През последните два месеца на бял свят излязоха многобройни корупционни скандали

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: Telegraf.rs

80% от българите вярват, че корупцията е широко разпространена, докато над 70% от хората подкрепят протестите. В продължение на два месеца българи излизат по улиците всяка вечер, за да протестират срещу „олигархичната мафия, която е пленила държавата“ и разширява обсега си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Това пише в обширен материал за събитията в България сръбското издание „Телеграф“. Авторът Невена Здравкович цитира публикации на Дойче Веле и „Политико“ и разказва за причините  за  ситуацията в  страната ни. 

Ето какво пише тя:

Много българи са бесни, че всички шансове децата им да растат в просперитет са осуетени в най-бедната държава в Европейския съюз, където мафиотският елит действа над закона и задушава икономиката. Корупционната криза от това лято извади на бял свят изумителни примери за нарастващия апетит на олигарсите.

Според последни социологически проучвания 80% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена, докато над 70% подкрепят протестите. Протестите станаха по-агресивин и полицията се сблъска с протестиращите по време на “Великото национално въстание” миналата седмица.

Заради това „Политико“ се опита да обясни как България изпадна в криза, в която основното твърдение е, че няма върховенство на закона. Изданието дава това обяснение в текста, озаглавен „Как България стана европейска мафиотска държава“.


Коя е „българската мафия“?

Що се отнася до “мафията”, “Политико” заявява, че днешните олигарси и мафията произхождат от шпионската служба от комунистическата епоха, която запълва мощен вакуум в средата на кървавите войни през 90-те, те контрабандират оръжия и наркотици.

“Големият господин” е бил борец и бивш агент на държавната сигурност Илия Павлов, който ръководеше конгломерат, наречен “Мултигруп”. Той е убит от снайперист през 2003 г., но е много важен за цялата история за тайната полиция и други сътрудници, чиято мрежа все още е голяма.

Какво направи Борисов през 90-те?

Борисов има опит и като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Виден мафиот обвини Борисов, че е свързан с мафиотска “силова групировка за рекет”, наречена СИК, но Борисов силно оспорва това и се представя като унищожител на корупцията.  Протестиращите и президентът Румен Радев обаче го виждат като основен представител на мафията.

Има ли поръчкови убийства в България?

“Политико” заявява, че няма толкова много от тях. Кръвопролитието спря в началото на 2000-та година. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи съдебен надзор и някои мафиотски структури се опитаха да влязат в правия път. Усилията на ЕС за реформиране на съдебната власт обаче в крайна сметка се провалят и България никога не е осъждала нито един топ политик или мафиотски “кръстник”.

Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че вече без опасения от разпада на ЕС, все по-смелите олигарси се връщат към тактиката от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на демонстрантите е, че ЕС непрекъснато налива пари в брой, което в повечето случаи само насърчава мафията, но без да изисква върховенство на закона. 

Проблем ли е финансирането от ЕС?

Да. В скандал около използването на средства от ЕС за изграждането на частни вили, някои служители трябваше да подадат оставка миналата година. Собственици на стопанства твърдят, че ферми, които получават милиони средства от ЕС, не съществуват, а обществените поръчки често се извършват много лошо, така че постоянно са необходими нови договори и средства.

Брюксел и Берлин обаче не критикуваха Борисов. В крайна сметка той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво доведе до тазгодишните протести?

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на партия, която се бори с корупцията – “Да, България”, запали бурето с барут на 7 юли. Слизайки с моторна лодка на плажа на Черно море, докато излъчва на живо, Иванов разкри, че един от “водещите хора зад кулисите” Ахмед Доган, почетният председател на турската етническа партия (а също и агент от съветската епоха с кодово име Сава) е окупирал незаконно държавна земя за неговия дворец и яхтеното си пристанище и използва незаконно служители на държавната служба за сигурност  (НСО) като негови охранители.

Магнатите, които нарушават законите по плажовете и планините с незаконно строителство, отдавна предизвикват недоволство, но този случай доведе до експлозивна криза за върховенството на закона.

Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси и настоя, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Певски, нямат право на държавна охрана. В отмъщението прокурора Гешев нахлуха в президентството и арестува двама помощници на Радев.

Иванов обвини Доган и Певски в овладяване на съдебната система, а протестиращите, скандирайки, че Гешев е преминал червената линия, излязоха на улиците на 9 юли.

В началото на кризата Борисов се поклони на Доган и Певски, които протестиращите виждаха като негови съюзници. Протестиращите обаче предприеха такъв ход, че Доган и Певски трябваше да се откажат от охраната си на НСО.


През последните два месеца на бял свят излязоха многобройни корупционни скандали.

Какво каза Иванов?

Христо Иванов, благодарение на когото всичко това започна, каза в интервю за “Дойче веле”, че в България избухва дългогодишен ярост срещу корупцията и арогантността на правителството.

– Хора с различна политическа ориентация излязоха на улицата в търсене на морално и политическо ново начало. Тези хора са ядосани от арогантната демонстрация на силата на прокуратурата, която е ясно политически позиционирана и нарушава закона – каза той.

Както той заяви, протестиращите са на мнение, че господата Доган и Певски от години са имунизирани срещу всички закони в страната и че държавните институции ги обслужват през цялото време.

– Така двамата получават все по-голямо влияние върху политиката, икономиката, медиите и съдебната власт. Ето защо протестите по същество са насочени срещу правителството, защото управляващите от партия ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов носят политическата отговорност за това токсично развитие – казва Иванов.

Иванов казва, че е ангажиран с реална съдебна реформа, за да може страната най-накрая да достигне стандартите на ЕС в демокрацията и върховенство на закона.


– България стана член на ЕС през 2007 г. само благодарение на компромис и все още изостава от договорените стандарти. Моят политически проект може да бъде реализиран успешно само с широк политически консенсус относно съдебната реформа. Това важи особено за държавната прокуратура, която трябва незабавно да бъде обект на прозрачен демократичен контрол. Този консенсус може да бъде постигнат само по демократичен начин: чрез демократични парламентарни избори, каза още Иванов.

https://frognews.bg/novini/telegraf-kak-balgariia-poluchi-titlata-evropeiska-mafiotska-darjava-zaradi-koruptsiiata-naroda-iskat-svali-pravitelstvoto.html

Предишна статия

В следващите ни постове ще запознаем обществото с конкретни корупционни практики…

Следваща статия

Простете ми!

Други интересни