ЕКО-БОМБИ ЦЪКАТ В ДЕВНЯ! ВМЕСТО ДА ГИ СПРАТ, ЗАПЛАШВАТ И ПРЕСИРАТ ЖЕНА, КОЯТО СЕ БОРИ С БЕЗОБРАЗИЯТА НА ОБЩИНА – ДЕВНЯ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Казвам се Добринка Иванова и съм жител на кв. Химик в град Девня. Искам да Ви запозная с историята на квартала, в който живея. В годините на прехода от най-модерният микрорайон в града, в който са живеели дори директорите на всички заводи, преди тяхната приватизация, моят квартал постепенно се обезлюди, а от общо 21 жилищни блока сега обитаеми са останали само 3, и две къщи. Другите бяха разрушени до основи, поради съмнителното оправдание, че били негодни за живеене. Кварталът постепенно заприлича на бунище, а местната власт през годините не обръщаше никакво внимание на проблемите ни и бягаше от задължението си да следи, какво се случва в това забравено и от Бога място. Жителите на квартала, които сме около 150 души, много пъти сме писали жалби и събирали подписи, които сме входирали в община Девня, с идеята да ни се обърне някакво внимание относно: изграждане на улично осветление; изграждане на детски площадки; автобусите, които обслужват града да минават редовно по разписание; ремонт на пътната инфраструктура; обработване и почистване на тревните площи срещу комари и кърлежи и много други проблеми, повечето от които остават нерешени и до сега.

В последните месеци, след като с одобрението на Община Девня, беше изсечен целия бивш парк на квартала, научихме че на неговата територия предстои да се изгради Завод за ниско-вакуумна прерабока /термохимична деструкция/ на излезли от употреба автомобилни гуми. Инвестиционното намерене ще обхваща цялата територия на бившия парк, в който имаше за времето си от миналият век, модерна база състояща се от басейнов комплекс и парк за разходка, и отдих на хората. Имаше и начално училище, децка градина, и т.н.

В момента разстоянието на бъдещият инвестиционен проект от северната му ограда до жилищните блокове е около 50 метра, а до къщите са 100 метра. През цялото време, докато аз проучвам въпроса, за това какво ще се случва на терена, от община Девня отричаха факта, че този имот е обект на каквото и да е Инвестиционно намерение. Документите, с които се сдобих, благодарение на директора на РИОСВ- град Варна госпожа Христина Генова, доказват точно обратното. От тях става много ясно, че община Девня е била много на ясно с намеренията на инвеститорът Динипо ЕООД, но и старателно е прикривала тези намерения, не само от жителите на града, но и от засегнатото население, което се намира именно в кв. Химик, слагайки една обява залепена на Информационното табло в сградата на общинската администрация. Същата обява е качена на сайта на Община Девня, за която имам съмнения, че е била публикувана със задна дата!

От прегледа на документите, става ясно, че инвеститорът е вкарал в заблуда напълно директорът на РИОСВ- Варна, а може би и другите институции, които трябва да му одобрят проекта, тъй като не е отбеязал, че на много близко разстояние до бъдещият Завод се намират 3 жилищни блока, две къщи и имението на тъста на г-н Свилен Шитов, Борис Асенов, което се намира на територията на бившата децка градина, благодарение на който в законно установеният срок е подадена жалба в Община Девня и други институции, срещу намеренията на фирма Динипо ЕООД.На всичкото отгоре до момента  не е проведен и ОВОС, поради липсата на каквито и да е възражения!

Като лаборант-химик съм силно обезпокоена от факта, че предприятието ще извлича взривоопасни горива, производни на метана и бензина, които най-вероятно ще се и съхраняват на терена. Край южната ограда на терена от двете и страни се намират далекопроводи на Електроенергийният системен оператор, по които тече ток с високо напрежение. Също така до терена, обект на ИП се намира и базата на В и К – Девня, от която се отвежда питейна вода, захранваща гр. Варна и други населени места в региона (вододайна зона).

В математическото си моделиране, което е разработено от „Екоексперт 6“ по поръчка на фирмата инвеститор, относно въздействието върху околната среда на бъдещият завод, еколозите се основават на данни ползвани от намиращата се на над 10 километра от града измервателна станция в село Страшимирово, а не на тази в квартал кв. Изворите, която се намира на един километър от кв. Химик. Цитира се и Моблна АИС, която не е на територията на града, защото такава се осигурява на градове с население над 10 000 души.

Опитите ни, като жители на квартала да защитим правото си на спокоен и свободен живот се посрещнаха с изключителна агресия от представители на общинската администрация, които започнаха да настройват обществото в град Девня срещу мен, както и да разпространяват невярна информация по мой адрес и да разпалват изкуствени скандали, за да отвлекат вниманието на хората от основният проблем!

За ужас на всички жители от кв. Химик, разбрахме, че по подобен начин в нашият квартал, ще се установи и инсталация за термична преработка на опасни и неопасни отпадъци, от която ще се отделят нови за Девня замърсители на въздуха, като аерозоли на тежки метали: живак; олово; кадмий; талий; арсен; дихлоретан, трихлоретан и много други. Целият списък на замърсителите е описан в доклада за ОВОС и заема десетки страници от него.

Тази инсталация ще се намира на около 300 метра от най-близкият жилищен блок №19 в квартала и на километър от болницата и поликлиниката в кв. Изворите.

В доклада за ОВОС касаещ това Инвестиционно предложение, изобщо не се коментира, какви ще са последиците за здравето на хората и влиянието върху околната среда, в случай на евентуална авария на инсталацията, и по какъв начин тези нови замърсители ще повлияят, на населението не само в кв. Химик, най-вероятно защото изобщо не знаят за съществуването на нашият квартал!

По време на общественото обсъждане проведено на 17.08.2018г., четири дни след изтичането на срока за възражения (13.08.2018г.) в РИОСВ -Варна, Пиарът на Община Девня – Георги Александров, според мен задаваше смислени и неудобни въпроси на представителите от фирма Ви Пи Екосолюшънс, и на екипа от учени, разработили ДОВОС-а. От отговорите на въпросите му стана ясно, че инвеститора си е платил на тези учени, за да изготвят доклада за ОВОС и, че според тях било невъзможно инсталацията да аварира или да се взриви, защото веднага щяла да заработи автоматизирана ситема. Без отговор остана и въпроса му „ Какво ще се случи ако електрониката излезе от строя или стане атентат?“

След като започнах да споделям във Фейсбук, първите пполучени и намерени документи, които са свързани със инвестицията на фирма Динипо ЕООД, срещу мен бе подадена жалба от управителят на фирмата  Димитър Попниколов, в която той ме набеждава за извършени от мен престъпления, като разпространяване на снимков материал от терена, фалшиви документи и, че съм му вдигала скандали, въпреки, че аз лично този човек не го познавам и не съм го виждала, а ако застане пред мен няма да го разпозная.

Имаше и реакция срещу пуснатата от жителите на квартала жалба в Община Девня от Общинския съветник към ГЕРБ, Красимир Боянов , който дойде пред вратата на апартамента ми и започна да ме разпитва защо съм събирала подписи от жители на квартала, срещу инвестиционното намерение на фирма Динипо ЕООД, да ме псува и обижда на външен вид, и да ми задава въпроси от рода на „ Защо като съм българка живея сред циганите в квартала, а не на друго място?“

Уважаеми журналисти, много се надявам на вашата помощ за информиране, на цялата общественост, за тези два проекта и за начина по който се минават законовите процедури. Смея да твърдя, че разполагам с документите свързани с тези инвестиционни намерения! При интерес от Ваша страна ще Ви ги предоставя.

                                                                     Добринка Иванова

Виж документи тук:

DEVNJA1 Математическо моделиране за оценка на приноса на емисиите

DEVNJA2 Виза за проучване и проектиране

DEVNJA3 Доклад за въздействието на околната среда на въпросния завод                                 http://afera.bg/

Предишна статия

…ТРОНОВЕ ЕШАФОДИ!!!

Следваща статия

Проф. Слатински: Господ не можа да ни опази от лошото държавно управление

Други интересни