Скъпи сънародници, На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители

Автор: Няма коментари Сподели:

Скъпи сънародници, На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. 

Почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите. Които във всички времена се борят с користта, цинизма, посредствеността и унинието. 

Будителите винаги изпреварват времето си и имат трудна, често трагична съдба.   Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и артисти, те често получават посмъртно признание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от миналата слава на Отечеството.   

 Разговорът за будителите често е разговор за Историята.   Но тази година българското общество излезе от унинието.   Хиляди българи издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител!   

 Всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител.   Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител.   

 Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител. Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител.   Медицинските сестри и майките на децата с увреждания, които отстояваха своите социални права, будеха обществената съвест.   

 В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас. 

 Затова тази година, повече от всякога, хиляди хора изпълниха със смисъл празника на будителите. От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре.   Честит празник!

                                     Автор: Румен Радев        https://www.lentata.com/page_19244.html

Предишна статия

Изпълнена с вяра и любов аз съм Надежда

Следваща статия

Лазар Бонгурев: Невероятни тайни и кодове в българската шевица

Други интересни