Върховенството на закона в Република България системно не се спазва

Автор: Няма коментари Сподели:


Прекрачването на „тънката червена линия“ ще убие демокрацията

Върховенството на закона в Република България системно не се спазва. През последните единадесет години институциите се използват като инструмент за погазване на човешките права, въпреки че те са гарантирани от Конституцията на Република България и описани в Универсалната декларация за човешките права на ООН.

            В последните единадесет години правителството многократно прекрачва границата, която условно ще наречем „тънката червена линия“ – разделяща демократичните времена от тоталитаризма. Днес това би трябвало да е границата, чието преминаване не е позволено, защото води до трайни качествени изменения в обществената среда.

            В наши дни властимащите разполагат с  целия институционален ресурс, който обаче не би трябвало да използват в разрез с демократичните ценности. В една демократична държава човешките права трябва да бъдат зачитани, а опозиционните на управлението партии трябва да имат възможност да изказват своите критични позиции. За  съжаление  днес в България това не е така.  Правителството се изкушава да използва институциите като „бухалка“ – над свободното слово, над бизнеса, над редовите граждани, над обществени личности и дори над политически партии. Днес всеки, който е различно мислещ, който е несъгласен с управленските решения, противник на корупцията или беззаконията – може да попадне под ударите на „институционалните бухалки“  и да бъде притиснат от различни  държавни институции.

            Днес „тънката червена линия“ е в краката на хора, ползващи властовите ресурси за лични нужди. Тя е в краката на правителство, което многократно я прекрачи, погази, прегази. Примерите за това са много, а качествените изменения – вече необратими. Така демокрацията ни все по-малко прилича на такава и все повече – на диктатура. В днешните времена никой от нас не може да бъде сигурен, че човешките му права ще бъдат спазени. Многобройни са случаите на натиск над редови граждани, бизнеси и медии. Преследват се граждани, дори заради фейсбук статуси, преследват се бизнеси – само защото собственикът не подкрепя правителството или защото самият бизнес изглежда апетитен за същото това правителство. Атакува се дори организираната опозиция – членовете, учредителите и ръководството на опозиционната политическа партия Възраждане.

            Като дейна опозиция Възраждане очевидно притеснява управляващите с остро критичните, но разумни и аргументирани становища, с постоянно нарастващия брой членове и симпатизанти, с ентусиазма и енергията на последователите си. В опит да бъде намалено влиянието на Възраждане през последните единадесет месеца бяха проведени множество координирани помежду им  институционални и медийни атаки. Те обаче се  оказаха безсилни пред каузата на Възраждане, пред обединението на хора с възвишени идеали и мечти за достоен живот в България, пред българските граждани-доброволци и организирани членове на опозиционната политическа формация. Всеки натиск постигаше обратното – Възраждане ставаше по-обединена, по-категорична и по-устремена към  своите идеали.

            Когато медийно-институционалните атаки не постигнаха очаквания резултат, властта използва най-тежката си артилерия – ДАНС и Прокуратурата, като ги въвлече в действия по забраната на регистрацията на политическа партия Възраждане. Агенти на Държавна агенция за национална сигурност проведоха стотици разпити на учредителите на Възраждане. В част от разпитите е упражняван натиск над учредителите, за да бъдат принудени да кажат, че не са присъствали на учредително събрание, основанието за забраната  на партията от страна на властта. Реално Прокуратурата след шест години оспорва собствените си действия, тъй като, за да се учреди политическа партия в България, нейните документи се проверяват не само от съдия, но и от прокурор.

            Ясно е, в ход е набързо скалъпен политически процес за забраната на Възраждане. А съдът ще заседава по делото на 30 -ти ноември от 10:00 ч.

            Забраната на Възраждане е поредното изкушение за властта  да прекрачи „тънката червена линия“, без да осъзнава, че този път  крачката ще е  необратима, защото правителството ще се „спаси“ от Възраждане, но ще унищожи демокрацията.

            С този свой акт правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти ще остане като второто правителство в историята на България, през чийто мандат се забранява опозиционна партия.

            Сега, когато демокрацията е в опасност, трябва да си спомним заветите на един от великите мислители на нашата епоха – Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив – ще защитавам правото ти да го казваш.“

            Днес е Възраждане, утре може да е всеки един български гражданин..

            Призоваваме българските граждани да бъдат с нас пред Софийски градски съд на 30-ти ноември 2020 г. от 9:00 ч., за да защитим демокрацията и да се изправим заедно пред несправедливостта.

 За повече информация: 0888 21 44 16 – д-р Костадин Костадинов

                 С уважение,

                                         Екипът на Възраждане

Предишна статия

Denmark: Parents hopeful as schools reopen after one-month coronavirus lockdown

Следваща статия

Анализ на конфликта в Нагорни Карабах… Русия днес!

Други интересни