„Хора, бдете!“

Автор: Няма коментари Сподели:

Честит празник, другарки и другари!

Честит празник, антифашисти!

Евгений ме представи като потомка на участници в антифашистката съпротива. Така е. Искам да ви призная нещо – аз имам личен интерес от Девети септември! На този ден едно момиче с рязана карабина на рамо слиза от Балкана – това е моята майка, партизанка от Втора средногорска бригада „Васил Левски“. А един млад мъж, един „черен ангел“, с „валтер“ на кръста, излиза от нелегалната квартира – това е моят баща. Ако бяха загинали, сега нямаше да имам честта да говоря пред вас.

Мислех си какво да кажа днес тук, пред Братската могила. Исках да говоря за това, че отново се развилняха фалшификаторите на историята, които си вилнеят вече 30 години. Че 30 години ние сме във война. Че войните биват различни – горещи, студени, граждански, икономически, информационни. Но най-коварна е войната срещу историята, истината и паметта.

Мислех да ви кажа, че 30 години българската десница хули и проклина и 9 септември, и българските антифашисти, защото има едно основно занимание – да подменя историята, за да остане народът безпаметен, понеже най-лесно се управляват безпаметни. Че 30 години слушаме едно и също – в България е нямало фашизъм, а мила и любезна законна власт; че участниците в антифашистката съпротива са терористи, безродници и национални предатели, банда престъпници, неграмотни цървули и каскети, които са си заслужили да бъдат разстреляни, избесени и обезглавени и главно – да бъдат опозорени и осъдени на забвение; че техните убийци, Черните капитани и Черните Павлета, полицейските копои и жандармеристи, деветоюнските превратаджии и шпицкомандаджии, и всякакви главорези, касапи и мракобеси бяха обявени за невинни жертви на комунизма, за герои, мъченици и светци.

Мислех да ви разкажа, че тук, зад Братската могила, вече трябваше да го има малкото, изящно паметниче, посветено на децата, погубени от българските фашисти. Над 250 деца! Но паметничето го няма! Защото Столичната община блокира тази благородна инициатива.

Мислех да благодаря на българското вънкашно (ама много вънкашно!) министерство, което направи чудна реклама на изложбата в руския културен център в чест на 75-ата годишнина от освобождението на Европа от нацизма. Но искам да кажа – всеки, който мълчи пред профашисткото, антибългарско, антируско и антиевропейско изявление на вънкашното министерство, е съучастник в поругаването на историческата истина! Всеки! Който и да е той!

Ей такива неща мислех да говоря днес. И написах следния абзац:

„Напоследък се питам по какво управлението на Бойко Борисов се различава от управлението на Богдан Филов. Само по едно – все още не са приети нови допълнения към Закона за защита на държавата, че да ни арестуват по-лесно. Очаквам и това да стане.“

И точно в този момент получих умопомрачително съобщение от моята колежка и приятелка Дора Чичкова, че нейният съпруг Юрий Борисов, бивш главен редактор на „Дума“ и „Ново време“, член на Национално движение „Русофили“, е арестуван и отведен с белезници с обвинение в шпионаж! Че са обискирали техния дом в продължение на четири часа! Че са иззели адски компрометиращи материали – поздравления до „Русофили“ от бившия председател на парламента Димитър Главчев и от Негово Светейшество патриарх Неофит, и една папка с изрезки от вестници! Че проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, и социологът Живко Георгиев също са разпитвани, щото били руски шпиони!

Виждате, че аз непрекъснато си гледам в телефона. Не ми се сърдете! Чакам известие от Дора за Юрий. Към този момент Дора ми пише, че не знае какво става с него! (бел. авт. – По-късно Юрий Борисов беше освободен. Юрий, 1000% интелектуалец, бил само свидетел. В коя държава арестуват свидетел, оковават го в белезници, обискират неговия дом, влачат го по килиите, обвиняват го в шпионаж, подлудяват неговото семейство и накрая го пускат, все едно нищо не е било!!! Чутовен скандал, достоен за съда в Страсбург!)

Скъпи приятели! Другари! Антифашисти! Днес, когато честваме победата над фашизма, когато се прекланяме пред гибелта на хилядите комунисти, ремсисти, земеделци, социалдемократи, анархисти, работници, селяни, ученици, студенти, поети, войници, леви офицери, точно днес фашизмът се завърна! Трябва да си или много глупав, или много нагъл, за да арестуваш един интелектуалец и антифашист навръх 9 септември! Върнахме се в 1925-а, когато полицейските копои са завличали антифашистите от техните домове! Фашизмът е тук! Пак! Реставрацията на фашизма е държавна политика!

Другари! В този момент не ми идва нищо друго наум, освен думите на Юлиус Фучик:

„Хора, бдете!“

автор: Велислава Дърева

(Слово на 9 септември 2019 г. пред Братската могила в София) 

                                                                                                 Снимка Николай Белалов

                                                                                      https://duma.bg            https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

ЗА ЕДНИ МАЙКА, ЗА ДРУГИ – МАЩЕХА!

Следваща статия

Защото границите на здравият разум отдавна са ги подминали и си пасат по зелените пасбища на абсурда!

Други интересни