ЕДИН КОНЦЕРТ, ТРИ ДАТИ, ЕДНО БЕЗСМЪРТИЕ !

Автор: Няма коментари Сподели:

     Преди 175 години в село Момина баня решили да си направят училище. Само като си представим, че това било по времето на турско робство, можем да си обясним трудностите около създаването на първото в региона училище, създадено, за да се учат моминобанските деца.

    Оттогава до днес то събира момичетата и момчетата на квартала, града и общината, за да ги учи и да ги прави достойни за името на училището. А то не е на кого да е, а на Апостола на свободата – Васил Левски. И ето че в културния афиш за месец юни четвъртият ден е посветен точно на този юбилей. И на още два, за които ще ни разкаже директорът на Основно училище „Васил Левски” в квартал Момина баня – Наталия Берберова.

 • Г-жо Берберова, да започнем от трите дати, които ще създадат на 4 юни в 18 часа и 30 минути онова настроение в големия салон на читалище „Иван Вазов”, което ще направи и участниците в програмата и зрителите, свидетели на запазване на традициите, водещи ни към бъдещето!

 • –       Благодаря за въпросите, г-жо Кирилова! Трите юбилейни годишнини, които училището ни чества на 4 юни 2018 година са обединени в една идея – това е посланието, което с моите колеги и учениците ни отправяме към нашите съграждани, а именно, че ОУ “Васил Левски“ в квартал Момина баня на нашия град има здрави корени във времето.То е с почти двувековна история и традиции.Тази година се навършват 175 години от неговото създаване – време, в което то уверено продължава и ще продължава да дарява знания, да учи и възпитава децата от този район на нашия град. Затова и надсловът на нашия концерт  е “ОУ“Васил  Левски“-  свят на радост, мечти и надежди“.

 •          Освен това се навършват и 65 години от далечната есен на 1953 година, когато нашето училище се премества в днешната голяма и красива сграда, построена с помощта и прякото участие на родолюбивите и трудолюбиви жители на нашия квартал.

 •         През 2018 година честваме  и 145 години безсмъртие на Апостола на свободата, който  е наш патрон, и ние отбелязваме това с нужната почит и уважение.

 • Обикновено вие правите една програма предварително, месец преди честването, която изкарва на преден план талантите на децата. Те участват в изложби, в писане на есета, в подреждането на фотоси, в учене на роли…Какво направихте тази година?

 • –     Да. Нашите ученици се готвят от месеци за това честване. Написани бяха есета за Левски и за една от видните личности, възпитаници на нашето училище –  генерал  Тодор Марков.Чествани бяха с рецитали както нашия патрон Васил Левски, така и героите, отдали живота си във войните за нашата свобода, чийто паметник е в двора на църквата в квартал  Момина баня. Участвахме в изложба на рисунки в НЧ “Иван Вазов“.

 •      Реликви от историята на училището ни ще бъдат подредени в изложба в деня на концерта/4 юни 2018 година – понеделник/ във фоайето на читалището. Желаещите могат да я разгледат.

 • Винаги съм чувствала, че вашите ученици имат особено отношение към патрона на училището. Как си обяснявате благоволението им към Васил Левски? Не е ли това наследство от прародители, баби, дядовци, бащи и майки, учили в това училище?

–    За всеки българин Левски е икона и всеки от нас носи в сърцето си късче от неговата велика личност, но за нашите ученици името на Апостола има особено значение. Децата от  ОУ “Васил Левски“наистина се чувстват по някакъв начин отговорни пред него като пред наш патрон и затова ежегодно отбелязваме неговата памет подобаващо тържествено. Паметта, наследена от родителите, също има значение в този смисъл.

 •  А как учителите поддържат това патриотично чувство?

 •  В училището ни има кът с барелефа на Апостола, окичен винаги с венец от цветя.

 •      От години тук се води и кръжок „Краезнание“от нашия учител по история г-жа Минка Кочанкова.Тази извънкласна форма на работа с учениците се оказа изключително важна за патриотичното възпитание на нашите деца, които по всеки повод и за всяка бележита историческа дата и събитие популяризират пред останалите ученици наученото в часовате по Краезнание.Това поддържа огъня на родолюбието в техните сърца непрекъснато.

 •       Освен това тесните връзки, които поддържа училището ни със Съюза на ветераните от войните в нашия град с председател г-жа Мария Главчева и в чието ръководство участвам и аз, ни дават възможност да бъдем близо до възрастното поколение, от което децата черпят много мъдрост, много любов към всичко родно.

 • Да преминем на програмата! Концерт,  който няма да е обикновен, който ще разпали родолюбието и ще ни направи повече българи, бихме ли могли да кажем така? Разкажете ни за него!

 • Традиция за нашите ученици и учители е със своите изяви на сцената да докосват сърцата на зрителите в залата. Надяваме се и този път те да излязат развълнувани, трогнати и  удовлетворени след техните изпълнения. За концерта ще кажа само това, че  е посветен  на училището, на учителите  и на нашия патрон. За останалото – нека Вашите читатели заповядат в НЧ “Иван Вазов“ в понеделник.

 • Той беше красив, той беше певец, той беше безстрашен, той беше благ, той беше въздържател, той беше гениален създадетел на една тайна революционна  организация за въстание, което не видя, но го подготви, той беше обесен, но остана безсмъртен – това е патронът на вашето училище – Васил Левски. Какво от качествата му носят днешните деца, които учат в 175 годишното училище на Момина баня?

 •  Не бих се осмелила да сравнявам децата с Левски, защото, както вече споменах той е икона, която всеки българин пази в сърцето си по свой начин. А нашите ученици са прекрасни деца, които са умни, трудолюбиви, сърдечни, но живеят в друго време. Истината е, че те почитат своя патрон и пазят името му чисто и неопетнено. Стремят се с делата си да бъдат достойни за неговото име.

 • Г-жо Берберова, поканете нашите читатели на концерта, който ще бъде толкова специален и емоционален!

 •    На много места в града са разлепени афиши за нашия празник, а  и много покани получиха лично както бивши ученици и учители от училището, така и представители на фирми, които помогнаха с финансови средства за осъществяването на този юбилеен концерт, за което им благодаря от сърце.

 •        Заповядайте всички на 4 юни 2018 година от 18.30 часа в голямата зала на Народно читалище “Иван Вазов“ град Хисаря на концерта, подготвен от учениците и учителите на Основно училище“Васил Левски“!

 • Благодаря, г-жо Берберова! Успех и да е живо училището още 175 години!

 • Разговора води Ирина Кирилова                                                                           ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ДВА МОДЕЛА – НАГРАДЕНИ ИЛИ ОТРЕЧЕНИ!

Следваща статия

БНТ се изгаври с Ботев и българите! Каменаров, „Гле`й как се пра`и!!!“

Други интересни