Григор Лилов: Историята на Мая Манолова – от снайпера до комунистическото възпитание

Автор: Няма коментари Сподели:

Автор: Григор Лилова, Фейсбук

Първото висше на Мая Манолова е история. Не мога да установя това висше московско учебно заведение, където е изучавала тази дисциплина. То е назовано навсякъде, вкл. и в биографията ѝ, представена навремето на депутатите, като ИМ.

Такъв ИМ нито има сега, нито е имало някога – през 1983-1988 г., когато е учила в него.

Е, накрая установих този ИМ, който тогава се е назовавал по съвсем друг начин!

А сега малко история за историчката Мая Манолова и нейния така наречен ВУЗ „ИМ“.

***

На 27 ноември 1942 г, по време на Втората световна война в Москва се създава Централна школа по снайперска подготовка, вкл. и с паралелки само от жени. Тя е на пряко подчинение на ръководството на съветското Министерство на отбраната.

С постановление от 11 октомври 1944 на Централния комитет на съветската комунистическа партия и съответно от 14 октомври на Централния комитет на съветския Комсомол тази висша снайперска школа се преобразува в Централна комсомолска школа. В нея от 1949 г. започва подготовката освен на съветски младежи и девойки и на такива от бившите социалистически страни.

***

През 1969 г. с нови постановления Централната комсомолска школа е преобразувана във Висша централна комсомолска школа със статут на пълноценно учебно заведение, а с идването на перестройката през 1990 г. е преобразувана в Институт молодьожи – ИМ.

Е, това е онзи ИМ в биографията на Мая Манолова, макар че по време на следването ѝ се казвал не ИМ, а Висша комсомолска школа.

Но в демокрацията разни висши номенклатурно-комсомолски и невисши партийни школи за снайперисти не звучат добре на електората и затова са се сетили за Институт молодьожи, преименуван така цели две години след дипломирането на Манолова.

И понеже и това не звучи авторитетно, а твърде мъгливо и подозрително, са използвали абревиатурата ИМ, която трудно ще се издири какво означава.

През 2000 г. ИМ е преименуван в Московска хуманитарно-социална академия, а през 2003 – в Московски хуманитарен университет. Сега той е сред изявените университети в Русия и с най-добрия студентски кампус в онази необятна държава.

Е, това ИМ, което никой не го знае какво е в биографията на Мая Манолова, е онази Висша централна комсомолска школа, стартирала от училище за снайперисти, в която тя е завършила някаква учебна дисциплина – а, да, история. На сградата на ректората има мемориал и се набива в очи плочата с имената на героите и героините от онези дни.

***

Е, не вярвам точно в нейния факултет, назоваван „История и комунистическо възпитание” да се е изучавало снайперистко дело.

Макар че снайпериското дело и досега се практикува в този Московски хуманитарен университет. Интересно е, че в състава на факултета ѝ е била включена кой знае защо катедрата по физическа подготовка и тази по чужди езици.

Създател на тази школа във вида на хм, хуманитарен, днес „недържавен” университет и негов ректор е проф., д.р на философските науки, академик (вкл. от Академията на военните науки на Руската федерация) и „доверено лице на президента В. Путин” (цитат от представянето на ректора) Игор Михайлович Илинский.

Проректор, т.е. първи заместник, е синът му – Игор Игорович Илински. Той е кандидат на социологическите науки и е завършил Военный Краснознамённый институт на Министерството на отбраната на СССP

***

В съвсем подходящ ВУЗ за родната действителност се е дипломирала Мая Манолова. Или както се пее в химна му:

Отгрохочут грозы, годы пройдут,

Но со мной навечно мой Институт.

Через расстоянья и сквозь года

Пусть над ним сияет наша Звезда!

Припев: Между будущим и прошлым,

Между подлостью и ложью

Сияет светлая Звезда!

 

(превод)

Ще отминат бури, години ще отшумят,

Но с мен завинаги ще е моят Институт

През разстоянията и през годините

Ще сияе нашата Звезда

Припев :

Между бъдещето и миналото

Между подлостта и лъжата

Ще сияе нашата Звезда.

 

Вече знаете как и къде зачена звездното днешно предзнаменование на Мая Манолова. На онзи снайперистки език изстрелът с онзи ИМ в началото на кариерата ѝ е бил право в десетката.

https://tribune.bg/bg/mrezhata/grigor-lilov-istoriyata-na-maya-manolova–ot-snaypera-do-komunisticheskoto-vazpitanie/

Предишна статия

А всъщност къде ни е златният резерв???

Следваща статия

Учени от много авторитетния американски Център по здравеопазване “Джонс Хопкинс“ са изготвили модел на хипотетичната пандемия чрез помощта на компютър…

Други интересни