ДЕЛА БЕЗ СЛОВО СА ПАГУБНИ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Много хора ми поставят въпроса, включително на лични съобщения защо само говоря, защо НЕ ПРАВЯ нещо, защо не поведа хората, защо не предлагам нищо. Други откровено критикувате, че „Дела трябват, не думи!”. Близките ми приятели знаят моето становище по случая. За по-голяма яснота, ще се аргументирам.

„В началото беше Словото”. Всяка промяна започва не с делата, а първо с думите, с нагласите, с промяната на умовете. И точно Левски, който каза: „Дела трябват, не думи”, ЗАПОЧНА СЪС СЛОВО. От град на град, от човек на човек, от паланка на паланка. Обяснявал е, че робството, дори да имате уреден живот, е пагубно, обяснявал е как няма как да бъдете изолиран от народа си и да просперирате под чуждото владичество, говорил е за свобода, за робството, за България, за българите, за народа. Убеждавал е. За първи път българите са чули неговата програма /както сега биха я нарекли/: ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА! В която наравно да са всички народности. Да нямаме господар, да не сме роби, а всякой да се грижи за народните дела.

При двете си големи обиколки из България, Левски, Апостолът на свободата осъзнава, че народът не е подготвен. Че липсва организация, а едно въстание ще бъде кърваво и провалено. От 1869 година до залавянето МУ през 1873 година, Левски организира революционни комитети, убеждава хората, прави дори нещо като програма каква трябва да бъде новата българска държава. За да може, когато народът е готов, тогава да се изправи.

Революцията започва в ума. Робът никога няма да се освободи, ако първо свободата не настъпи в душата му. Ако започне да гледа на себе си като на свободен, а не като на роб. Всичко останало е обречено на провал.
Погледни, народе, в себе си. Какво искаш? Едните искат Борисов да се махне. Другите искат някой „да ги оправи”. Трети искат нещата да се променят, но не знаят как и са против всичко и всички. Четвърти благоговейно вярват в Спасители и очакват по диваните как ще се появи Спасител и ще им уреди живота. Някои вярват, че всичко е загубено и живеят като за последно, въпреки че в душите си са мъртви.
Правите протести на парче. Срещу Гешев.

Добре, прекрасно, и аз съм срещу Гешев. И какво, протестът успява, ще дойде друг, същият като Гешев, но малко по-симпатичен. Фабриката за герб-клонинги работи на пълни обороти. И ще се поздравявате с голям успех, а всъщност ще сте прецакани отново. Искате да се махне Борисов. Смятате, че след това от само себе си всичко ще се промени. И се учудвате защо тридесет години ви клатят.

Народът трябва да се осъзнае. Че трябва да се лекуват не симптомите, а болестта. Че демокрацията е в опасност не заради Гешев, не заради Борисов, а заради системата, която позволява подобни хора да управляват държавата. И ако ги махнем тях, ще дойдат нови, същите калинки като тях, но още по-гладни.

И докато не изработим ние, сами, националните си идеали, националната си идея и какво искаме, всички протести ще са обречени и провалени заради съществото си на половинчатост.

Трябва ни ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА. Смърт за тези, които нехаят за народното дело и злоупотребяват с народните пари. Справедливост за жертвите. Наказание за престъпниците. Конституция, гарантираща разделението на властите и народен контрол върху управляващите. Гаранции за напълно независима и професионална съдебна система. Изкореняване на корупцията чрез промяна на законите, които създават среда за нея. Носене на лична отговорност за нарушенията на държавата и общините. Законодателство от практикуващи юристи и специалисти, а не от потомствени политици, защитаващи лобистки интереси. Закони в полза на народа, а не в ползу нашия род. Ограничаване на партийното управление, като партии се формират само и единствено около идеи, а не около лидери. Изискване за регистрация да бъде програма за управление с конкретни действия, конкретни предложения и защита на подобна програма, а не клиширани фрази. Издигане на семейството като основна ценност на обществото. Връзките между семейството да са най-важното и държавата само да подпомага и насърчава, а не да наказва и разпределя.

И всичко това ще се постигне, когато се осъзнае, че това е пътят. Че системата трябва да се срути до основи, като се сменят всички заразени в политиката, които прескачат от власт на власт и партия в партия и единствено нанасят вреда на народа. Изцяло нова Конституция. Премахване на парламентарната република. Президентска република с управляваща меритокрация. Експертното и интелектуално начало начело на държавата. Издигане на националните приоритети на първо място във външната и вътрешна политика.

И когато умовете са готови, делата ще са естествената последица от осъзнаването. И промяната, която искаме, ще я направим. Ние, народът на България!
                                             И…..БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
                                    Image title                                                                                        Елена Гунчева                https://svobodnoslovo.eu    

Предишна статия

Преводачът Йордан Костурков: Последният шедьовър на Дикенс „Загадката на Едуин Друд“ има всички качества да се превърне в сензация

Следваща статия

ЕДНА БИВША УЧИТЕЛКА, КОЯТО СТАНА ЧИСТАЧКА РАЗКАЗВА

Други интересни