БАНКА „ДСК“ ФИНАНСИРА ФОТОВОЛТАИК, УПРАВЛЯВАН ОТ ЧЕХ, ОСЪДЕН НА 4 ГОДИНИ ЗАТВОР

Автор: Няма коментари Сподели:

От много години съществуват спекулации относно криминалните връзки на някои от проектите за възобновяема енергия, но АФЕРА за първи път в България представя множество доказателства за това, че „ДСК“ АД е финансирала с 4 000 000 лева фотоволтаичен проект „ФВЕ Рогозен“ ЕООД, управляван от Михал Сусак – чех, осъден на 4 години ефективно лишаване от свобода за създаването и ръководенето на международна престъпна група в Румъния.

През 2013година, когато „ДСК“ АД дава съгласието си за финансирането на проекта и по този начин дава възможност част от стойността на проекта от 2 МВт да бъде пренасочена към собственика, Михал Сусак е осъден, заедно с няколко човека, включително двама румънски министри и българинът Стамен Станчев, на 14 години лишаване от свобода за създаването и ръководенето на международна престъпна група и шпионаж.

Впоследствие през 2015година присъдата му е намалена на 4 години, но влиза с сила, а Михал Сусек се укрива от властите в Румъния и се опитва да не изтърпи наказанието си. АФЕРА не разполага с информация дали управителят на българското дружество, финансирано от „ДСК“ АД, вече е в затвора или продължава да се укрива.

Случаят е широко отразен в българските медии в множество публикации и репортажи, но това не пречи на банка „ДСК“ АД и досега да поддържа управлявания от Михал Сусак проект за свой клиент.

Нещо повече, видно от Търговския регистър, през последните месеци е направен опит за прехвърлянето на дяловете на дружеството без официалното съгласие на банката, в нарушение на договора за кредит и договора за залог. 

Бездействието на банка „ДСК“ АД създава впечатление на съзнателно подпомагане на осъдения чех да репатрира имуществото си от България въпреки многократните нарушения на договорите, подписани от управляваното от него дружество.

АФЕРА пита: 

Знае ли българското и международното ръководство на банка „ДСК“ АД кой управлява клиента й и смята ли въпреки нарушенията по договорите му да упражни правата си? 

Защо АДФИ, въпреки задължението си по закон, не е проверила проекта? 

Някой от компетентните държавни органи и регулатори ще направи ли проверка преди изнасянето на сумите от България да бъде завършено, какъвто опит имаше, всичко наред ли е с финансирането на проекта?

Afera.bg                                     http://afera.bg

Предишна статия

Държавна агенция „Национална сигурност” държи на къса верижка около 10 000 чиновници…

Следваща статия

В САЩ преброиха парите на руски олигарси – 62 000 000 000 000 рубли

Други интересни