Тук важи с пълна сила “по-добре късно, отколкото никога“

Автор: Няма коментари Сподели:

Анастас Гогов (с бялата риза) на сцената на ”Орлов мост”                  Източник: Facebook

Опитваха се да ме манипулират, да ме убеждават да се откажа да направя митинг-концерта на ”Орлов мост”. Обясняваха ми, че едва ли не съм престъпник и искам да попреча хората в София да живеят нормално. Днес вече толкова много хора-експерти, широко признати в своите области – наука, изкуство, образование, комуникации, застанаха заедно и подкрепиха протеста. Това е важно за обществото – че ние всички в тези протести сме единни. Освен тази шайка обезумели политици, които са се барикадирали и стоят в някаква мозъчна смърт. Умрял кон не се язди. Слизаш от него и взимаш жив, за да продължиш пътя си.

Това каза пред Фрог Нюз Анастас Гогов, организатор на митинг-концерта на “Орлов мост”, протестиращ от първия ден на антиправителствените протести и не на последно място предприемач с принос за развитието на големи компании в България.

Ето какво каза той пред екипа ни за гражданската си позиция и трудностите да я отстоява. 

Протестите набират енергия с все по-интересни събития. Като започнем с митинг – концерта от миналата неделя, който Вие организирахте,последва  мощната подкрепа от стотици интелектуалци в България. Днес е обявено “IV Велико народно въстание“. Има ли тенденция да се генерира енергия за протести с позитивни събития и позитивни лица според Вас? 

Надавам се да получим такава трансформация на тези обществени процеси. Надявам се те да добият този позитивен заряд и тази позитивна енергия, която наистина да даде нова и по-широка перспектива, и по този начин да ангажира и по-голяма част от обществото. Това е заявяване на волята на суверена. Искането е за оставки и за промяна на системата на управление и за рестартиране на цялата държава. 

Наред с това има и друга тенденция обаче – все по-мощно заглушаване на тези инициативи в подкрепа на протестите. Митинг-концертът беше доста мащабно събитие, сцена на Орлов мост досега беше издиганата само веднъж през 2016 г. за концерт на Слави Трифонов и неговите музиканти. Тогава проявата бе обявена за грандиозно събитие, а сега, когато се прави като гражданска инициатива, на която реално също имаше много хора и участваха много изпълнители, почти не се чу за това. 

Предполагам, че това се дължи на факта, че 99% от медиите са собственост на олигарха Пеевски. Само bTV някак остана настрани като свободна медия и от тези с национален мащаб само те имаха репортер на място и предаваха на живо какво се случва на този концерт. До колкото знам и Алфа тв присъстваше, но при тях предполагам това може да се отдаде и на липсата на съдържание, но все пак бяха на митинг-концерта.

 Факт е, че без да имаме време и възможност да търсим медийни изяви беше направен много силен опит този концерт, който мисля, че можем да  определим като знаково събитие за модерната демокрация в България, да бъде потулен и да не се разбере за него в малките населени места. 

Защо го определяте като  “знаково събитие за модерната ни демокрация”?

 В пиковия момент на концерта на “Орлов мост”, “Цариградско шосе” беше пълно с хора, чак до БТА, до началото на алея “Яворов” /видео в края на интервюто – б.а./ Това събитие е организирано от мен  като гражданин и още независими, свободни граждани. 

Разбира се, бях поканил съмишленици да ми помагат, защото колективната мисъл винаги е по-мъдра и и ражда по-добри решения, но в крайна сметка моето име стои по всички документи и разрешителни. Това вярвам е своеобразен прецедент – граждани, затварят “Орлов мост” със своята гражданска позиция и със своята съвест, въпреки забавянето и предизвикателствата от всички институции. Те целенасочено пречеха това да се случи. До последно се бавеха и се случваха с много усилия от наша страна всички действия по съгласуването и разрешителни. Взех съгасувателното писмо от Софийска община едва в петък вечерта, два дена преди събитието, след края на работния ден. 

Едва ли има нужда да говоря за какъв стрес и какво напрежение става дума, висял съм пред кабинетите на всички хора там, за да им покажа, че няма да се откажа, независимо те как се опиват да ме манипулират и да ме убеждават да се откажа. Искаха да правим компромиси, да не го правим на Орлов мост, пращаха ни на жълтите павета и паметника на съветската армия, обясняваха ми, че едва ли не съм провокатор и имам нечисти помисли, че искам да направя такова събитие там. 

Организацията на едно такова събитие е сериозно начинание – сцена, озвучаване, осветление, разрешителни и много други неща. Пред “Дойче Веле” министърът на труда и социалната политика Деница Сачева беше много категорична в твърдението си, че част от протестите се финансират от хора, които се страхуват от правосъдието у нас. Как се организира концерт на “Орлов мост” реално? 

Този концерт беше организиран буквално “на мускули“. На база на мои лични познанства и партньорства с хора, с които аз съм работил и съм организирал с тях обучения и събития в сферата, в която работя. В крайна сметка  и благодарение на гражданската съвест на много хора, които се включиха и повярваха, че това е една кауза, която трябва да направим заедно.

.                                 Снимка: Поканата за концерта и участниците в него

 В крайна сметка показахме, че има воля и присъствие на хората от цвета на нацията – на културата и изкуството – хората, за които упорито се говореше, че ги няма на улицата. Тези хора излязоха с техните имена, със собствените им послания, лозунги и призиви за оставка. Те ясно заявиха, че подкрепят протестите, че искат да се случи тази нормалност, която вече 30 години чакаме, откакто преходът започна. 

Относно изявата на министър Сачева мога само да кажа, че това е наглост, безочие, абсолютна подмяна на факти и дезинформиране на обществото.

 Това не може да бъде поведение на един адекватен и модерен политик в 21-ви век. Когато говоря за модерен политик, който да е пример за следване с начин, по който мотивира обществото да живее заедно, мога да дам за два примера – министър председателите на Канада и Нова Зеландия. Може да се види при тях как едни млади хора правят политика на световно ниво, можем да видим как би трябва да изглежда политиката и политикът на 21 век. 

Това е доста далеч от България. Да се върнем на “IV-тото Велико народно въстание”, което е днес. Очаквате ли да се съберат много хора? Тези, които бяха на митинг-концерта, ще бъдат ли отново на площада? 

Силно се надявам всички тези хора да бъдат отново на площада. Това беше и нашият призив. Личният ми пример е, че независимо какво става, независимо колко сме уморени аз ще бъда всеки ден на протеста до подаването на тази оставка.

 Искрено се надявам всички хора, които бяха на 27-ми на митиг-концерта да участват и в това въстание и заедно, обединени, с нови сили и с тази чиста енергия, която получихме от всички творци на сцената, отново да заявим нашето настояване за оставка и за промяна на управлението. 

Много хора коментират, че интелектуалците много късно са дали своя глас, много късно са се обединили, късно са се надигнали. Споделяте ли това мнение?

 Какво означава късно – спрямо какво, спрямо кога? Може и да е късно, но може и да не е. Тук важи с пълна сила “по-добре късно, отколкото никога“. Може би именно точно сега е точният момент. Когато обществото имаше най-голяма нужда от тази чиста енергия. 

Видяхме много различни страни на протеста, но вече след като и самите интелектуалци ясно и категорично заявиха своята воля и искания за оставка. Те са една много важна част от обществото ни. Първо бяха на митинг-концерта, а вече се и самоорганизираха и с тяхното отворено писмо. Очевидно е вече за широкото общество, че самите те са активно ангажирани. Трябва да имаме предвид не кога, а какво се е случило. Това, че над 220 души са се подписали с техните имена, с техните роли, титли, звания и позиции, хора, които са емблематични примери, не просто в България, а и специалисти, които са високо уважавани в целя свят, в контекста на тяхната лична кариера. Това трябва де се отбележи – че толкова много хора-експерти, широко признати в своите области – наука, изкуство, образование, комуникации, застанаха заедно и подкрепиха протеста. Това е важно послание за обществото, че ние всички в тези протести сме единни. Освен тази шайка обезумели политици, които са се барикадирали и стоят в някаква мозъчна смърт – тялото функционира, но няма мозъчна дейност. Метафората за това как се язди умрял кон в случая важи точно за тях – умрял кон не се язди, слизаш от него и взимаш жив, за да продължиш пътя си. 

                                                                Интервю на Диана Йонкова

https://frognews.bg/inteviu/anastas-gogov-pred-frog-protestite-sreshtu-shaikata-obezumeli-polititsi-koito-barikadirali-mozachnata-smart.html

Предишна статия

Хвала на вас протестиращи, истински българи!

Следваща статия

Народът отново е на площада

Други интересни