Съдът реши: Гранична полиция няма право да ви глобява на пътя

Автор: Няма коментари Сподели:

Граничните власти незабавно да прекратят връчването на наказания и фишове заради неплатени глоби. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд. Определението по административното дело е окончателно. То бе образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева.

В определението си върховните магистрати изрично подчертават, че „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“. 

Върховните съдии са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно: установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; проверка на валидността на документа; проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа. 

Съгласно ал. 2, граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол” в рамките на минималната гранична проверка, а ал. 3 предвижда, че по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка, предаде още Дарик. 

„От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата – Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)“, пише още в решението на ВАС.

https://frognews.bg/novini/sadat-reshi-granichna-politsiia-niama-pravo-globiava-patia.html

Предишна статия

На война, като на война! И тогава, да му мислят режисьорите!

Следваща статия

Вместо послеслов: Биографични данни за Байдърман (Втора част)

Други интересни