Демокрацията е неизлечимо болна

Автор: Няма коментари Сподели:

/Поглед.инфо/ Всяка политическа система, измислена от човешки ум, за да държи в подчинение хора и държави, един ден рухва под тежестта на собствените обещания, илюзии и лъжи. Защото е просто един колос на глинени крака. Външните удари, които я разрушават, са само за нейно утешение и за да се оправдае пред историята като мъченица и жертва на зли сили и неблагодарни хора. Събитията в САЩ, а и тези, които започват в Западна Европа (те неизбежно ще дойдат и у нас), доказват тази очевидна истина. Идва очевидно истинският край на историята, при който човечеството ще осъзнае що за демокрация е демокрацията, която буржоазията утвърди.

Вярно е, че под знамето на демокрацията Европа постигна огромни постижения в техниката и технологиите, които бяха истински чудеса на мисълта и умението на човека да използва ресурсите на природата и обществото. Но твърде рано се видя, че зад нея се крие нещо друго, което е далеч от прокламирания принцип. То постепенно променяше смисъла на понятието и в практиката си по същество го анулира и отхвърли. Затова трябваше да се създаде огромен пропаганден и репресивен апарат, който да поддържа илюзиите и да не позволява те да бъдат разобличавани и опровергавани. Този апарат и досега работи с усърдие, старателно и фанатично. Благодарение на пропагандата и репресия системата на т. нар. „демокрация“ преодоляваше трудностите и тежките удари, които често получаваше от историята.

Така тя преживя няколко века вътрешно единна, енергична, подчинена на разума и движението на прогреса. Светът бе неин, омиротворяван кога с оръжие, кога с пропаганда. Демокрацията завладя буквално цялото земно кълбо, присвои го и го унизи, превръщайки го в свой придатък, но осигури единствено на Европа и САЩ охолства, лукс, високи технологии. Останалите ги обрече на жалко съществуване. Това беше смисълът и истинската цел на буржоазните революции.

Дойде обаче времето, когато тя е принудена сама да вкуси плодове на своята изобретателност, които бе предназначила за бедните, непослушните и непокорните.

Нека не се лъжем: събитията в САЩ и Западна Европа са горчиво киселите плодове на колониализма, безскрупулното налагане на себе си навсякъде, без да се зачитат условията и волята на народите. Това са резултатите от безогледното експлоатиране на хората, държавите и природата. Експлоатиране без мисъл за утре, без разум и милост.

Цели народи бяха пренесени в Европа и САЩ, за да слугуват и работят почти безплатно, за да живеят добре, тези, които са измислили демокрацията и задължават всички народи да я обичат, зачитат и да й се радват.

Можем всякак да обясняваме събитията в САЩ и Франция; сигурно много са причините, които ги предизвикват и те не са никак лесни за анализ и обяснение. Измежду евентуалните причини ще посоча и възможността тези, които много пъти досега са организирали в различни точки по света (спомнете си Чехословакия, Полша, Украйна) подобни безредици, наричани ту „цветни революции“, ту „майдан“, ту нещо друго, сега да се самозадействали, за да покажат силата си и за да вземат нещата в свои ръце. Защото по-добре от всички знаят, че с демокрацията е празна дума и „къща не храни“. А на всичко отгоре властта започва да се изплъзва и се налага да я държи „здрава ръка“. Струва ми се, че тази възможност е реална и не бива да се изключва!

Но главната е в това, че демокрацията е неизлечимо болна. В нея вече не вярват. Само безумец и спекулант днес би казал, че „нищо по-добро от нея не е измислено“. Защото тя изобщо „не е добре измислена“; чисто и просто в основата й лежи интересът на тези, които я използват, за да владеят обществата и държавите си. В нея нагло се проявява социалното лицемерие, което повече не може да бъде понасяно. Нека попитаме защо не позволяват на чернокожите в САЩ и африканските преселници в Европа да се възползват от демокрацията, да имат свои „американски мечти“ и да се чувстват като хора? Нали те са ги накарали да повярват във фалшивите им думи и са ги излъгали да се преселят, за да живеят богато. А пък са им дали да вършат черната работа, от която изтънчените робовладелци и демократи се гнусят и срамуват.

Знам, че ще ми възразят с нещо от рода на „виждал ли си какво правят черните, как се държат, колко са некултурни, диви, арогантни“. Виждал съм, но аз не твърдя като тези, които ми възразяват, че демокрацията е нещо добро. И знам, че тя не гарантира нито права, нито работа, нито свобода по един и същ начин на всички. Защото ги е отредила за „своите хора“. Но щом иска да не се бунтуват срещу нея, нека изпълнява обещанията си и престане да лъже!

Малко вероятно е бунтовете радикално да променят САЩ и Европа, защото са стихийни, нямат авторитетен лидер, целите им са твърде общи и гневно формулирани, лозунгите им са банални и отдавна изтъркани. Липсва и реален политически субект със своя идеология и програма, който да поведе недоволните. Ще добавя, че не е налице и революционна ситуация, за да очакваме бунтовете да прераснат в социално-политическа революция. А и въпросната демокрация е все още способна да се справи, при това жестоко, с опитите да бъде дискредитирана и отхвърлена. Затова сега участниците просто ще освободят натрупалата се у тях енергия на недоволство. Буржоазните държави все още притежават достатъчно ресурс, за да потушават подобни бунтове.

Но ако сега недоволството не успее, то утре или в други ден ще триумфира с историческа победа. Историята работи за него. И ще го канализира, ограмоти, култивира и ще му придаде политическа идея и идеология, за да сложи край на буржоазното лицемерие и несправедливост. В това не бива никой да се съмнява.

Още повече щом демокрацията е неизлечимо болна и времето й е изтекло.

https://pogled.info/avtorski/Panko-Anchev/demokratsiyata-e-neizlechimo-bolna.117060

Предишна статия

За някои пловдивчанинът Иван Гарабитов е буквално спасител

Следваща статия

Българите на Аспарух са българи – народ, който е заемал особено място в средата на народите от древността …

Други интересни