. От Бога можем да искаме всичко, което смятаме, че ще е угодно Нему, а вече той по Своя промисъл ще прецени дали то ще ни бъде в полза и за спасение: “И всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите” (Мат. 21:22).

– Коя е най-кратката молитва, с която трябва всички да се молим?

– Най-кратката молитва, която всякога трябва да си казваме, е: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния. Нека бъде Твоята воля!”

– Имате много последователи, но и много врагове заради истините и изобличенията, които казвате в прав текст на обществото. Страхувате ли се от вторите? А от първите?

– Страхувам се само и единствено от Бога. От човеци – не. Радвам се, че имам неприятели, които ми готвят Небесно блаженство. Св. ап. Павел ни заповядва: “Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги” (Ефес. 5:11). Като православен християнин и българин имам съвест, достойнство, свобода и религиозни чувства. Няма да позволя на никого да се подиграва с тях! Вие също не позволявайте! Всеки да помни тези четири стиха от Свещ. Писание:

• “Горко вам, кога всички човеци заговорят добро за вас” (Лук. 6:26);

• “Пазете се да не ви прелъсти някой” (Мат. 24:4);

• “Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене” (Мат. 5:11);

• “И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание” (2Сол. 2:15).

– Вашето пожелание за празниците?

– Бъдете достойни! Пазете децата си от всичко гибелно за тях!!! Имайте мир и радост в себе си! Имайте общение помежду си! Христос се ражда – славете Го радостно! С Богом!

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/aleksandar-ivanov-antibalgarskite-polititsi-prechat-tsarkvata-govori.html

Предишна статия

МОЕТО ПОЗДРАВЛЕНИЕ!

Следваща статия

Уважаеми г-н Председател, Уважаеми дами и господа!

Други интересни