Наш завод готов да ремонтира МиГ-овете при по-изгодни условия, Ненчев го подминава!

Автор: Няма коментари Сподели:

Български завод може да ремонтира родните МиГ-ове при по-изгодни условия от тези, които ни предлага Полша. Това съобщиха депутати от Комисията по отбрана.Става дума за бившето военно предприятие “Георги Бенковски” в Пловдив, което бе приватизирано преди пет години. Сега то е договорило изпълнение на натовска поръчка за ремонт на хеликоптери от Афганистан, пише “Стандарт”.

“НАТО им има доверие, а нашето Министерство на отбраната – не”, възмутиха се народни представители.

“Ремонтирали сме двигатели на такива самолети – общо над 30, за последно през 2006 г.”, обясни директорът на завода Йордан Николов. 

Тогава това е струвало 556 223 лв. на двигател, като в цената е бил включен и ДДС. За сравнение – в началото на октомври военният министър Йордан Бакалов обяви, че е договорил с Полша ремонтът на един двигател да излезе по 1 023 000 евро. 

“Към днешна дата заводът има необходимото оборудване за извършване на такава дейност. То е консервирано, но работоспособно”, увери Николов.

Проблемът е в резервните части. Процедурата по снабдяването с тях е дълга, трябва да има разрешение от МО и одобрение от руска страна. “Трябва някой да ни го възложи, за да можем ние да направим съответните запитвания и да ни бъдат доставени запасни части”, уточни Николов.

Тъкмо резервните части и гаранцията, която се дава за летателните машини, тревожат специалистите. Експерти предупредиха, че има сериозни съмнения дали поляците разполагат с всичко необходимо. Депутатът от БСП Атанас Зафиров се закани да пита военния министър дали в договора с Варшава е включил изискване за сертификат за произхода на частите, което е гаранция, че ремонтът няма да бъде извършен с части втора употреба. Той сподели, че наскоро е провел среща с редица експерти, които го предупредили, че наскоро Полша е купила от Румъния осем бракувани двигателя за МиГ и има опасност техните части да се ползват за българските бойни самолети.

Във вторник НС се събира извънредно, за да гласува законопроекта за ратифициране на “Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29”. Военният министър Николай Ненчев сподели, че очаква да получи подкрепа, а веднага след това – на 1 декември, у нас пристига полска делегация, за да обсъдят модернизация на авиониката на военните ни самолети. Идеята е тези дейности да се извършват в България. “Би било чудесно”, каза Ненчев. Според него завод “Бенковски” няма право да ремонтира МиГ-ове. И намекна, че една от причините е, че предприятието е регистрирано в офшорна зона. През 2010 г. МО спря обществена поръчка за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 на стойност 20 млн. лв. 

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Наследникът на Жоро Илиев е поел инвестициите на ВИС-2, собственик и съсобственик е в редица фирми!

Следваща статия

Делото „Червей” става по-заплетено след разпита на Атанас Атанасов!

Други интересни