Банки, политици и сделки изплуват по случая „Ветко“, почва замитане…

Автор: Няма коментари Сподели:

             Ветко Арабаджиев

Пребиваващият във Франция Вълчо Арабаджиев-баща, известен като Ветко, е поискал споразумение с прокуратурата. Той обещал съдействие и имена, свързани с прането на пари, укриването на данъци и източването на ДДС. В замяна щял да запази от публичност политици, замесени в компрометиращи сюжети.

Имал достатъчно доказателства. Това съобщиха за Фрог нюз източници, близки до разследването, пожелали анонимност. Според тях най-вероятно прокуратурата ще намали натиска върху фирми и лица, които засягат пряко семейство Арабаджиеви. Самите босове ще останат в сянка. Като гаранция, че бизнесменът ще изпълни своята част от договорката, обвинението засега няма да иска сваляне на „червената бюлетина“ за издирването му от Интерпол.

 Засекретяването на делото от Специализирания съд е предизвикано от разкрития за връзките на бизнесмена с политици и банки, които са му отпускали щедри кредити. Става дума за две частни и една държавна финансова институция, която е гарантирала предоговаряне на дълговете към първите две преди два-три месеца. В схемата са имената на известни бизнес дами и скандален политик-мултимилионер. (За тях ще стане дума в следваща публикация.) В началото на сделката за купуване на хотел „Кемпински – Зографски“ Арабаджиев е преговарял с руската Внешторг банк (ВТБ) с посредничеството на братята Милен и Георги Велчеви, но условията на руснаците са се видели неподходящи на бизнесмена от Пловдив.

 След покупката в управлението на хотела са влезли съпругата на Ветко – Маринела, – като изпълнителен директор и дъщерите им Александра Стайкова и Златомира Арабаджиева, като членове на Съвета на директорите. Щерките днес не се споменават от прокуратурата.

 Още преди няколко дена стана ясно, че ще има преговори между държавното обвинение и Ветко Арабаджиев. Издаде се зам.-главният прокурор Иван Гешев, който пред журналисти заяви, че „оперативна информация се събира по случая от януари месец“. Твърдението е абсурдно на фона на хвалбите на Гешев, че са намерени над 10 милиона в кашони, кутии от обувки и куфари. Ако за 7-8 месеца са „спастрени“ толкова милиони, колко ли са милионите натрупани през последните десетина години?

 Пеевските медии през това време са съобщавали за разследване срещу Арабаджиев за източване на ДДС за над 100 млн лева. Нито една институция обаче не си е мръднала пръста да провери за какво става дума. Нито за помпозните и скъпарски празненства в Сен Тропе и авто парка от луксозни и поръчкови автомобили за над 10 милиона, както обяви отново Гешев.

 Странно е и твърдението на Гешев, че нямало сигнал за злоупотреби със средства по време на европредседателството. Известно е, че министърът по домакинството на Съвета на Европа в София Лиляна Павлова избра именно хотел „Маринела“ на Арабаджиеви за настаняване и много от мероприятията с участие на гостите от Брюксел. Излиза че кешовите над 10 милиона са „придобити“ извън постъпленията на милиони от държавната хазна от януари до края на юни 2018 годинa. Стана ясно също, че синът му е пуснат от ареста срещу гаранция от 20 хил лева. Тя изглежда малка на фона на гръмките изявления на зам.- главния прокурор Иван Гешев отпреди дни за фантастични разкрития, далавери, злоупотреби и т.н. Дали Гешев си е правил ПР и е преувеличил силно вината на Арабаджиеви?

 Прокурор Пейчинов от спецобвинението пък заяви, че има и данъчни престъпления, свързани с фирма “Виктория груп ВМ”. Тя е управлявана от дъщерите на бизнесмена. 

Именно тяхната фирма реализира сделката по закупуване на „Кемпински хотел Зографски“ през 2014 г. Пейчинов обаче не споменава нищо за разпити или задържане на дъщерите. Споменава обаче престъпления с извършване на саниране от фирми. Именно санирането бе голяма гордост на Лиляна Павлова през последните две години. Името й обаче не се споменава. Магистрати се шегували, че Павлова ще бъде само „коментатор“, както и по разследването на катастрофата с автобус край Своге, където спорният участък е построен именно при нейното ръководство на регионалното министерство.

 Из бизнес и политическите среди продължава да се коментира версията, че Ветко Арабаджиев е ударен от прокуратурата, за да се прикрие нещо друго, много по-голямо. Свързано с обществените поръчки за строеж на пътища и някои участници в процеса, например.

(Очаквайте нови подробности, които старателно се прикриват от обществото.)

https://frognews.bg/novini/banki-polititsi-sdelki-izpluvat-sluchaia-vetko-pochva-zamitane.html

Предишна статия

…ЕДИН МЪЖ ТРЯБВА ДА ИМА КУРАЖА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА В ПРАВ ТЕКСТ!

Следваща статия

ИГНАТ РАДЕНКОВ: УБИЙСТВЕНАТА КОРУПЦИЯ Е НЕВЪЗМОЖНА БЕЗ ПРЯКОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ОСИГУРЕНИЯ ЧАДЪР НА ЦАЦАРОВ!

Други интересни