Работници от ”Винпром Карнобат” блокираха жп линията Бургас – София…

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: БНР

Няколкостотин работници от ”Винпром Карнобат” са блокирали жп линията Бургас – София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от агенция ”Митници”.

“Самоуправство на държавата!“, „Искаме да работим!“, „Отворете завода!” – това скандират работниците и са категорични, че няма да спрат с протестните си действия, докато не бъдат допуснати до работните си места.

 Според търговския директор Емил Филев, проверката на агенция “Митници”, която започна от снощи, няма да приключи в обявения срок от 48 часа и ще бъде удължавана, за да бъде доведен винзаводът до фалит.

 Десетки камиони с грозде стоят пред завода и не могат да бъдат приети. Според Филев, вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай. Пред завода в момента има 40 тона грозде, което не може да бъде изкупено.

 Протестиращите очакват среща с представител на агенция “Митници”, който да разясни какви проверки се извършват и колко ще продължат.

 Докато трая блокадата нито един влак – товарен или пътнически, не бе преминал по жп линия Бургас – София.

 На място има жандармерия и засилено полицейско присъствие.

 Движението на влаковете вече е възстановено, съобщиха от БДЖ. Беше създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

 По-рано протестиращите работници на “Винпром Карнобат” заявиха, че се готвят да затворят и магистрала “Тракия”. Втори ден те недоволстват заради затварянето на завода от агенция “Митници”.

 Йовко Йовков – един от директорите на производства, посочи, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

 “За мен – големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси – на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата”.

 Работниците се подготвят да затворят и автомагистрала “Тракия”, като все още не е ясно кога ще стане това.

 При проверка на агенция “Митници” бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район, предаде още БНР.

 Собственикът на “Винпром Карнобат” Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/rabotnitsi-vinprom-karnobat-blokiraha-liniiata-burgas-sofiia.html

Предишна статия

Бедна ли е България?

Следваща статия

…„Клаха народа си, както и турчин не го е клал“…

Други интересни