Писна ни от корупция!

Автор: Няма коментари Сподели:

Протест на обединените каузи пред Министерския съвет ще се проведе днес. В организацията му участват 27 сдружения.

Ето какво пишат организаторите в страницата на събитието във Фейсбук:

 “Обединяваме се, за да докажем, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че “една птичка пролет не прави” и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш “на парче”, лекувайки симптомите, а се отстранява целият тумор. 

И единението ни не е защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза “Съединението прави силата”, опорочена от ползването й като мото на българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост “Сговорна дружина, планина повдига”.

Ако и ти вярваш в нея, ела на протеста! Не за да се молим за нещо на това правителство и парламента му, а за да изискаме и да наложим волята си над тези, на които плащаме заплатите. Нека потърсим отговорност заедно!
И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите й в политиката. Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната – българската природа. Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода.

Една шепа клептомани, които завличат всичко по офшорки, парадират нагло с парите от заграбеното, поливат се с шампанско и самодоволно и самоуверено се хилят от охраняваните си палати, от Парламента, от телевизионния екран, дори от червения килим в Холивуд. Защото притежават държавата и тя работи ежедневно за благосъстоянието им. Безнаказани, понеже правосъдието не е за всеки в тази превзета територия. Не ги интересува как живеем, какво искаме и дали още дишаме. Важно е да се строи и да има повече кредити, които да връщат не те, а бъдещите поколения. 

И за новия инсинератор в София, и за АЕЦ “Белене” все това е целта. За да може после подставени лица да стават собственици на енергийни дружества, банки, телевизии и др. А най-богатото “дете” на България, притежател на редица медии и с майка в банковия сектор, да продължи да се охранява от парите на държавата срещу скромната сума от 2.6 милиона. Нищо, че тези пари биха стигнали за да решат много проблеми, включително и на ловешката болница, примерно, или на хората с диабет.

Цинично е да даваш над 16 000 лв. за командировъчни до Ню Йорк на две служителки на социалното министерство, а не за нуждите на децата с увреждания, чиито майки вече втора седмица са на палатков лагер пред парламента, в очакване някой депутат да им чуе исканията или премиерът да ги посети, вместо да плаче за съдбите им пред телевизора.

Лицемерно е министрите ти да откриват на Слънчев бряг плаж със специален достъп за хора с увреждания, а да не им даваш възможност на тези хора, в инвалидни колички, да стигнат до пясъчната ивица на Корал, тъй като пътят е заграден с колове и телена ограда, като частен имот. Нагло е да казваш, че си вярващ човек, да се кръстиш пред патриарси и папи, а да нямаш нищо против строеж на хотелски комплекс със СПА център до църквата на Ванга в Рупите.
Долно е да си поръчваш ядливи чаши за еднократна употреба в министерството, когато голяма част от пенсионерите в страната нямат какво да ядат, след като си купят лекарствата и си платят месечните сметки за жилището.

Мерзко е образованието на всички деца да ти е публично заявен приоритет и да приемаш в тази връзка Наредба за приобщаващото образование, а един първокласник от аутистичния спектър да не желае да го изучи нито едно училище в “европейска” София. В 21. век, в който дистанционната форма на обучение в средното образование, както и електронното гласуване на избори отдавна са реалност в страните, членки на ЕС, само у нас те са на хартия. 

Дъно е да икономисваш от парите за лъчетерапия на 19 000 онкоболни, а да хвърляш близо 40 000 лева за да правиш тридневен килим от холандски рози пред НДК. Време е да кажем СТИГА. 

Писна ни от корумпирани чиновници, ялови закони, некомпетентни институции и безхаберна власт. Писна ни от нереформираната съдебна система, липсата на върховенство на правото и независимо правосъдие. Край на безвремието! 

Нито метър повече за мутрите, ако ще да ни подхвърлят белязани пари, да ни слагат белезници и органите на реда да ни запушват устата с ръка. Няма да мълчим! За да остане нещо и за децата ни, а и за децата на техните деца.”
Сред организаторите са редица еко сдружения, включително “За да остане природа в България”, гражданските организации срещу презастрояването в София, вкл. “Зелен Младост” и др.”

https://frognews.bg/novini/protest-obedinenite-kauzi-pred-dnes.html

Предишна статия

ОЧАКВА СЕ РЪСТ НА НОЩУВКИТЕ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА

Следваща статия

ЕЛАТЕ В ГЕРБ-ОБЩИНА-ВАРНА! ПЕТ ГОДИНИ ЧАКАМ ЗА ПУП ПРИ ИНАЧЕ ЕДНОМЕСЕЧЕН СРОК! ЗА ЕДНИ МОЖЕ, ЗА ДРУГИ – НЕ!

Други интересни