Патрулки на КАТ за 4 800 000 лева с ДДС(15 коли)

Автор: Няма коментари Сподели:

Решението за покупката на 15 коли, които „да патрулират тайно по магистралите и при сигнал да догонват нарушители”, е взето от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДБ ) през март и са отпуснати 2 550 000 лв. На заседанието на комисията на 11 ноември сумата е увеличена с още 2 250 000 лв. Парите за патрулките „бегачки” достигат 4 800 000 с ДДС.

Нужните пари набъбнаха почти двойно, защото се оказва, че с 2,5 млн. лева не могат да се купят нужните като брой коли, които да отговарят на изискванията. Това пък става ясно, след като през август МВР обявява в сайта си, че събира оферти за по пет автомобила от три конфигурации– седан, хечбек и комби. Те трябва да с мощност поне 240 конски сили и да развиват скорост 250 км/ч. Оборудването им се състои от мобилни камери за засичане на скорост, но ще имат камери за видеозаписи на срещи с шофьорите, каквито сега има в повечето патрулки на КАТ. 

Получени са 6 предложения, от които само четири са за 15 коли. Офертите за пълния комплект тайни патрулки обаче са от 3 800 000 лв. до 4 817 000 с ДДС. Затова и шефът на националната полиция Христо Терзийски праща на 14 октомври докладна до вътрешния министър Младен Маринов сумата да се вдигне до 4 800 000 с ДДС, което и се случва. 

Идеята за новите скъпи тайни патрулки обаче се приема на нож от повечето експерти по пътна безопасност, някои от които участват в Държавно-обществената комисия.

„Това е скандалът на годината в сферата на пътната безопасност. При толкова много проблеми, като се започне дори от липсата на маркировка за нощно виждане и мантинели по пътищата ни, да се похарчат толкова пари за някакви тайни патрулки е безумие. Това е и поредно доказателство как некомпетентни хора прахосват обществен ресурс”, заявява пред TrafficNews Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който е и бивш шеф на КАТ. 

Според него с въпросните близо 5 милиона лева могат да се направят поне две неща, които ще имат със сигурност несравнимо по-голям ефект за безопасността на движението.

 „Първият вариант е да се закупят 500 кутии за стационарни камери, които да се поставят на всички черни точки, където има концентрация на ПТП. После да се вземат 50 камери, на които всеки месец да им се сменят местата. Така шофьорите никога няма да са сигурни в коя кутия в момента има действаща камера, което гарантира превантивен ефект. Това нещо са го правили в Америка още през 80-те години на миналия век”, обяснява Богдан Милчев. 

Другата му идея да се оползотворят по-разумно тези близо 5 млн. лева е с тях да се адаптират камерите на АПИ, които сега броят минаващите коли, за да могат да се използват и за контрол на скоростта на движение.

„Надявам се след като се даде гласност на това безумие с патрулките по 300 000 лева, премиерът да се намеси и да спре обществената поръчка, както обикновено се случва у нас”, заявява Милчев. 

От идеята за катаджии с поршета е шокиран и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, който и участва в заседанията на Държавно-обществената комисия за безопасност на движението. 

„Това е опит да се прахосат почти 5 милиона лева за нещо, от което няма да има никакъв ефект. Вече сериозно се говори, че за патрулки ще се купуват коли като „Порше”, „Мазерати” и „Ферари”. Къде обаче ще гонят нарушители с тях? Ние нямаме толкова бързи пътища, магистралите ни не са с четири, а с по две ленти и едната винаги е задръстена от тирове и автобуси. Дори някой да кара бързо, на следващия пътен възел обикновена патрулка може да го спре. А и едно преследване по магистралата създава рискове за тежки произшествия” , коментира експертът Йонко Иванов.

https://frognews.bg/novini/eksperti-patrulki-kat-300-bona-bezumie.html

Предишна статия

Пълна промяна! Нова усмивка за 3 дни!

Следваща статия

КМЕТЪТ ПРЕДЛАГА НА СЪВЕТНИЦИТЕ ДА УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ

Други интересни