ОКУПИРАНИ МОЗЪЦИ

Автор: Няма коментари Сподели:

Утре пак ще стане шизофренично по медиите и социалните мрежи. От окупация до освобождение ще бъдат класификациите на Девети септември. Вече започнаха декларациите на Атлантическия клуб. Разбираме, че и Катето Външната е с пореден напън да показва мускули на Путин.

Признавам, че съм раздвоена за този ден. Безспорно е, че България три години е била верен съюзник на Третия райх и цялата българска икономика е работила за Германия. Наистина за три дена неутралитет това не може да се заличи. От друга страна, съветската армия тук не се е била срещу никого, не е избивала, не е бомбардирала, не е взривявала. За разлика от сегашните господари на евроатлантиците, които няколко пъти пускаха бомби над София и убиват много хора. Да напомним ли жертвите? Да напомним ли за капитан Списаревски, станал жив таран срещу английските самолети? Някак си го забравяте.

Окупацията е нормална при военни действия. Прочетете какво точно означава. А веднага след това България се присъединява във войната срещу доскорошния си съюзник Германия. И само заради застъпничеството на съветска Русия запазваме територията си отпреди войната, макар и да ни вземат дадените ни от Хитлер територии. И репарациите, които трябва да плащаме, не са непосилни.

На Девети септември и следващите години се извършват много престъпления. Добре запозната съм с историята, включително и за Народния съд. И без да ангажирам никого, ще кажа, че покрай сухото, гори и мокрото. Наистина е имало хора, които са си заслужавали участта. Да напомням ли за убитите деца – ястребинчетата. За зверствата с отрязаните партизански глави. Не ме разбирайте погрешно, на мястото на тогавашната власт и аз бих ги осъдила, но на затвор, или ако е смъртна присъда, не по този варварски начин.

Атентатът в „Света Неделя“. Ястребинчетата. Генерал Христо Луков. Никола Йонков Вапцаров. Жертви. Жертви на взаимната ни омраза. И това ще се повтаря, докато не си вземем поука от историята.

Много хора сега отново говорят за Народен съд. Много невинни са били избити. Но и много виновни. Сега виждате хора като Домусчиев, като Пеевски, като Цветанов….ако имате властта, не бихте ли ги осъдили както тогава са го направили?

Нека утре да не отиваме в крайности. Леви, десни, русофили, русофоби, всички сме българи. Девети септември е част от историята на България. И за добро, и за лошо. Приемете датата като история, а не като повод за войни помежду ни.

                                                    Елена Гунчева                                    https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

РАЗМИСЛИ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ

Следваща статия

Голямата лъжа за Европа /продължение/ Part 4

Други интересни