РОЖДЕН ДЕН

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                     Ирина Кирилова

    Преди много, много години, на 2 декември мама ме раждала. Гледала през прозореца, а вън валял сняг. Родила съм се по  икиндия – казва брат ми, който тогава бил на 12 години. Фамилията била много радостна, защото се раждали все момчета, та най- после се появило и едно момиче.

    На другия ден отишли при кума да питат какво име да ми сложат.

  • Ирина – казал той.

  • Ама как Ирина? Такова име в нашето село няма – казали пратениците.

  • Сега вече ще има !

Свидетелство за свето кръщение ми е издадено от църквата „Св. Св.Кирил и Методий” в родното ми село Калековец на 24 декември. В това аз откривам знак, че животът ми е трябвало да  мине, използвайки всеки ден буквите, създадени от двамата братя. Училището, в  което учих седем години, също се казва „Св.св. Кирил и Методий”.

    Името ми беше необичайно и за учителите, затова всички ми казваха Иринка. Даже в някои от свидетелствата за преминаване от клас в клас, пълни със  шестици, пише Иринка Атанасова Яланджийска.

    Всички в селото смятаха, че аз ще стана певица. Още преди да тръгна на училище ме извикаха и ми казаха коя песен да пея при откриването на учебната година.

Но… нещата тръгнаха в съвсем друга посока. Когато бях студентка в трети курс, се явих на изпит по съвремнна българска литература. Дръпнах лисче, а на него пишеше”Осъдени души” и любовната лирика на Веселин Ханчев. Започнах с анализа на романа на Димитър Димов и завърших със стихотворението“Пръстен`”на Веселин Ханчев, което знаех наизуст. То завършва така:

„…..на твоя малък пръст наместо пръстен

горещите си устни слагам аз.”

 Доцент Михаил Василев ми писа шест и ме попита кой ми е дал съвет да следвам журналистика.

  • Вие сте родена за литератор – каза доцентът. – Върнете се в първи курс, аз ще говоря с колегите да се явявате на изпити в удобно време, вие трябва да учите българска филология. Журналистиката е еднодневка.

Не го послушах. Завърших факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

…Минаха години. Един ден в студиото на радиото влезе художникът Илин Паунов и ме попита мога ли да напиша за него книга. Така започнах и книгите станаха шест. Вечно съм благодарна на доцент Михаил Василев, който тогава ми предрече, че ще пиша не само еднодневки, а и книги.

Но аз обичам всекиденевната си работа. Върша я с любов към  словото, с любов към вас, читателите и се моля да бъда жива и здрава. Внучката ми, която е магистър по право, като идва у дома ме прегръща и казва:

  • Моля те, бабо! Не ме оставяй! Как ще живея без твоите  умни напътствия?

Правнучката ми слуша захласната приказките, които и разказвам, разказва ги след мен и твърди, че не иска никой да отива на небето.

А синът ми просто отсича:”Няма да ти дам да си отидеш!”

     В  деня на моето рождение погребват един голям артист, човек и личност- Стефан Данаилов. Сред стотиците мои снимки е и снимката с него от 28 март 2009 година, когато  той беше  в Хисаря на тридесет и първия конгрес на читалищата като министър на културата.

    Е, хубава е професията ми, която ми даде възможност да срещна много известни българи и да се докосна до духовния им свят. Очаквам да имам още такива срещи, а за това искам здраве, здраве и още здраве! И нямам намерение да се давам, знайте това!

Предишна статия

РОДНАТА ПОЛИЦИЯ….ГИ ПАЗИ

Следваща статия

Както на змиите дава ярка окраска, за да знаят всички, че са отровни…

Други интересни