ПРОФ. ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ: ВНАСЯТ ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО, ВОДЕЩИ ДО РАЗВИТИЕТО НА РАК!!!

Автор: Няма коментари Сподели:

Проф. д-р Георги Чернев е началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия Онкодерма, като от 2016 г и до момента същевременно работи и като Професор в Клиниката по дерматология и венерология, университетска болница МВР/ Медицинския институт на МВР, София. 

През последните три години и половина е провел над 1300 операции на кожни тумори. Основател и председател е на БДДХ – българското дружество по дерматологична хирургия. От 20 години се занимава с патогенезата и лечението на меланома и кожните тумори. 

Носител на престижните Национални медицински награди.

– Проф. Чернев, от месеци наред сигнализирате за канцерогени, открити в лекарства за високо кръвно, които могат да причинят поне 5 форми на рак. Има ли вече реакция от съответните институции? Споменете за поне една фирма, за която има такива данни?

– Абсолютно никаква информация поне за мен от 2018 година насам, когато официализирахме първия случай на Валсартан индуциран меланом. Фирмата е Новартис. Обявено е навсякъде. Дори сме пратили официално писмо до всичките й офиси в Европа. На сайта на БДДХ-Българското дружество по дерматологична хирургия може да прочетете в секция новини официалното ни обръщение към Новартис, както и отговорът им. Обвиняваме ги директно в прикриване на данни и блокиране на информацията.

После наблюдавахме аналогични странични реакции и към ирбесартан и олмесартан (на различни други фирми), както и към хидрохлоротиазид в комбинация със сартани.

Прилагам документи от официалната регистрация на страничното действие на медикамента към EMA и FDA. На само един от медикаментите , които сме регистрирали.

 За какъв тип реакция говорите? Здравното министерство или ИАЛ?

– Мисля, че няма такава към момента или поне не е достигнала до мен. Вие чула ли сте нещо?

– Каква е причината за липса на реакция според вас?

– Напълно нормално е, обяснимо. Институциите работят нерядко да не споменавам по-тежки думи- в полза на фирмите.

Фирмите диктуват правилата на пазара или на играта.

Те блокират официализирането индиректно. Реакция има към нас- клиницистите. Спряха хирургичната дейност на определени звена. Това е един вид мигновена реакция. Имате право. Коригирам се. Уволниха и един директор…… и т.н. Причината е официализирането на тези данни.

– Защо?

– Как защо? За да бъдат предпазени фирмите от солените глоби на международно ниво. Както и от индивидуалните искове на пациентите на регионално, но по-скоро и на международно ниво. Официализирането на една такава информация в интернационалното пространство е съпроводена със загуба за стотици милиони до няколко милиарда- тук визирам само един антихипертензивен медикамент и прогностичните загуби от спиране на продажбите му в следствие на определено негово странично действие. В случая визирам Новартис например.

Тук обаче не се калкулират съдебните искове, официализирането в пресата и имиджовите загуби- ситуация, в рамките на която преминаваме вече в милиардни ʺвисоти на тоноветеʺ. Тази информация бе споделена/публикувана вече от нас още през месец декември 2018, като 2 седмици по-късно , през януари 2019, фирмата Новартис съкрати 9 служителя от отдела по онко/хематология. Попитайте ги защо? Първият официализиран такъв медикамент с потенциално канцерогенно действие бе на тази фирма. По данни на служителите на същата фирма- всеки един освободен оте отдела е получил/ бил е компенсиран с ʺпо една чанта с париʺ! Данните са от техни служители. И са пресни. Позаинтересувайте се!

– Информацията е плашеща? Какво последва?

– Уволнение на директор на болница, спиране на хирургичната дейност на определени звена и в определена област на онкохирургията/ дерматохирургията, понижаване на длъжност. Както и доста разговори с непознати , бих казал секретни звена на държавата. Което е нормално! Ще се запознаете и с тази информация.

Но това не е най-важното, да не изместваме основната тема. Заплахите и саботажите на това ниво са част от ежедневието. Темата е как това да се спре. Да се намери конструктивно решение в полза на пациентите. За жалост , за да се стигне дотам, ще трябва да бъдем поне за кратко обективни и да се сблъскаме с няколко нелицеприятни истини или информации. Това е.

– Каква според вас е била целта на всичко това- стопиране на операции и т. н.?

– Питате за втори път. Но пояснявам.

Да бъдем блокирани първо ние-клиницистите и достъпът за обработка и анализ на данните от подобен колектив от пациенти- тумори на кожата и антихипертензивни медикаменти, впоследствие и рапортите ни за медикаменти със странични действия към ИАЛ към ЕМА. На практика се целеше пълен/тотален стоп на проекта за продължаване на проследяването на пациенти в тази насока, както и официализирането на данните на локално и международно ниво. В ущърб на хората, разбира се. И в полза на фирмите/ фирмата.

Защото именно това официализиране 1) ʺудря директно в сърцетоʺ многомилиардните фармацевтични концерни на друго ниво (интернационално)и 2)предпазва хората до известна степен (поради стопиране на медикментите). Следва и евентуална реакция под формата на определени санкции (отвън) срещу централите на фирмите (пак навън). Защото у нас-в България, темата е табу и се неглижира с умисъл. Но истината засяга бюджета на фирмите дори и у нас- под формата на съкращения и подкупи, които трябва да дадат неминуемо. Което би следвало пак да е поучително като цяло. Рано или късно възмездие има.

– На практика искате да кажете, че фирмите си купуват политици и индулгенция на най-високо ниво?

– На практика нищо не казвам (вие го казахте), но мисля, че самата вие бяхте изключително точна.

Скандалът със същата фирма отпреди 2 години в Гърция бе по повод подкупите, дадени от Новартис на министър председателите и министрите от 2 правителства. Сходен бе и в Америка с Доналд Тръмп и същата фирма Новартис, ако не се лъжа? Но трябва да се прочете отново. Мина доста време оттогава. Има още 4/5 световни метропола, които се опариха от тази фирма и практиките й. Аналогиите в България са сходни или приблизително сходни. Подходът им не се различава особено. Дават се едни пари и нещата затихват. Не мога да конкретизирам повече. Няма и как. Нали не мислите , че от Новартис са се превъзпитали? Просто сменят полето на действие с друго.

– В какви размери са тези комисионни? Имате ли представа?

Официални данни или тетрадки нямаме налични в момента, за съжаления и копия нямаме (хахахаха). Новартис България или Новартис Швейцария са по-скоро точните адресати, които биха могли вероятно да Ви отговорят. Но такива данни принципно има в звеното за кризисен мениджмънт на всяка такава голяма фармацевтична корпорация.

На база данни от наличната информация в пресата би могло да се заключи, че сумите или комисионните за лобизъм в полза на такива фирми, са сериозни. Осъдителните присъди за неправомерно влияние , неправомерни практики, прояви и т.н. биха могли да имат осъдителен характер и размери от порядъка на 2 милиона до 370 милиона долара- на толкова бе осъдена НОВАРТИС от Американския съд преди не много дълго време. 2015 мисля. Но явно не са си взели поука. Възприемат пациентите ни като един вид ʺопитни мишкиʺ, мислят, че са абсолютни господари на пазара и на света. Но не са. Но такъв род действия трябва да бъдат санкционирани- най-малкото за прикриване на официализиране на информацията или истинските данни по всички медии. Отговорността е на фирмите и подхода им, ИАЛ, министъра.

За мен лично същата фирма има безотговорно отношение към споделената от нас информация за техни медикаменти с потенциално канцерогенно действие на БГ пазара. Информацията относно възможни животозастрашаващи / канцерогенни ефекти на техни антихипертензивни медикаменти всячески се подтиска и прикрива. До сега. Лека полека завесата започна да се повдига. И това е ободряващо, дори освежаващо. Гражданското самосъзнание трябва да вземе превес над лобизма и сивите капитали. Дори да е временно. Пак е успех.

– Тоест Новартис е подтискала официализирането на информация за сериозни странични действия на техни медикаменти? И е плащала подкупи на политици и министри?

– Изразихте се доста точно, макар и хипотетично за сега. Би могло да се търси известна логика или известна доза истина в твърденията или въпросите ви! Нито мога да потвърдя, нито мога да отхвърля? Споделям просто мнение и световната практика до момента, заключенията остават за вас.

Но, говори се (слухове) в пространството за взети много сериозни комисионни по този повод….? Не знам? Проверете сама..иначе е просто слух…около 20 милиона! Хахахахах. Имате поле за действие..

– Все пак чисто ориентировъчно? Защо точно 20?

– А защо пък не? Имайки предвид, че само оборотът на един такъв медикамент на същата фирма Новартис да приемем (изцяло хипотетично погледнато) по официални данни е от порядъка на около 2 милиарда долара на година! А за една предполагаема такава фирма в случая имаме мисля 3 такива медикамента? Мисля, че те са от 2009/2010 на пазара? 10 години. Може да смятате предполагам? Около поне 20 милиарда оборот и може би 5 до 6 милиарда чиста печалба?

2-20 милиона са ʺпари за семкиʺ на това ниво? Дали точно те обясняват вероятно мълчанието на институциите и на силните в държавата? Нито мога да потвърдя, нито да отрека информацията?! Би било спекулация. Проверете. Вие сте журналистите. Информациите , които получаваме идват от служители в самата фирма Новартис. Хем забогатели там, хем недоволни, че имало и по-богати ! Ха,ха, ха, ха! Това е истината!

– Кой ги е взел?

– Добър въпрос, но като цяло безсмислен по своята същност.

Нямам представа. Едно е сигурно- не сме нито аз, нито екипът ми. Ако следвате пътят на логиката , мисля, че не е трудно да се досети човек…..къде биха могли да бъдат ! Не са много местата , където могат да сa един вид потънали….

– Каква е причината да не се оповестяват тези данни и да има репресии?

– Парите, разбира се. Информацията е чувствителна и скъпа. Оповестяването й струва и ще струва за в бъдеще oще повече. Причината е, че трябва да се санкционират фирми с милиарден бюджет, а това не е лесна работа, като същевременно липсват комисионни. Ако се прави по правилата – има потупване по рамото, награди, медали, значки, чест и слава. Ако ли не – има мълчание и много пари. Изглежда е по-лесно за някой и на някой- да санкционират нас, в полза на фирмите. И да се прибират милионите от фирмите, за да цари мълчание. Затова може би е по-добре да попитате тях? ИАЛ, здравен министър? ..Фирмата Новартис?

Но този път дадохме международна гласност чрез публикация на данните и това бе причина информацията да бъде осветена. Сега започва всичко да се изяснява. Лека, полека. Стана неприятно, горещо, но сега тепърва започваме.

– Според данните тези опасни партиди за произведени в Индия и Китай – те не подлежат ли на европейска стандартизация?

– Няма данни и няма партиди. Информацията е покрита или прикрита. Всеки и всичко подлежат на проверки и санкции. Особено щом има такива данни. Досега това не се случи.

Eвропейските закони предпазват донякъде фирмите, тъй като данните относно произходът на субстанциите е леко замъглен. Независимо от страната – производител, на опаковката се официализира само страната на пакетиране. Тоест, ако медикаментите са произведени в Китай, а се опаковат у нас – производител излиза Европейският пазар. Това обяснява донякъде липсата на проверки и сериозни санкции на фирмите в Европа (те са произведени в Европа уж), за разлика от ситуацията в Америка. EMA e по-толерантна от FDA в това отношение. Американците са агресивни, търсят бързи решения, действат мълниеносно.

– А там – каква е?
Пълен контрол и тежки санкции от различни посоки или нива.

– Има ли такива медикаменти действително на Европейския пазар?

– Категорично да.  Открихме медикаменти, които са в момента на Европейския /Българския пазар и са свързани с манифестацията на различни ракови форми. В момента и сега. Следващото интервю ще ги изброя лично и поименно. Сега започнах с фирмата с най-нагло поведение и подход- както към хората, пациентите, така и към лекарите откриватели. Това е недопустимо.

– Става дума за лекарства, които са в масова употреба. Има ли яснота колко българи са засегнати от тях?

– Хиляди до стотици предполагаеми. Опитахме да направим ретроспективен анализ в няколко болници и онкологии. Оказа се мисията невъзможна.

– Какви са формите на рак, които могат да засегнат лекуваните с такива опасни лекарства?
 Рак на простата, на стомаха, на дебелото черво, на бъбреците, меланом на кожата, базоклетъчни карциноми на кожата и редица други.

– В кои държави са обявени за опасни и са забранени тези лекарства? A у нас? Какво би следвало, ако желаните от вас проверки не покажат наличие на замърсители/канцерогени?

– По-скоро би било редно да се зададe въпросът: защо у нас има дълбоко мълчание или гробна тишина. Стопирани бяха няколко партиди 2018, но след тази дата ние официализирахме редица други странични действия на сартаните, но не последва реакция.

В България oще oт 2018 г има спрени лекарства и на нашия пазар, но това не са всички, които лично според мен би следвало да бъдат спрени. Дори и в тях, след евентуална проверка да не бъдат установени описаните от FDA канцерогени като замърсители, проблематиката се задълбочава, тъй като тогава на преден план изниква още по-сериозната дилема: E ли на практика активната съставка основния виновник за канцерогенния ефект? Тогава отново FDA трябва да обяснява защо тези медикаменти са допуснати въобще на пазара? Надявам се, че ме следвате в разсъжденията. FDA са силни, но в случая нямат полезен ход или са ʺсгазили лукаʺ.

Самият факт, че FDA не e контролирала и санкционирала фирмите, на които е дала самата тя разрешение да продават съответните медикаменти, е леко притеснителен. Даването на един свободен период за самопроверка също на фирмите (при които са открити или дори не са открити канцерогените, но санкции няма), отново от FDA – би могло да се тълкува отново двузначно. Дълбоки реверанси се правят само при приятели от детинство, любовници или когато има сериозни бизнес интереси и обвързвания. Или?

– Тоест се спират или няма такива проверки?

– Да! Защо иначе да се стопират проверки и санкции, които би следвало да се провеждат по закон, по данни или по сигнал? Какво ще се окаже…ако липсват въпросните канцерогенни примеси например? Тогава остава като единствен виновник самата активна съставка. Позволена или допусната на практика пак от самата FDA на пазара за медикаменти? И в двата случая информациите са убийствени и със сериозни последствия и за въпросната фирма, и за FDA! Което вероятно обяснява и безкомпромисния подход на фирмите и техните политически лобита ….към заобикалящата ги среда и откривателите на страничните действия! Те знаят , че имат толеранс от FDA, както и евентуално политическа подкрепа след плащането на подкупите- нещо нормално за този пазар. Това ги ʺокрилява да мачкатʺ, но официализацията на откритията в международни научни списания, както и следващите интервюта в чужбина- това ги плаши и: им създава сериозен имиджов и последвал финансов проблем. Никой няма да купува вече от тях лекарства в такива количества. Доверието е загубено безвъзратно и многократно.

– Тоест има един вид толерантност на контролните органи в лицето на FDA към фирмите?

– Категорично. Съчувствие ли е или страх от възможни други открития?

Странна е толерантността на FDA към фирмите ? И защо се правят на ʺдобрите самаряниʺ? А всъщност трябва да санкционират? Никой досега не визира активната съставка като потенциален основен виновник за канцерогенния ефект! Само нашият колектив официализира. Това би било едно добро обяснение на поведението им и на пращането на ʺпубликата за зелен хайверʺ, в коренно различна посока.

Визирам медикаменти на фирмата NOVARTIS, произведени в Германия- Exforge 10/160 mg, Novartis Pharma GmbH, Roonstrasse 25, D-90429, Nuernberg, Germany, както и Diovan 160 мг, произведен отново в Германия. 

– Откъде са съставките за тях?

– След като манипулираха данните за вредните емисии на VW в цял свят, за да покачат печалбите си – нали не мислите, че западните фарамацевтични концерни за абсолютно коректни и точни по отношение и на субстанциите, които ползват за определени медикаменти. След разговор със запознати по темата мога със сериозна доза сигурност да кажа, че тези концерни и техните ръководства не са ʺангелчета- херувимчетаʺ. Субстанциите и за тях идват също от Индия и Китай, като информацията за замърсителите е възможна маневра за отвличане на вниманието и прехвърляането на вината на по-слабия. Именно заради това към нас се подхожда остро и подмолно. Което показва, че посоката ни на разсъждения е правилна.

– И какво следва оттук нататък за пациенти, организации , съд, искове?

  Да!

– Вече има българи с развити кожни и други видове тумори след прием на сартани – каква е бройката им от 2018 г. насам?

– Не е малка. Туморите са различни. Не само кожни. Който следи официализирането на научните ни трудове в специализираните издания по света, ..мисля,че ще е добре информиран. Отказвам да назова точна бройка поради обясними причини. Имахме доста неприятности, които продължават и днес и са свързани с данните, с които разполагаме. На час по лъжичка. Очаквайте новини.

– Не е тайна, че фармацевтичната индустрия разчита на държавни чадъри в цял свят – различни брандове на лекарства плащат милиарди долари и евро за влизане в различни държави. Какво се случва в България?

– Не е тайна със сигурност, това е неписано правило. Мисля, че го споменах. Проверки и рестрикции. Koй да обясни ? Здравен министър? Главен прокурор? ИАЛ? Не знам? Самата фирма? В Америка Новартис бе обвинена за финансиране на Доналд Тръмп и лобизъм. В Гърция Новартис бе обвиняема за скандал и подкупи на два кабинета начело с министър председателите им, това преди година и половина. Тук не мисля, че подхождат по различен начин…, но може да поразровите. Имаме поне три медикамента на тази фирма, които я свързват по един бих казал притеснителен начин с проблематиката за медикаментозно причинените ракови форми. Те го знаят прекрасно. Блокираха не едно и две интервюта и публикации. Този начин ана действие е подозрителен…

– Не реагираха ли по някакъв начин от фирмата Новартис? Медии? Радиа? Вестници? 

– Реагираха – как да не реагираха. Да, разбира се. Блокираха официализирането на данните във всички медии- телевизии, българско национално радио, вестници , списания. Информиран бях затова лично от част от главните им редактори или водещи журналисти. Наредено било отгоре. Допълнително блокираха дейността ни , купувайки си за пореден път индулгенция някъде на високо ниво в държавата, действайки подмолно, в техен стил. Капиталите, които движат и притежават, позволяват, дори изискват такъв начин на поведение. В тези среди дори е модерно , това според тях е ниво. Но нека сега пациентите и обществото бъдат поне информирани и до известна степен предпазени. Това е или беше нашата роля в случая. Новартис-корупция, пореден скандал, подкупи: тези понятия вървят ръка за ръка.

– Твърдите, че най-различни фирми закупуват субстанциятa за производство на медикаментите от Индия и Китай – вероятно заради ниските цени. Защо според Вас пораженията са зловещи и са равносилни на атомна бомба?

– Неясно е дали основни виновници са канцерогените, три на брой…или активната съставка. Не се позволява това разграничение да бъде направено. А е важно.

Към момента се обвиняват канцерогените, но не се проверяват дори фирмите с внос на субстанции от Китай? Странно е? Нали? Дава им се зелена светлина, да дишат ..един вид..!

Служителка на една от фирмите у нас ми спомена, че субстанциите са от Китай/Индия и ще го оповести. След един ден вече не ме познаваше и реагираше сякаш аз съм най-големия й враг! Искали да я убиват и щели да й забранят да работи в България? Странно, но нормално като елемент на противодействие за прикриване на информацията. Постепенно и нейното име ще излезе и ще може лично да я попитате. Бъдете сигурни в това.

– Какви са европейските примери за справяне с подобни проблеми, които вредят на цялото общество?

– Американските санкции са строги: стопиране, официализиране, контрол и глоби.Индивидуални или общи искове за милиарди. Споразумения извънсъдебни, при това често. Смяна на ръководството във FDA?

Европейските са с леко лобистки характер, бих ги определил като леко протекционистки към момента, не са смели като американците, пазят един вид поведение към фирмите.

Българските мерки за справяне с проблематиката до момента не съществуват. Свързани са, както обикновено със защита на по-силната страна с крайна цел – изглаждане, заличаване, замитане на проблема. Няма съд, няма прокуратура – два телефона, пари в чанти и запушване на устите. Поне досега. Надявам се това да се промени. Мисля, че е възможно. Моментът в държавата е свързан с промени на всяко едно ниво. Дано не неглижират и това с фирмата Новартис …

– През април м.г. в Щатите телевизия ”Bloomberg” официализира и публикува първите искове за щата Тексас на седемдесет и един хиляди пациента, които искат около 1243 долара на човек за това, че само са приемали канцерогенни медикаменти. Може ли това да се случи и у нас? 


– Така е. Искът е за 91 милиона долара. Умножете го по 25 , зада получите данни за прогнозируемите искове за компенсации за една година без да са настъпили странични ефекти. Около 2 милиарда долара на година само за Америка. При доказан канцерогенен ефект исковете са между 2 и 200 милиона. За 2019 се очакваха поне 2000 такива. Принципно може всичко. И в България това да стане реалност. Да бъдат проверени и санкционирани. Трябва да има обаче политическа воля за това. Силна политическа воля. Дори да има индулгенция за замърсители и/или непроверени активни съставки с канцерогенен ефект, фирмите не могат да се спасят от индивидуалните и колективни искове на пациенти и пациентски организации.                           Грешката на FDA е, че не защитава правата на пациентите, а спирайки разследванията- на практика потулва доказателствата, на базата на които тези искове да опрат. Изключително нелицеприятно. Но не за първи път. 

 – Оказва се, че сме първите в света  официализирали туморните форми в научни списания – благодарение на Вас. Това означава ли, че сме и първите, неподкупени от фармацевтичните фирми?

– Така е. Мисля, че може да се гордеем. Първите сме или бяхме, но и оставаме засега. Относно подкупи-ималo e опити в тази на насока, но не знам колко са били сериозни или чиста провокация един вид. Не се поддадохме. Първи официализирахме в световен мащаб. Може и така да се каже. Иноватори сме в сферата. 

– Има ли реакция от фирмите, които внасят у нас опасните медикаменти?

– Наблюдавам два типа реакции. Първата е на по-малките фирми, които звънят, за да се успокоят и се държат уважително и достойно. Да, звънят ежедневно, за да се убедят техен ли е медикаментът или не. Като разберат, че не е – се успокояват. Благодарят и и оставаме добри приятели. 

Moщните фирми, които знаят какво продават и че имат сериозен проблем, документиран от нас в ИАЛ – досега никога не са се обаждали. Вече споменахме, че подходът им е различен. Договарят се на по-високо ниво. Елиминират истината в зародиш. Това е политиката и на Новартис. Погледнете отговорът на нашето  официално писмо на сайта на БДДХ. Все едно нищо не се е случило. 

– Защо? Какво следва след това? 

– Защото знаят какво продават и че няма смисъл да ни влияят, предполагам? Те звънят директно на надминистерско ниво и гледат да си решат проблемите по друг начин.. А оттам – други лица звънят на шефовете на институции и ги уволняват или ги натискат да тушират информацията. Не е нещо неразбираемо. Понижения, уволнения, предупреждения, индивидуални срещи, дават се приятелски съвети. Ще споменем и за тези проблеми с имена, но не сега. 

– Има ли начин пациентите да се информират кои лекарства са опасни и да не ги купуват?

– Бих могъл да дам съвет в рамките на евентуален разговор с пациентите, които взимат лекарства против кръвно (уповавайки се на базата на нашите клинични наблюдения) като не искам да се ангажирам с категорична оценка, разбира се.

Но е факт, че имаме спасени хора и то не са малко. Дори някой от тях бяха първоначално скептично настроени към наблюденията ни. 

– На 13 и 14 март в хотел Маринела е вторият национален конгрес на БДДХ- Българското Дружество по Дерматологична Хирургия – bulsds.com. Сред основните теми са медикамeнтозно индуцираните меланоми/тумори, както и иновативни методики за лечение на меланома. Какво ново ще обявите там? 

– Всички медикаменти, за които имаме данни, че имат действие, подпомагащо или индуциращо туморогенезата ще бъдат обявени с имена, не търговски, разбира се. Иновативните подходи за лчение на меланомите и редки случаи на кожни тумори и кожни заболявания ще бъдат представени също.

– Какъв е Вашият съвет към пациентите? 

– Да са недоверчиви и внимателни по отношение на избора си за медикаменти за високо кръвно.

Да са отворени към новите информации в интернет пространството и да не ги игнорират. Понякога и случайната информация би могла да носи в себе си спасителен ефект.

Да търсят правата си по съдебен път, на всяко ниво и докрай. В случай, че са приемали определен вид сартани и паралелно или в рамките на този прием- са развили доброкачествени или злокачествени тумори, да не се отказват от правата си, да имат гражданско самосъзнание! Всеки един може да бъде потърпевш. 

                                     Едно интервю на Патриция Кирилова

P.S. Темата предизвика огромен интерес – хора от цялата страна изпращат ежедневно въпроси и споделят за здравословните си проблеми, предизвикани от опасните лекарства.

                                              https://patriciakirilova.blogspot.com/2020/01/5.html

Предишна статия

ГОЛЯМАТА ИЗМАМА С КОВИД 19? ПЛЪХОВЕ ОТ КИТАЙ ИЛИ НОРКИ ОТ ХОЛАНДИЯ? ТЕСТОВЕТЕ – ЗА КОРОНА ИЛИ ЗА КОВИД?

Следваща статия

ЗАЩО В ЦЪРКВИТЕ НЯМА ЗАРАЗА?

Други интересни