Ето ги четиримата съдии, които гласуваха против Гешев

Автор: Няма коментари Сподели:

Четиримата от ВСС, които се опълчиха срещу избора на Гешев за главен прокурор са Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев.

Лозан Панов завършва висшето си образование в Софийския университет “Св. Климент Охридски” – Юридически факултет през 1995 г.

 В периода 1995 – 1996 г. той е стажант – съдия в Софийския окръжен съд. От 1996 г. до 1998 г. е главен юрисконсулт в „Застрахователен надзор” на Министерство на финансите. От 1998 г. до 1999 г. Панов е младши съдия в Софийски градски съд. От 1999 г. до 2003 г. Съдия в Софийски районен съд в наказателна колегия. През 2003 г. Лозан Панов е съдебен практикант в Областен съд по наказателни дела във Виена, в Районен съд на Виена-център и в Областен съд по граждански дела – Виена. От 2004 г. до 2006 г. е съдия в Административно отделение на Софийски градски съд. През 2007 г. е съдия в Административен съд – София. От 2007 г. е председател в Административен съд София – град, избран с решение на ВСС от 20.12.2006 г. 

На 29 януари 2015 г. е избран за председател на Върховния касационен съд. 

На 3 февруари 2015 г. президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Олга Керелска през 1990 г. е назначена за съдия в Районен съд – Кюстендил, а четири години по-късно – в окръжния съд в града. Задържа се там само година, защото през 1995 г. е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 г. е съдия в Софийския апелативен съд, после – съдия в гражданската колегия на ВКС. Преподавала е гражданско право в Софийския университет. 

В концепцията си тя критикува кадровата и дисциплинарната работа на ВСС, а по време на изслушването се обяви срещу шуробаджанашките назначения в системата. 

Атанаска Дишева е съдия, Върховен административен съд. Назначена е за съдия в РС – Варна, през 1992 г., през 1999 г. е повишена в окръжния съд в града, а от 2005 г. е съдия във ВАС.

Съдия Дишева е известна като част от малцинството магистрати във ВАС, които не държат “правата” линия, наложена от ръководството на съда. Заради нейни решения (около парк Пирин).

Красимир Шекерджиев е наказателен съдия във ВКС. Започва кариерата си през 1998 г. в Софийския районен съд и последователно минава през всички нива, докато достигне ВКС през 2013 г. Преподавал е в Софийския университет, Академията на МВР, Националния институт на правосъдието. Автор е на редица помагала по наказателно право и процес. След като беше избран с много висока подкрепа от колегите си (с 835 гласа), той даде интервю, в което критикува скандалните предложения за промени в Закона за съдебната власт, предложени от управляващите. 

Шекерджиев е магистрат, който не се притеснява открито да отстоява мнението си.

 Съпругата му е съдия във Върховния административен съд.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/eto-chetirimata-sadii-koito-glasuvaha-protiv-geshev.html

Предишна статия

”Queen”…

Следваща статия

Три минути: Мониторингът отпада, Слави навлиза, 137 агенти на ДС в листите…

Други интересни