Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон…

Автор: Няма коментари Сподели:

Грозните сцени с прогонени от търговската мрежа възрастни хора извън часовия пояс за пазаруване, определен за тях – 8-10 часа, започнаха, пише сайтът „Сега“ като цитира фейсбук страницата на e-vestnik. Управителка на магазин от веригата „Фантастико“ в София е повикала полиция, за да попречи на възрастни да си напазаруват хляб. Охранители са започнали да проверяват личните карти на входа, без да имат право, твърди още изданието.

Конфликтите между търговци и възрастни хора бяха предизвестени. Самото здравно министерство признава, че в по-малките населени места, като селата, доставките на хляб понякога пристигат извън часовия пояс за възрастни – 8-10 часа. Така пенсионер не може да си купи дори хляб, без да разчита на помощ от по-млад човек. Удължаването на часовата зона с 1 час – така че хлябът да пристигне до магазините и възрастните хора да могат по-спокойно да пазаруват, се оказа невъзможно.

Според МЗ предложението било отхвърлено заради несъгласие на другите граждани да се съобразяват с толкова дълъг прозорец за възрастни. Търговските вериги пък били против да се фиксира втори следобеден пояс за пазаруване. Решението за пояса било взето след много задълбочен анализ и след като министърът лично бил говорил с над 50 души на възраст над 65 г.

Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон, в навечерието на студове и поледици. МЗ е решило да рискува и с това и щяло евентуално да мести прозореца за пазаруване следобед само след появата на мъгли и поледици, пише „Сега“.

                                              https://e-vestnik.bg/                    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

… базата е затворена, за сега никой не я използва, никой не е пристигнал в детския санаторум!

Следваща статия

„Работата носи свобода…“

Други интересни