За нидерланския посланик у нас има шанс българското вето да бъде преосмислено

Автор: Няма коментари Сподели:

Има шанс българското вето да бъде преосмислено, ако България се върне към енергията на своето собствено българско председателство на Съвета на ЕС, когато предложи присъединяването на Западните Балкани. Това заяви пред БНР посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър.

Вие бяхте големите посланици на Западните Балкани за присъединяване към ЕС през 2018 г. и ги сложихте в дневния ред по един много умел начин. Като се фокусирахте върху прагматичните връзки – върху паневропейския коридор номер 8, инфраструктурните проекти, релсовия път и магистралата, които да свържат Варна и Черно море с Адриатическо. Защо да се губи това, запита посланикът на Нидерландия в София.

Самата тя призна, че историята на Балканите е доста динамична. Откакто съм тук, научих доста за Западните Балкани и за сложните отношения тук, за дългата и драматична история. Историческата значимост на това място е дълбока. Имате богата история и това се отнася за всички страни тук, на Балканите. Дълга, турбулентна и впечатляваща е историята тук и от толкова отдавна. Докато в Нидерландия сме били потънали в ниските води, тук сте имали силна и жизнена история. Когато се разхождах по Никополис ад Иструм, усетих това невероятно привличане от миналото, каза Беа тен Тъшър.

Невинаги ние отвън разбираме цялата тази сложност. България трябва да прави по-добър пиар. Трябва да можете да обясните цялата тази сложност на историческото наследство. Ако историята е добре изучена и анализирана, тя не може да се превръща в пречка пред бъдещото, смята посланикът на Нидерландия у нас.

Припомняме, че на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Днес трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво – б.р.) македонско малцинство.

Днес в Хага започва световна конференция, посветена на свободата на медиите. Тя е озаглавена “Журналистика без страх и слугинаж”. По този повод Н. Пр. Беа тен Тъшър заяви, че е ключово да имаме свободни медии навсякъде по света, защото медиите държат отговорни бюрократите, политиците, бизнесмените.

Вие разследвате, вие проучвате, вие разберете истината, или поне се опитвате… Това е тази толкова важна функция, която журналистите имате като четвърта власт във всяка демокрация, да държите хората на власт под отчет., каза Н. Пр. Беа тен Тъшър за журналистите.

Нидерландия заема петото място, а България е на 111-та позиция в класацията на “Репортери без граници”. На въпрос какво в Нидерландия означава медиите да имат свобода, тя отговори:

Питате ме за тайната рецепта, която съвсем не е тайна. Тя гласи: политиците и правителството да не докосват медиите, да не се месят, да не се бъркат в редакционната политика, каза тя.

Много е обикновена рецептата за политиците – не се месете, повтори тя.

Съветът й към политиците е да осигурят прозрачност! Знам, че отнема и отнема време, но това е част от задълженията на администрацията, на държавата, на политиците. Невинаги е лесно да се усмихваш в такива моменти, но това е, което ние като граждани очакваме администрацията, бюрокрацията, правителството да правят.

Запитана има ли връзка между все още затворената пред България врата за Шенген и върховенството на закона и свободата на медиите, дипломатът Беа тен Тъшър цитира своя премиер Марк Рюте в реплика към българския премиер.

Г-н Борисов, има полза от върховенството на закона, то се отплаща… буквално. То дава не само морални предимства, но и носи директна печалба, е казал Рюте.

Ние разбираме нетърпението на България да бъде част от Шенген, да бъде пълнокръвен член на ЕС и в това отношение, както вече е и в “чакалнята” за еврото – нещо което остана недотам забелязано, а аз много се радвам за вас. Членовете на нашия парламент искат да видят тъкмо това – че в България се спазва върховенството на закона. Така че България е тази, която трябва да покаже конкретни резултати, че има върховенство на правото, че е гарантирана независимостта на съдебната система и че има борба с корупцията по високите етажи на властта. И правителството ви е много наясно с това, обясни посланикът на Нидерландия у нас.

Ние сме много прагматичен народ и търсим доказателства, каза тя.

https://news24sofia.eu/2020/12/09/za-niderlanskiya-poslanik-u-nas-ima-shans-balgarskoto-veto-da-bade-preosmisleno/?fbclid=IwAR2229MM5QZZCYx3vJP-qWwH9yBLunlZlBNSi8zcNYXFa3_1Lii8gTJxtSI

Предишна статия

Заев казва “да” на Европа и “не” на българското изнудване

Следваща статия

24 май вече има ново име

Други интересни