Исканията ни трябва да бъдат за промяна на системата – за свикване на Велико Народно събрание…

Автор: Няма коментари Сподели:

Българи,

Исканията ни трябва да бъдат за промяна на системата – за свикване на Велико Народно събрание с няколко задачи:

– Приемане на изцяло нова Конституция, гарантираща върховенство на българските закони, а не подчинение на европейски и международни такива, намаляване на броят на депутатите до 80 със свикване на две сесии годишно за гласуване на закони, които да се подготвят от експерти и практикуващи специалисти, президентска република с пряк избор на президент, който да сформира експертно правителство.
– Независима съдебна система, като Висшият съдебен съвет се избира само от юридическите гилдии, прокуратурата – към изпълнителната власт, пряк избор на полицейски началници и прокурори на общините,
– Ограничаване на местното самоуправление и по-сериозен контрол върху кметовете, намаляване драстично на броя на общинските съветници и ясно разпределяне на отговорността, кметът да носи лична отговорност за решенията си, а общинските съветници – за взетите решения.Възможност за всеки гражданин да обжалва решения на Общинския съвет.
– Избор на народен защитник /сега омбудсман/ пряко от народа с разширени правомощия за законодателна инициатива и налагане на вето,
– Законодателство, обслужващо хората, а не хора, обслужващи законите. Законите да се правят от практикуващи юристи и експерти, като да не се допускат повече от три промени на закон. Отмяна на всички лобистки и некадърно направени закони от последните 30 години. Опростяване на законодателството и облекчаване на регулацията от страна на държавата.
– Ясно установени правила за задължително ползване на български език на публични места и в администрацията,
– основни промени в Изборния кодекс с активно избирателно право – само за граждани, подали заявления и знаещи български език писмено и говоримо, основни промени във всички закони.
– Мораториум върху представителните разходи и командировките за всички държавни и изборни длъжности за срок до три години, докато се стабилизира икономиката на държавата,
– Прилагане на принципа – получаване на социални помощи краткотрайно и срещу труд, достойни доходи за всеки, който работи или е работил, приоритет за децата, отглеждани от образовани и плащащи данъците и осигуровките си родители.
– Прекратяване на голяма част от концесиите, най-вече за благородни метали. Ограничаване на инвестициите от чужденци в българската икономика и насърчаване на българския бизнес. Ограничаване на мултинационалните търговски вериги и въвеждане на БДС за качество.
– Провеждане на референдум за ЕС и НАТО. Засилване на националния суверинитет. Прекратяване с едногодишно предизвестие договорите за военните бази на САЩ в България.
– Инвестиране в образование, здравеопазване, армия. Съкращаване драстично на администрацията с наблягане на качеството за сметка на количеството чрез единен таен конкурс за държавни служители и ежегодни тестове.
– Напълно безплатно образование с одобрени от държавата единни учебници, изготвени от практикуващи учители, безплатно здравеопазване. Социални програми за младите семейства с деца, които имат поне средно образование и поне единият е работил минимум три години.
И задължително – народен съд за всички виновници за днешното състояние на България, включително за реституцията, приватизацията, ликвидирането на предприятия. Защото ако виновните не бъдат наказани, следващите ще правят същото.

Защото ако не знаем какво искаме, ще получим същото в нова опаковка!

                                                                                        Елена Гунчева                          https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

БСП подкрепя лидера на „Възраждане“ за кмет на Варна?

Следваща статия

Президентът е като кост, жестоко заседнала в гърлото на ГЕРБ

Други интересни