Ценен епиграфски паметник от времето на римския император Филип I Араб.

Автор: Няма коментари Сподели:

Ценен епиграфски паметник от времето на римски император открит край троянско село© БГНЕС, архив  

Ценен епиграфски паметник от времето на римския император Филип I Араб е открит по време на 15-ата археологическа експедиция на римската крайпътна станция “Состра” край троянското село Ломец. Това съобщават от община Троян.

Експедицията е на Националния исторически музей и е ръководена от доц. д-р Иван Христов и проучва обширен общински парцел, разположен източно от главната порта на кастела “Состра”.

Финансира се от община Троян и има за цел да проучи терен, предназначен за реализиране на одобрен от Министерството на културата подробен устройствен план, чрез който се предвижда построяването на посетителски център, паркинг и съпътстваща туристическа инфраструктура.

Протекли на два етапа, тази година разкопките на “Состра” са донесли ценни сведения за изграждането на римския път пред крепостните стени – част от голяма римска магистрала, започваща от Дунава при Ескус (дн. с. Гиген, Плевенско) до Филипополис (дн. Пловдив).

Разкрита е голяма дължина от пътя, обособен в две платна с осова линия, банкет и широчина 7 метра. Този участък от пътя съществува до средата на III век. В най-горния пласт от пътя са открити десетки монети, сечени в градовете на провинция Мизия и Тракия.

Най-голямата атракция на експедицията е откриването на римска милиарна колона с височина 2,20 метра, върху която на 19 реда е изсечен официален надпис в чест на император Филип I Араб и неговия син.

Надписът се датира според епиграфа Николай Шаранков от СУ ” Св. Климент Охридски” за 244 г. В него се споменава и името на провинциалния управител Прастина Месалинус.

Източник: БТА

Предишна статия

Все лучшее, что не купишь за деньги | Жак Фреско | /на руски език/

Следваща статия

Ночной словарь!/на руски език/

Други интересни