24 май вече има ново име

Автор: Няма коментари Сподели:

Мнозинството в парламента даде ново название на 24 май. Празникът вече ще се казва “Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, а не както досега – “Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Предложението е на ВМРО.

Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии не само с руския, но и с други народи.

Като бързо, претупано, не подложено на широк обществен дебат окачестви БСП предложението за промяна на наименованието на празника, честван на 24 май.

Промяната може да създаде дългосрочни щети на страната ни и в геополитически план, предупреди депутатът от БСП Веска Ненчева.

Тя обвини вносителите, че е нямало никакъв обществен дебат, който да предхожда предложението им за промяна във формулировката на празника 24 май.

Срамно е да се търси политически рейтинг върху исторически дати, пазещи националната ни идентичност и достойнство, по които има консенсус в обществото ни. За това ние от БСП сме против промяната на наименованието, категорично възрази от името на левицата Веска Ненчева.

Днес е добър ден, защото с тази промяна ние се връщаме към историческата истина и към българските традиции, заяви Милен Михов от “Обединени патриоти”.

Откажете се, защото то е дълбоко вътрешно противоречиво и дава възможности за разнопосочни интерпретации, от които потърпевши ще бъдат българските културни институти, включително и нашата комисия, която работи с Република Северна Македония, отбеляза Валери Жаблянов.

Доколкото разбирам, в българската научна общност може да има различни спорове и по този въпрос, но е безспорен фактът, че българският принос към кирилицата е системно и грубо атакуван от Русия и от Македония, и трябва да си кажем това, затова посочете кой работи срещу българската национална идентичност в тази посока, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

                 Контакти и информация за автора:

                                                 Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. 

Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия.

Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително. Тодор Стефанов е бивш главен редактор на Информационна агенция „Нюз 24“.

https://news24sofia.eu/2020/12/09/24-may-veche-ima-novo-ime/?fbclid=IwAR14CBD-HQcQdkl3vOdnLJDqll1snduXLpB-rwfukvJFF7NghgSBZeY4U8o

Предишна статия

За нидерланския посланик у нас има шанс българското вето да бъде преосмислено

Следваща статия

“Нашите мисли са създадени преди хиляди години.”

Други интересни