Честит рожден ден на всички бълагари!

Автор: Няма коментари Сподели:

          Васил Левски  Източник: БГНЕС

Днес се навършват 181 години от рождението на Васил Левски. По този повод в цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания. Празникът ще е протоколен за повечето българи. Някои дори няма да разберат, че е имало такъв. Раждането на Апостола… Колко помнят датата?

Всъщност би трябвало този ден да е най-важният за нацията. Всички други празници –  национални или официални, са повод да си припомним дадени събития и тяхното място в живота ни. 18 юли обаче е много специална дата. Има немалко хора в историята ни, които са направили чудесни неща, извършили са подвизи, показали са сила, ум, талант, храброст, чест, достойнство, ярост, култура, благородство… Но само Дякона съчетава всичките тези качества, че и отгоре. Не по някакъв показен начин, а скромно, с ясното съзнание за саможертвата и несгодите от делото, с което се бе захванал. Той е нашият човек. Той е един от нас, но най-достойният. Без него сме слепци в пустинята, без гребла в морските бури.

Това е Апостолът. А 18 юли е свещен ден за всички ни, които имат съзнание за свършеното и мечтаното от този човек. За свободата, с която ни озари и ни накара да мислим. 

*** 

Днес е кулминацията на 27-я Народен събор и Празник на Карлово, по повод 181 години от рождението на Васил Левски. 

От 21 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово е тържественият митинг-заря с полагане на венец на славата, на венци и цветя от държавни и местни институции, гости и граждани. Празникът ще завърши с илюминации.

 Сутринта от 9:00 ч., в храм „Св. Николай“ ще има тържествена Света литургия.

 Обичайно, от 10:00 ч., в двора на храм „Св. Николай“ ще бъдат положени цветя на гроба на майката на Васил Левски. От гроба на Гина Кунчева тръгва литийно шествие по улиците „Александър Стамболийски“ и „Генерал Гурко“, което ще се установи на площад „20-ти юли“. В 10:30 ч. там ще се състои тържествен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Карлово. Ще има молебен за благоденствието на града, на жителите му и гостите. На площада традиционно ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. 

В 11:15 ч. в Национален музей „Васил Левски“ ще се състои литературно-музикална програма с участието на състав „Карловойс“ и откриване изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ на Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей Карлово и Национален музей „Васил Левски“.

 Следобед в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово ще има литературен салон, с начало от 16:00 часа. На него традиционно ще бъдат представени излезлите книги за Васил Левски през последната година. Един час по-късно, от 17:00 ч., на площад „20-ти юли“ ще бъде изнесен концерт от художествените състави на запасните офицери.

В 20:20 ч., от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/181-godini-rojdenieto-vasil-levski-181-godini-bezsmartie.html

Предишна статия

ПАЗЕТЕ ЗЕМИТЕ СИ, ТЪРСЕТЕ ПРАВАТА СИ!

Следваща статия

С чумата по животните ще се справим, а с другата чума?

Други интересни