България, най-бедната държава в Европейския съюз и най-корумпираната страна в общността…

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: Facebook

Яростните протести за оставката на правителството влязоха и в международните медии. 

Агенция ”Ройтерс” публикува няколко обзорни материала, в които се споменава за протести в цялата страна, въпреки че голяма част от медиите (в това число и националните телевизии) пропуснаха да отразят демонстрациите в големи градове като Варна, Бургас, Русе и Пловдив. 

От ”Ройтерс” споменават, че сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС, както и че междувременно премиерът Борисов се е похвалил със строителството на магистрали снощи.

Ето и целият обзор в международната информационна агенция: 

Хиляди българи, недоволни от корупцията в страната, излязоха по улиците за трети пореден ден в събота. Те поискаха оставката на правителството на премиера Бойко Борисов и главния прокурор на Република България Иван Гешев. 

Демонстрантите обвиниха управляващите и прокуратурата в преднамерен отказ да се разследват връзките между институционални лица и олигарси. 

Скандиранията бяха “Мафия!” и “Оставка!”. 

Протести имаше и в няколко други града на балканската държава. 

Арестувани са общо 18 души, след ескалация на напрежението в петък. В събота протестите бяха мирни. 

България, най-бедната държава в Европейския съюз и най-корумпираната страна в общността, все още се опитва да изкорени корупцията, но тепърва трябва да арестува висши служители. 

Публичното недоволство ескалира, след като прокуратурата нахлу в президентството и задържа двама служители заради разследване. Това бе видяно като целенасочена атака срещу държавния глава – яростен критик на управляващите. 

В обръщение си към нацията в събота, президентът заяви, че протестиращите са показали, че чашата вече е преляла и призова за оставки. 

Борисов, чието трето правителство стана факт през 2017 г. се похвали със строителството на нови магистрали, увеличаване доходите на населението и новината отпреди няколко дни, че България е влязла в чакалнята на еврозоната. Премиерът обяви, че не планира да отстъпи на фона на кризата с коронавируса. 

По време на друга демонстрация в събота, която се случи близо до Бургас стотици българи поискаха достъп до обществената плажна ивица близо до лятната резиденция на Ахмед Доган – бизнесмен и бивш член на етническата партия ДПС. 

Демонстрацията бе организирана, след като малка партия не успя да получи достъп до крайбрежната ивица и бе посрещната от въоръжени гардове, служители на НСО, които защитават Доган. 

Според протестиращите този ход показва токсичните връзки между управляващия елит и сенчестите интереси в балканската държава. 

Превод, Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/roiters-hiliadi-iskat-ostavkata-balgarskoto-pravitelstvo.html

Предишна статия

ПОЖАР УНИЩОЖИ НАДЕЖДИТЕ НА ВЕРИГОВЦИ

Следваща статия

Васил Божков: Завръщам се в България!

Други интересни