Белият хакер…

Автор: Няма коментари Сподели:

Белият хакер, за когото говореше Данаил Кирилов, съществува! И се появи, за да обърне файла изцяло. Освен това и със захар поръси – не друго, а НАП – любимата бухалка на властта.

Така любителите-обръщачи на файлове от правителството и от службите за сигурност получиха независима оценка – и за интелекта си, и за своя професионализъм. Хакерът, пробил НАП (или поне представящият се за такъв), ги определи като бавноразвиващи се.

Не че всички ние не го знаем, но друго си е погледът отвън. Представете си как ни оценяват европейските партньори.

Не толкова отдавна беше сривът с Търговския регистър.

Винетната система също претърпя фалстарт.

Машинното гласуване се оказа неадекватно на българската действителност.

Течът от НАП обаче е капката, от която чашата ще прелее. Дългогодишното използване на тази институция като бухалка имаше като основна последица това, че всичко, което не играе като бухалка, остава на заден план. В случая – сигурността на информацията.

Майната й на сигурността, би казал един бивш гуверньор, важното е да сме здрави. Не е кой знае какво, ще каже и Нашият лидер. След него ще го преповторят и правителствените кукли на конци – не е страшно, може и по-зле.

Дреме им на разните свинепокорни служители за гражданите и за фирмите. Нали си вземат хубавите пари за хубавата работа.

Дреме му и на финансовия министър. Нали Лидерът е зад гърба му, а главният прокурор все още си е същият.

Дреме им и на службите. Докато не хвръкнат глави, всичко е наред, ще се замаже все някак.

Те цяла банка гръмнаха и замазаха, та какво остава за някакви си лични данни.

И всичко това се случва не къде да е, а в родината на еврокомисаря по цифровизацията. Госпожа Мария Габриел, както знаем, е истинска рожба на нашата нация техническа. Стокира ли, стокира. И КПКОНПИ не може да я барне, защото не заемала публична длъжност.

И така, докато тя продължава напред и нагоре, близо 5 милиона български граждани са с публично оголени граждански договори, доходи, електронни подписи, IP-та, данъчни декларации и всякакви документи от онези, за които гласуваме доверие на държавата.

Който и да е хакерът, пробил системата на НАП, той просто показа нагледно, че държава всъщност няма. И вместо да слушаме глупостите на бавноразвиващите се управници, трябва ние да обърнем този тъп файл веднъж и завинаги. Той не само е срам за нас, но е и опасен за нашето бъдеще.

http://www.transmedia.bg

Предишна статия

Главният прокурор на България през следващите седем години най-вероятно ще се казва Иван Гешев

Следваща статия

Ковчезите ремаркета нямат, да ви кажа!

Други интересни