БНТ се изгаври с Ботев и българите! Каменаров, „Гле`й как се пра`и!!!“

Автор: Няма коментари Сподели:

Милен Пенев и Коста Цонев в ”Свобода или смърт”

На 1 юни вечерта българите, за които Ботев е нещо много специално и скъпо, се наредиха по диваните, за да гледат филма „Свобода или смърт“ по БНТ. Филм на големия режисьор Никола Корабов, забраняван от Тодорживковата клика.

Не бил достатъчно героичен и идеологически „подкован“. Това става през 1968 г. и филма е прибран в шкафа на цензурата. Дори след 1990 година този филм е излъчван много рядко и не може да се мери с „Оркестър без име“, например…

Да оставим настрана качествата на филма, режисьора, оператора, актьорите и местните селяни, участвали в снимките. Просто този филм е много важен за българите. Защото разлиства пред очите ни най-трудните и велики мигове на гениалния поет, лудата глава и революционният интелект на Христо Ботев.

 Сблъскахме се обаче с истински потрес. Че филмовата лента е стара, стара е. Но това, което излъчи БНТ е скандално. Отвратителна картина, прескачания, трептене, черни линии, „потънали“ цветове. Ако някой от зрителите е разбрал повече от 40% от репликите – е направо късметлия. Прекрасни актьори, чудесна игра – нула диалог. Отвратително. Отблъскващо.

 Съществува модерна техника, която дава възможности стари филми да бъдат реставрирани. Филм на Кубрик от 1968 г. – някаква космическа история – е реставриран дo високо качество. Сигурно е скъпо, но има няколко български филми, които заслужават това. БНТ разполага с технически средства. Избавете ни поне от звуковия потрес…

 Новото ръководство на БНТ помисли ли поне 5 минути, как филм в лошо техническо състояние ще привлече децата и тинейджърите пред екрана? И коя „умна“ глава в реши, че филмът не е за деца под 12 години?

Да вземем филма „Патриот“ с Мел Гибсън. Този помпозен, преливащ от епичност и декларативни фрази филм е гледан от милиони американски деца. Обсъждан е в училищата, писани са есета по темата за Войната за независимост.

 „Свобода или смърт“ е един от най-рядко показваните български филми. Повечето българи не знаят каква е неговата съдба. Не знаят или са забравили, че актьорът Милен Пенев, изиграл поета и войводата Ботев, е пребит до смърт в Докторската градина през 1992 г. и умира на четиридесет и няколко години. Този филм пресъздава саможертвата – необяснима днес – на 130 българи, положили кости по чукарите за „освобождението на хора, които не искат да са свободни“.

 Този филм е страшно нужен. Особено във време, когато премиерът рита топка и рекламира хазартна фирма, а Вапцаров звучи в чалга кючек.

 Ботевото величие е съизмеримо с Европа. Смъртта на Ботев и Левски е триумф на живота. Това е апотеоз, марша на живота, – казва проф. Андрей Пантев.

Но как да се докоснем до великите българи, когато БНТ упорито ги държи далеч от зрителя… Костадин Каменаров да не се учудва, че много българи са превключили от Ботев на Криско по бТВ с неговото „Гле`й как се пра`и!!!“.

Не е ли положението опряло до „Свобода или смърт“? И още как! И БНТ има заслуга за това.

                                                                                Д-р Димитър Попкутуев

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bnt-izgavri-botev-balgarite-kamenarov-glei-kak-prai.html

Предишна статия

ЕДИН КОНЦЕРТ, ТРИ ДАТИ, ЕДНО БЕЗСМЪРТИЕ !

Следваща статия

ВСИЧКО ИСКАМ ДА ХВЪРЛЯ ОТ СЕБЕ СИ. ВСИЧКО! ИСКАМ САМО ДА ВДИШВАМ И ДА ИЗДИШВАМ…

Други интересни