Превърнаха часовниковата кула на Добрич в символ на безвремието

Автор: Няма коментари Сподели:

Времето в Добрич спря! Тази реплика се чува постоянно при разговорите между жителите на най-големия град в житницата на България, които всеки ден, разхождайки се из Добрич виждат застоя и обезлюдяването. Някои дори се шегуват, че сме се превърнали в злобни вълшебници, които са успели да накарат времето да върви назад към деградацията на човешкия род, вместо напред – към просперитета и технологичното развитие.

    От около половин година обаче времето в столицата на златна Добруджа буквално е спряло. Символът на града – часовниковата кула в Архитектурно-етнографски музей на открито „Стария Добрич“ спря да отброява времето, а стрелките на часовника са останали на 9,40 ч. В първите дни, след като това се случи, мнозина предположиха, че причината е в планиран ремонт на механизма или технически проблем, за чието отстраняване е необходимо по-дълго време. И хората зачакаха, но след като стрелките продължаваха да стоят неподвижно в продължение на няколко седмици, а след това и месеци, вече всички разбраха, че има проблем, който обаче не е технически, а организационен.

     Оказа се, че часовникът в часовниковата кула в „Стария Добрич” е бил поддържан от Ротари клуб, като те са заплащали хонорара на добричлия, който е поддържал механизма. В един момент заплащането е спряно, като съответно спира и часовникът. И тук се появява най-важният въпрос – къде е местната власт и какво направи тя през изминалите месеци, за да възстанови работата на символа на града. Часовниковата кула е изобразена на всички рекламни материали на общината, присъства в туристическите гидове и брошури, посещавана е от всички гости на града.

    Защитници на властта започнаха да хвърлят камъни в градината на Ротари, обвинявайки ги, че са спрели заплащането, без да предупредят местната администрация и те са виновни за спирането на стрелките. Никой от тях обаче не зададе въпроса, защо вече месеци наред властта не може да намери решение на проблема. Прави чест на ротарианци, които години наред са заплащали, за да имаме работеща часовникова кула. В същото време обаче е изключително подло сега, когато са решили да насочат дейността си към други инициативи, да бъдат обвинявани заради това, че са спрели да вадят пари от джоба си за хонорара на човека, който е поддържал механизма. Никой от защитниците на властта не зададе въпроса, защо общината не заплаща сега този хонорар, след като кулата е символ на града от десетилетия насам и логиката сочи, че администрацията трябва да има отношение към нея.

   От няколко дни камъни започнаха да хвърчат и към градината на Възраждане, след като председателят на организацията Костадин Костадинов записа клип в АЕМО „Стария Добрич“, давайки гласност на проблема. Дежурните писачи във Фейсбук, които не дават и косъм да падне от главата на кмета Йордан Йорданов и екипа му, започнаха да сипят обвинения, че се търси политически ефект. Включиха се дори и роднини на управниците, които подобно на Матросов, се хвърлиха на амбразурата, за да бранят властта. Стигна се дори и до там, че възрожденци бяха обвинени в бездушие, заради това че не са заплатили те, за да заработи отново символът на Добрич. Тук резонно се появява въпроса, защо добричлии плащат данъци и за какво се харчат техните пари, след като символът на града трябва да бъде поддържан на доброволен принцип, а разходите за него не са предвидени в бюджета. Чакаме отговор и от общината, която най-накрая трябва да даде гласност на проблема и да представи вариантите за неговото решаване. Недопустимо е такова да не бъде намерено в продължение на половин година. Безотговорно е да оставиш на произвола на съдбата кулата, която гордо представяш на своите рекламни материали и при която водиш всички чуждестранни делегации, посещаващи Добрич.

   Да, времето в Добрич наистина е спряло и причината за този застой е в местната власт. За нас от Възраждане, превръщането на символа на Добрич и Добруджа в символ на безвремието е недопустимо. Възрожденци ще продължат да посочват нередностите в управлението на града и няма да се спрат, въпреки заплахите и обвиненията в търсене на политически облаги.

Възраждане ще направи всичко необходимо, за да имаме отново работещ часовник в „Стария Добрич“. Ако местната власт не намери решение на проблема, който оказва се явно е финансов, Възраждане ще бъде принудена да даде собствени средства, които след това обаче ще си потърси. Защото поддържането и ремонта на символа на Добрич трябва да бъде задължение на местната власт, а не на данъкоплатците, партийните и милосърдни организации.

                                                                                    https://dobrich.vazrazhdane.bg

Предишна статия

И знаете ли защо БСП не смее да се разправи със Станишев?

Следваща статия

Късният дъжд е излят в България!

Други интересни