„Работата носи свобода…“

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес министър-председателят на България Бойко Методиев Борисов, обикаляйки с джипа си и возейки в него здравния министър и шефа на „Пирогов“, и докато се снимаше, за да прославя великото си управление, каза следните думи, цитирам: „Работата носи свобода…“
Когато ги чух се вцепених и изпаднах в състоянието, наречено истински ступор. Че министър-председателят е неграмотен, че не е чел книги, че не знае езици и има ниска обща култура (както и тъпо чувство за хумор) – това е ясно. Видимо е за всички.
Но да не знае Бойко Методиев Борисов какво е това изречение и откъде идва, то е абсурдно. Защото според мен той е направил неволна грешка, защото ако не е такава грешка – това е безумно.
Сега ще му кажа къде сбърка чудовищно днес.
Бойко, изречението „Работата носи свобода“ на любимия ти немски звучи така: „Арбайт махт фрай“.
И знаеш ли, Бойко, къде се намира това изречение? А? Имаш ли представа? Намира се на вратата на най-страшното творение на човечеството – концлагера Аушвиц. Както и на вратите на много други нацистки концентрационни лагери и затвори.
Това че не знаеш немски не те оправдава, защото изразът е популярен и на български – за тези, които знаят поне малко история.
Знаеш ли какво, Бойко, хрумва ми нещо. Обади се на твоята приятелка – канцлера Ангела Меркел и й кажи на любимия ти немски: „Арбайт махт фрай“ и чакай да видиш резултата.
Тя е от Източна Германия. В момента е канцлер на Федерална Република Германия и като чуе това изречение, първото, което ще си помисли е ако може да ти махне главата.
Сега си представи какво си мисли всеки българин, който поне малко познава историята.

                                         Слави Трифонов                          https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Така правителството принуждава 1 504 088 души, по данни на НСИ, на възраст над 65 г. да пазаруват в кратък отрязък от време рано сутрин в зимен сезон…

Следваща статия

Мили хора – положението е плачевно

Други интересни