МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ПОРАЗЕНА ОТ ВИРУСА

Автор: Няма коментари Сподели:

     Заместник- министър председателят – Томислав Дончев иска да бъде направен спешен анализ на изпълнението на ВСИЧКИ оперативни програми, за да се види има ли възможност за пренасочване към мерки за преодоляването на последствията от коронавируса.

    На 11 май Комитетът за наблюдение на оперативната програма „Околна среда” изменя програмата и намалява бюджета с 49 милиона 453 хил. лв. Тези пари се пренасочват към малкия и среден бизнес. Това засяга няколко Местни инициативни групи, между които и хисарската. МИГ –Хисаря не е предприела мерки до обявяването на епидемията да удължи срока за процедурите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. И така ресурсът се обявява за свободен и пренасочен към отстраняване на последиците от вируса.

     Напомням, че индекативният срок на хисарската МИГ за „Околна среда” е от април до юли.

      Преди да започне извънредното положение в България поради коронавируса,  кметът на общината – инж. Пенка Ганева пише докладна за проект на общината и докладната и е включена в дневния ред. Иска от съветниците да вземат решение да кандидатства по тази мярка с общински пари. Мария Мустакова – председател на УС на МИГ получава докладната като общински съветник и отива при инж. Ганева. Убеждава я да си оттегли докладната и казва, че ако на това заседание Общинският съвет вземе решение, общината ще има проблеми при оценяването. И кметът оттегля докладната, за която има входящ номер 349 от 13 ноември 2019 година.

  • Аз си уреждам среща със заместник- министъра на Министерството на земеделието, за да кажа, че ще правим проект и да и припомня, че нашият индикативен график е от април до юли.. Не искам да ми вземат парите. Ще бъда на тази среща с народен представител. Чакам да ми кажат кога ще ме приемат – каза инж. Ганева.

Според  информацията, която стои пред мен, за 2019 година по мярка 1, 2, 6, 7, 8, има 35 договори  на МИГ за участие на лица с граждански договори в  комисия за подбор на проектни предложения. В Местната инициативна група договорите подписва председателят на Управителния съвет –  Мария Мустакова, тя държи банковата сметка , спесимена е единствено неин.

Посъветвала ли се е с някой г-жа Мустакова,  за да разубеди кмета да си оттегли докладната,  това може да каже само тя. По- важното е, че кметът ще тръгне за София, за да направи всичко възможно да запази за общината  два милиона и 400 хил. лв., за които в писмото, изпратено до МИГ не се споменава. Толкова е бюджетът по тази мярка в МИГ. И кой изнесе вътрешна информация?

В устава на Местната инициативна група пише, че доклада, написан от председателя на УС, трябва да бъде приет от членовете на УС и тогава да се поднесе на общото събрание на пети юни. Ще стане ли това?

     И докато ние се обясняваме, вече излезе информация, че представители на специализираната прокуратура са влезли в Министерството на „Околната среда и водите” и са извели заместник- министъра. Той твърди, че ще помогне на прокуратурата.   Акция е имало и в Регионалната инспекция по Околна среда и води в Пловдив. Не е приятно това да се случи днес, когато  разискваме въпроса именно за програма „Околна среда” в МИГ – Хисаря.

  •                                                       ТРАКИЙСКИ СВЯТ                              ИРИНА КИРИЛОВА

Предишна статия

Операция „Корона пандемия“ – отчаян опит на Глобалистите да спасят модела!

Следваща статия

Докато не видим истината, никога няма да бъдем свободни!

Други интересни