ОЧАКВА СЕ РЪСТ НА НОЩУВКИТЕ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА

Автор: Няма коментари Сподели:

        ОЧАКВА СЕ РЪСТ НА НОЩУВКИТЕ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА 

 Сто и петдесет туристически обекти, 2 259 нощувки – това е равносметката за туристическия град. Едно сравнение показва, че туризмът се развива все по – ефективно в Хисаря. 

През 2010 година е имало 80 хиляди регистрации с 207 хиляди нощувки. През 2017 година регистрациите стават 118 хиляди, а нощувките са 311 хиляди. Друг е въпросът, че парите, които идват от туризма, са три пъти по – малко, отколкото тези, които се изразходват от общината за поддържането на парковете и градините например. 

 Община Хисаря има Стратегия за развитието на туризма от много години насам. Има и Консултативен съвет по туризъм, който взема решения и тогава може Общинският съвет да реши нещо, свързано с туризма. А повод за задоволство има. В общината има деветнадесет хотели, две почивни станции – едната в Хисаря, другата в Бяло камъне, дванадесет къщи за гости, шестнадесет бунгала, тридесет и четири стаи за гости, седемдесет и три апартаменти за гости в Хисаря и в Старосел. 

Но колкото повече се увеличава базата, толкова повече намалява заетостта. През 2011 година тя е била 42 %, а през 2018 заетостта става 38 %. Развитието на туризма в Хисаря е предимно вътрешен. 90% от идващите в града са българи, а 10 % чужденци. През 2017 година са регистрирани 107 хиляди българи и 10 хиляди чужденци. 

Най – много са посетителите от Израел – 4 хиляди. Идват чак от Съединените американски щати – 264 човека, от Русия, Гърция, Италия, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Финландия и други страни от света. Лятото е по – благосклонен сезон за туризма . Примерно през август миналата година е имало 41 хиляди нощувки, а през януари – 15 хиляди. Безспорно за търсенето на Хисаря причината е минералната вода. Около двадесет басейна има и това привлича млади и стари. 

 Търсен туристически обект е и този в Старосел – Винарната, където се влагат инвестиции, има много гости, има минерална вода от Красново, има планове за бъдещето. 

За съжаление замряха Красновските минерални бани, защото все още не е решен въпросът с концесията, а водата, според специалистите, е много полезна за болести на опорно – двигателния апарат, за счупвания и травми. 

 Съветниците от Общинския съвет разгледоха въпроса за дебит на минералната вода от извора в Красновски бани и решиха да дадат на инвеститора от Красново дебит 0.91, а на Винарната в Старосел дебитът стана 1.64. 

По този начин те прецениха, че справедливо за раздали минералната вода, за да има и за бъдещия концесионер на Красновски бани. Всичко това помага за развитието на туризма в община Хисаря и за привличането на все повече туристи не само то странвата, но и от чужбина.

                                             Ирина Кирилова                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Напоследък много прегрешения ни се събраха…

Следваща статия

Писна ни от корупция!

Други интересни