Трите капана за властта щракнаха

Автор: Няма коментари Сподели:

                                      БГНЕС архив 

ДАНС, МВР и прокуратурата се правят на ни чул, ни видял за охраната на Доган, парите на Божков и съдържанието на записите на Борисов, но отговори ще има
                Авг. 2020  автор АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

 Ще дойде ден, в който Бойко Борисов, шефовете на ДАНС и на МВР ще трябва да обясняват защо е пазен Ахмед Доган всъщност.

Три изключително скандални истории извадиха на показ колко и самоуверена, и жалка, и слаба е всъщност властта в България. Става дума за казуси, които ясно доказаха, че може години наред да управляваш на базата на тайнствени договорки и законови безумия, но рано или късно нещата лъсват.

 И в крайна сметка всеки пада в капана 

Защото в цивилизования свят прокуратурата, специалните служби, МВР контролират политическата класа да не краде обществени средства, да не получава подкупи, да има отчетност пред цялото общество, а когато има извършени престъпления, да бъдат наказвани всички по веригата, без значение от ранг и позиция.

В България по всичко личи, че тази работа е обърната с главата надолу. Защото получаващите десетки и дори стотици милиони левове структури просто охраняват ключовите играчи. Пазят ги от хората, от закона, от справедливостта, от съда, от затвора, от всичко.

И се стига до извращения, включително и законови. Историята с пазенето с държавни средства  на почетния преседател на ДПС Ахмед Доган и неговите зимни и летни сараи от Националната служба за охрана. Този случай е един от върховете на законодателния, политическия и ведомствен цинизъм, познат в новата история на България. Случай, който се превърна в капан за сценаристите си, които ще трябва да дават отговори. 

По време на управлението на ГЕРБ през 2015 г. бе приет закон за Националната служба за охрана. Парламентарното мнозинство прие специален текст, който позволи с държавни пари от въпросната структура да се пазят “други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката”. 

И сега познайте колко души са охранявани по тази разпоредба за 5 години? 

Един-единствен – Ахмед Доган. И до този момент никой не е обяснил с какво точно е свързан с националната сигурност. Не просто с националната сигурност, а ако му се случи нещо, това би създало затруднения за властта. Достатъчно е да се види използваният език, за да стане ясно, че това е изначално законодателно безумие. 

Отгоре на всичко решението кой да бъде пазен се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) и главният секретар на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решението. НСО няма право да откаже, а само организира охраната. 

Преди половин година президентът Радев попита защо се пази Доган и каза, че му е отговорено, че има заплаха. И спря да пита. До преди няколко дни, когато се разви скандалната история в Росенец, след която той пак подхвана темата. Намеси се Борисов, свали, без да има формално право, но Доган се отказа от охраната няколко часа по-рано.

Дали това наистина се е случило? Никой не казва. По информация на “Капитал” Доган е ригистрирал охранителна фирма “Доган секюрити”.

Но всички тези хора през всичките тези години – премиер, шефове на ДАНС, главни секретари на МВР, рано или късно ще трябва да отговарят за каква точно застрашеност и за каква национална сигурност е ставало дума, че са потрошени стотици хиляди и вероятно милиони левове.  

И тогава номера от рода – има сигнал от чужди разузнавания, има “Калашников” край сарая в Бояна просто няма как да минат. Припомнете си как  кметът Бойко Борисов беше пазен от НСО, защото имало сигнал от чужда служба, че има заплаха да го убиват като главен секретар на МВР. Няколко години по-късно Борисов като премиер набърка Доган като поръчител на убийството му  и твърдеше, че го е имало в официален документ.

Дори това е достатъчно човек да си направи изводите с какво точно се занимават специалните служби. Както и с какво не искат да се занимават. 

Като например историята с парите на Васил Божков

 Бизнесменът твърди, че е дал повече от 60 млн.лв. такса “спокойствие” на премиера Борисов и вече бившия финансов министър Владислав Горанов. Двамата категорично отрекоха. Но развитието на този сценарий категорично предстои.

Божков, който се намира в Дубай и срещу него прокуратурата е повдигнала 18 обвинения, показа разпечатки и извлечения от банковата си сметка в УниКредит Булбанк с десетки тегления на суми кеш за милиони левове. И това повдигна въпроса и за закона за прането на пари. 

Специализираната прокуратура обяви в официално съобщение, че е възложила на ДАНС проверка, която е установила, че банката не е уведомила дирекция Финансово разузнаване при извършване на плащания над 30 хиляди лв. съгласно Закона за мерките срещу изпиране на пари. 

Но от банката заявиха, че са спазили закона, както правят винаги в подобни случаи. ДАНС в същото време обяви, че продължава да проверява нещо и на практика не е известно да е наложила каквито и да е санкции и глоби на кредитната институция.

И този капан е на път да щракне за властта. Защото трябва да се дадат ясни отговори на въпроса как така ДАНС и прокуратурата, които са и с претенции, години наред – поне 6, на практика не са правили нищо. 

Какво е това финансово разузнаване, което сега разбира за тегленето на милиони кеш?  Ако ДАНС си беше свършила работата, можеше да види и къде отиват въпросните суми. Но очевидно си е затваряла очите години наред. 

Възниква и въпросът как така прокуратурата твърди, че ДАНС вече е установила нарушение, а ДАНС казва, че проверката й все още продължава. 

И докато тук все пак има някаква имитация на дейност, не точно така стоят нещата с третия капан, в който може да падне властта – записите и снимките на Бойко Борисов!

До днес се неглижираха от прокуратурата, от ДАНС, МВР. Днес след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ внезапно се разтревожи кой подслушва премиера, а не какво говори самият той, и прокуратурата се пробуди. Ще разследва кой подслушва и записва Борисов. Само това. 

Записът излезе преди месец и половина. В него глас, наподобяващ премиерския, обижда председателката на парламента Цвета Караянчева,  казва, че е наредил на държавна комисия да удари частна фирма, говори как предварително знае, че на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение, говори обидно за европейски лидери, как ще “изгори” Елена Йончева и други подобни.

Дни по-късно се появиха и снимки от спалнята от вила “Секвоя” в Бояна, в която живее Борисов.  В чекмеджето на нощното шкафче се виждат пачки с 500 евро, кюлчета злато, а отгоре пистолет.

На практика премиерът призна, че и записът, и снимките са близо до истината, но опита да ги неглижира като нагласени. Само Цвета Караянчева получи целувка пред строя.  Но Борисов не поиска прокуратурата и ДАНС да установят кой е правил тези записи, снимки, кой ги е манипулирал. 

Евродепутатката  от БСП Елена Йончева обяви, позовавайки се на американска лаборатория, че аудиозаписът е автентичен. Изследването е направено по нейна поръчка. 

ГЕРБ в лицето на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев се засегна и обясни, че българските институции още не се са произнесли и затова не трябва да се шуми в чужбина. И подобно на записа “Ало, Ваньо” отново ще се разследва кой записва, но не и разговорът по същество. 

Но този път подобен фарс няма да помогне на Борисов. Само той и Гешев са слепи и глухи.

https://www.segabg.com/category-observer/trite-kapana-za-vlastta-shtraknaha

Предишна статия

Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

Следваща статия

ЕТО ТАКА ГЕРБ ПЛАЩА НА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ КУПУВАЙКИ ЛОЯЛНОСТ И ИЗБОРЕН ВОТ…

Други интересни