Разследват Цветан Цветанов и братя Вълневи за пране на пари!

Автор: Няма коментари Сподели:

Касичка на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов ли са братята Павел и Румен Вълневи, разследват няколко независими български и международни организации и медии, сред които и нашето издание anteni.bg. 

Разследването ще завърши с доклад до MONEYVAL – общоевропейска организация на 47 европейски държави, на която е възложена задачата да оценява спазването на основните международни стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

                                                           Румен и Павел (вдясно) Вълневи

Откритата симбиоза между политик и бизнесмени, с огромни възможности в САЩ, поражда много въпроси и дава повод на разследващата журналистика сериозно да се заеме със „Случая Цветан Цветанов“, смятат независими наблюдатели на процесите у нас. От една страна Цветан Цветанов беше политическа фигура, през която са минавали огромни финансови потоци от обществени поръчки. Цветанов беше не само касичката на ГЕРБ в продължение на близо 10 години, но и човекът, който разпределяше порциите в различни български общини, които са управлявани от кадри на ГЕРБ. Има данни, че през свои доверени лица бившият вътрешен министър и вицепремиер от първия кабинет на Бойко Борисов е разпределял огромни суми към фирми за строителни ремонти, включително и саниране на множество сгради с европейски средства. Има сериозни съмнения, че част от тези пари са връщани обратно към Цветан Цветанов и неговите поставени лица под формата на незаконни комисиони и са разпределяни към лични сметки и партийни каси. Последното влиза в полезрението на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (The European Anti-Fraud Office – OLAF) след щателно подаден от България сигнал.

                         Цветанов в силните си години в ГЕРБ колеше и бесеше в държавата

От друга страна Цветан Цветанов показно води луксозен начин на живот и демонстрира несъотвестващ с доходите си стандарт. Съмненията, че Цветанов влиза в корупционни схеми, започват още с първото разкритие за придобиването на 6 апартамента в столицата. Разследването по този казус бе заметено от бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, който впоследствие бе изстрелян за благодарност в парламента от разследвания…Цветан Цветанов. Сега журналисти и общественици ще настояват за второ разследване, включително и за международно съдействие.

Самообявилият се за евроатлантик Цветанов е последователен в опитите си да се измъкне чист и опитва пак да си отвори политически чадър. За целта той влиза шумно и агресивно в политиката с новия си проект „Републиканци за България“, след като в началото на 2019 година бе принуден да напусне парламента и всички ръководни постове в ГЕРБ заради втори скандал, свързан с придобиването на луксозен апартамент със собствен асансьор от фирмата „Артекс“. По този казус също върви журналистическо разследване. Една от версиите, по които се работи, е оказван властови натиск към строителната компания от страна на Цветанов, за да придобие имоти на изключително ниска и несъответстваща на пазара цена.

    Вече сме Републиканци за България, а не Граждани за европейско развитие на България

Любопитно е, че в новия политически проект на Цветанов, създаден в „Интер Експо Център“ в столицата, заместник-председател стана Павел Вълнев. Заедно с брат си Румен Вълнев, той ще е един от основните спонсори на проекта. Според международното разследване именно от връзката Цветанов-Вълневи най-вероятно ще изскочат прелюбопитни данни за пране на пари от България. Иначе историята на двамата братя, които тръгват с един куфар към Америка и стават приказно богати в Чикаго е добре предъвквана от медиите у нас. Паметливи припомнят, че преди време братя Вълневи бяха собственици на бившата телевизия BiT. Преди да я продадат в тази телевизия се подвизаваха любими на Цветанов журналисти от силните му години в ГЕРБ, начело с Люба Кулезич. Впоследствие телевизията бе продадена, фалирана и унищожена.

Облаците над възкръсналия политик Цветанов така или иначе започват да се сгъстяват и той едва ли ще успее да си създаде нов имидж и да си изчисти биографията с новоучредената евроатлантическа партия, смятат анализатори.

                                                                                               https://www.anteni.bg/2020/10/04/

Предишна статия

Обкована със злато и тежаща над 1 тон: Къде е днес Петолъчката след 30 години?

Следваща статия

Трудни времена идват и за ДПС, тъй като България става фронтова държава срещу Русия и няма място етнически партии да си разиграват коня…

Други интересни