Гешев премълча кредити за над 500 млн.лв. от КТБ за фирми на ДПС и Пеевски

Автор: Няма коментари Сподели:

Близо половин милиард лева са кредитите на фирми и лица, свързани с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски в Корпоративна търговска банка. Това показват данните от кредитния портфейл на КТБ, с които Фрог нюз разполага.

И преди сме писали за това, но след упоритото обяснение на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, че при разследването не е открито абсолютно нищо свързано с Пеевски, се налага да припомним цифрите. 

За ”неоткрити” от Иван Гешев факти, свързаси с ДП по ”Делото КТБ” стана въпрос и вчера, когато ново разследване показа редица документи, в които фигурира името на депутата. Едва ли Гешев е пропуснал и информацията, че Делян Пеевски е разполагал с кредитна карта с 84 000 лв., Зара Петрова (майка на детето на Пеевски) с карта с 10 000 лв., каквато е имала и майка му Ирена Кръстева. Всичко е изчистено скоростно в края на май 2014 г. от Кръстева, както Фрог писа. Нищо такова не спомена обаче по време на изслушването му пред ВСС. 

Над 500 милиона лева  е сумата на кредитите, за които ще ви разкажем, до момента, когато не се взема решение да бъде унищожена банката. Както е известно това се случи през лятото на 2014 г. Случи се с всички средства, включително с помощта на държавата и нейните институции – прокуратура, МВР, служби, Министерство на финансите, БНБ, следствие и т.н.

 Ето фирмите (в азбучен ред), техните кредити преди затварянето на КТБ и кога и как са „изчистени“: 

“БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ” ЕАД. Едноличен собственик на дружеството е Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски. Взела е кредити от КТБ в размер на 12 млн. лв. Първият заем е от 6 млн. лв и е за покупка на имот в София на ул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Вторият кредит е от 6,4 млн лв и е отпуснат през март 2014 г. за изплащане на данъци и дивиденти. През октомври кредитите са погасени. 

“БЛАГОЕВГРАД БТ” АД  ползва кредит за 28 млн. лв. В началото на 2014 г. тези милиони са рефинансирани от други банки.

  “БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ” АД ползва кредити за 30 млн лв. Също в началото на 2014 г. са рефинансирани от други банки. Припомняме,че „Булгартабак“  изкупи изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“. 

 “ВИЛИ ВИСТ” ЕАД ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн. лв. за придобиване на акции от капитала на “Трансстрой Бургас” АД. Дружество се свързва с депутата от ДПС Йордан Цонев. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване е необслужване. През октомври 2014 г. е сключена цесия с ПИБ и е направено прихващане. По този начин се изчиства почти целия дълг към банката и вече се дължи на ПИБ. 

“ВОДСТРОЙ 98” АД ползва кредити за около 35 млн. лв и банкови гаранции над 50 млн. лв. Кредитите и гаранциите са основно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на “Промишлено строителство холдинг” ЕАД. На 13.08.2014 “Водстрой 98” АД получава кредит от Българска банка за развитие (ББР) и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР “Водстрой 98” АД учредява залог върху търговското си предприятие, което продава през ноември 2014 г. И до сега не е ясно дали ББР знаят ли, че “Водстрой 98” АД си е продала основния актив и залог – “Промишлено строителство холдинг” АД. 

 “ДРОСЛИАН” ЕООД ползва кредит от 24 млн. лв. за покупка на акции от “Юри Гагарин” АД. Кредитът е направен предсрочно изискуем от банката преди 20.06.2014 г. поради просрочен дълг. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн. лв. и прави прихващане. Изчиства почти целия си дълг към КТБ. 

“ЗАИР 2009” ЕООД е с кредит от 587 хиляди лева. Неин собственик е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. “България” в София. Кредитът е погасен изцяло през ноември 2014 г. от “Балканска медийна компания” ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски – Ирена Кръстева. 

 „ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА” АД е използвало кредити за около 25 млн. лв. за закупуване и доизграждане на сградата на бул. “Цариградско шосе” в столицата. Изпълнителен директор на комплекса тогава е майката на Пеевски – Ирена Кръстева. 

 “ИПК Родина 1” ЕАД – фирмата е изтеглила кредит за 90 млн. лв. Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. “В.Левски”. В началото на 2014 г. спира да изплаща задълженията си към банката. До този момент задълженията са погасявани от фирма, “сложена” на входа на дружеството “Юри Гагарин” АД като основен доставчик. Целта е именно “Юри Гагарин” АД да изплаща кредита за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да обясни единствен Делян Пеевски. 

 “ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ” ЕАД ползва кредити за малко над 30 млн. лв. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с Първа инвестиционна банка и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, и отново го дължи на ПИБ. Любопитна подробност е, че дружеството е основен участник в проекта „Южен поток“. То е едн о акционерите на “Газ проект юг” АД, което пък е част от консорциума “Стройтрансгаз” заедно с руското “Центргаз” АД. 

“СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ” ЕООД ползва кредит в размер на 54 млн. лв. Парите са нужни за придобиване на акции от “Техноекспортстрой” ЕАД. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн лв и прави прихващане. Така изчиства почти целия си дълг, а дружелюбната ПИБ става негов основен кредитор, а през декември 2014 г. продава всички свои акции от капитала на “Техноекспортстрой” ЕАД на трето лице. Отново не е ясно дали ПИБ знаят това. Още нещо като единствен актив “Техноекспортстрой” ЕАД следва Агенцията по приватизация да е дала разрешение за прехвърляне на въпросните акции, защото петгодишният срок за забрана за прехвърляне все още не е изтекъл. 

 “ТАБАК МАРКЕТ” ползва кредити за над 35 млн. лв за проекта “ЛАФКА”. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го отново към ПИБ.

Обръщаме внимание, че общото между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“, освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка. 

 “ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ” ЕАД – дружеството става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва само един кредит от 3 млн. лв. за оборотни средства за инфраструктурни проекти. Компанията е участник в проекта „Южен поток“. КТБ издава банкова гаранция за участие на българската страна. 

 “ХЕРМЕС СОЛАР” ООД ползва кредит за 17 млн. лв за построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София. През октомври 2014 г. рефинансира изцяло всичките си задължения. Много медийни публикации свързват фирмата с ДПС. Същата фирма държи и т.нар. “Нови сараи на Доган” на морето. 

Ето и таблица с точните суми:

.
.

И така: Сметката показва, че общите кредити на споменатите фирми и дружества са за около 500 000 000 лв. Кредитите не са върнатиили „погасени целево“ както каза Иван Гешев, а са рефиннасирани от други банки. Той и екипът са записали в обвинителният акт, че отпускането на кредити и липсата на контрол за това са причината 17 души да са обвиняеми. Защо не става въпрос за отпускането на тези кредити, голяма част от другите също са погасени, но за това Гешев си мълчи също. 

Само си спомнете в продължние на колко  години граждански сдружения, медии и експерти се опитват да накарат правителството, прокуратурата и съответните органи да се заемат с разкриването на собствеността на “Булгартабак холдинг”. Институциите обаче отказват да отговорят. Със сигурност този инат ще продължи. Задължение на финансовото разузнаване, ДАНС, НАП, Министерство на финансите, регулаторните органи, икономическа полиция, прокуратурата и пр., е да проверят многобройните сигнали и факти. Това, че не го правят, само засилва съмненията, че българските институции са под контрола. Всъщност, тези съмнения отдавна са заменени от убеждение. 

                                                                                                                     Екип Фрог Нюз

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/geshev-premalcha-krediti-nad-500-mln-ktb-firmi-dps-peevski.html

Предишна статия

А бъдещето зависи от нас, дали ще позволим това да продължава!

Следваща статия

ГЕРБ СЕ ОТБЛАГОДАРИ НА СДС, АБВ В ХИСАРЯ

Други интересни